Milyen bort igyunk nyáron? Amilyet szeretünk.

Gonda György
2017. július 26., 16:43


Az év legnyáribb borkóstolóján 11 pincészet mutatta be az igazi nyári életérzést. Kánikula-borok és praktikus tanácsok következnek, Gonda Gyuritól. 
Milyen bort igyunk nyáron? Amilyet szeretünk.
Fotók: Benkő M. Fanni
 
A Kopaszi-gát Budapest egyik kedvelt és romantikus pihenőhelye, ápolt és árnyas parkjaival, vendéglőivel. Ezek közül az egyik a Tartine Bisztró, amelyre a "bájos" a legmegfelelőbb jelző, és amely nagy teraszával kiválóan alkalmas egy kis nyári mulatságára. 11 pincészet könnyed borokkal, nyári slágerek és sok kitikkadt borkedvelő volt a résztvevője a Winelovers Summer Partyjának. Gyöngyöző borok, illatos fajták, BalatonBor, olaszrizling, rozé, siller, és néhány laza vörösbor volt a terítéken, amihez teljes ellazulás, naplemente, tombola, csacsogás is tartozott. És még mondják, hogy a városlakók nem tudják élvezni a nyarat! Jó volt a hangulat - bizton állíthatom, hogy a Winelovers eddigi rendezvényei közül messze ez volt a legvidámabb!
 
Ennek apropóján talán még nem késő, hogy kicsit átbeszéljük, mit és hogyan jó inni a nyári melegben.
 
Elsősorban vizet, nem túl hidegen, legalább napi 3 litert. A cukormentes gyümölcslé is jó választás, és bár nálunk szokatlan, de tényleg működik a forró tea is. A teát nem a vízveszteség pótlására használjuk, hiszen önmagában vízhajtó hatású, hanem a meleg elviselésére. Örök kedvenc marad a sör is, hiszen a fogyasztási adatok alapján még mindig sörös országnak számítunk. A magas alkoholtartalmú szeszek, koktélok a nappali órákban kerülendők - ezeket hagyjuk meg az éjszakának. Persze meleg szívvel ajánljuk a borokat, de nem mindegy, hogy melyiket.
 
Ezen a nyáron az abszolút sláger a habzó- és gyöngyöző borok családja.
 
Lassan kevesebb lesz azon pincék száma, ahol nem készül valamilyen buborékos bor, mint ahol igen. A Tartine-ban is kóstolható volt több tétel, amelyek közül - a poharakat figyelve - a Bujdosó Pince Kék Gyöngyözőbora volt a kedvenc, de a Dubicz Zsizsi Frizzante és a Fülöp Pince Csillagom is jól fogyott. Szerencsére az illatos fajtákból is egyre kedvesebb, túlzásoktól mentes tételek készülnek, ahogyan a száraz buborékos borok is egyre népszerűbbek.

Ha már buborékok, akkor nem feledkezhetünk meg a fröccsről sem, a szénsav frissítő hatásáról. Fröccs esetében a legfontosabb, hogy savas bort válasszunk, mert csak abból lesz jó a fröccs. A lágyabb borok maradék erejét is kikapja a szénsav. Igazi fröccsöt csak szódából lehet készíteni, egy ásványvíz nem képes érdemi eredményt produkálni.
 
Milyen bort igyunk nyáron? Amilyet szeretünk.
 
Ha van bor, amely igazán fröccsnek való, és ebben nincs semmi lekicsinylés, az az olaszrizling és a BalatonBor. A BalatonBor tisztán olaszrizlingből készülő márka, amelynek célja, hogy megmutassa a Balaton környékének legfőbb fajtáját, és egyben kiépítse a borpiramis alapját. A 2016-os tételek igen jól sikerültek mind a Bujdosó, mind a Dobosi Pincénél is.
 
A többi borvidékről jött olaszrizlingek is jól teljesítettek, amelyek közül Kiss Attila (Mátra) Csakazértis bora tetszett a legjobban. Az illatos fajták is kiválóan alkalmasak a nyári borozgatásra, főleg, ha kicsit diszkrétebbre, elegánsan illatosra hangolják. Ilyen volt a Gere Tamás és Zsolt Pince Primadonnája és a sárgamuskotályok is (Béres, Hétszőlő). Érdemes azt is megjegyezni, hogy ezeknél a típusú boroknál, beleértve a rozékat is, általában a legfrissebb évjáratokat jó fogyasztani, a komoly érlelést ritkán hálálják meg. Tokaj-Hegyalja és a furmint rugalmasságát, széles lehetőségeit mutatja, hogy tudnak frissen is jól fogyasztható és egyben érlelhető borok is készülni. Ezt igazolta a Béres Pincészet és a Hétszőlő egy-egy 2016-os Furmintja.
 
Milyen bort igyunk nyáron? Amilyet szeretünk.

Végül a rozék és sillerek. Hazánkban gyakorlatilag minden fajta kékszőlőből készül rozé, tisztán vagy házasításként. Persze a kékfrankos az első és legnépszerűbb, talán nem véletlenül: sszerkezete, ízvilága tökéletesen alkalmas az itthon közkedvelt feszes, élénken, de nem erőszakosan gyümölcsös rosék készítésére. Ezek a tulajdonságok alkalmassá teszik a rozéfröccs alapjának is. Mégis engem leginkább a Gutman Borpince Star rozéja fogott meg (kékfrankos, merlot, sauvignon) és pont azért, mert komoly beltartalma van a bornak, hordoz magában vörösboros jegyeket. Izgalmas, gyümölcsös, van benne gondolat.

A vörösborokról most kevesebb szó fog esni, maximum két mondat. Ezen az estén valahogy engem elkerültek - ahogyan általában a meleg napokon mindig. Azért van néhány olyan fajta, amelyik ilyenkor is jól eshet. Ilyenek a portugieser, a reduktív, könnyű kadarkák, kékfrankosok, zweigeltek. A nagy világfajtáknak más hőmérséklet, hangulat való. A vörösbort kedvelőknek jobb szívvel ajánlom ilyen időkre a sillereket, amelyek kevesebb ideig áznak héjon és érlelődnek hordóban, mint a vörösek.

Egy szónak is száz a vége: 
nyáron is igyunk bort,
elsősorban olyat, amilyet szeretünk, de tényleg legyünk óvatosak. Főleg akkor, ha olyan nagyszerű bulikat akarunk végigtolni, mint a Winelovers Summer Partyja, amelynek igazi hangulatáról a sok-sok kép szebben mesél, mint a leírt szó. Nagyon várom a következőt, már nézegetem a bulis napszemüveget. Szép nyarat mindenkinek!
Winelovers borok az olvasás mellé