Minden, ami Pezsgő Szalon - a helyszínről jelentjük

Borászportál csapat
2015. június 20., 11:35


Először rendezte meg a Winelovers csoport a Pezsgő Szalon Nagy Pezsgő Kóstolót a budapesti Corinthia Hotelben. Munkatársaink a helyszínen vannak, és egyik kezükben a poharat, a másikban az okostelefont szorongatják, hogy meg tudjanak mutatni minden fontosat. Pezsgő Szalon ON AIR!
Minden, ami Pezsgő Szalon - a helyszínről jelentjük
Doc Holliday életében nem sütötte el anyniszor a pisztolyát, mint amennyit mi nyomkodjuk a fényképezőghépeinket! A legjobb, Pezsgő Szalonon készült képeket pedig itt mutatjuk meg!
 
20.14: Lassan itt véget ér a kóstoló. Odakint viszont megy tovább a muri. Köszönjük a figyelmet, jó kóstolást, kellemes élményeket mindenkinek!
Ja, és még annyi, hogy nem tudjuk mit csinálnak a pezsgősdugókkal, de egyetlen egy problémás tétellel sem találkoztunk a nap folyamán, pedig elhihetitek, hogy kinyitottunk pár palackot... :)
 
20.08: Komoly dolgok következnek:
 
 
20.06: Furmint brut, prestige brut a kedvencem, de a sört is szeretem - mondta az előadó. A champagne-ok közül pedig azok a kedvencei, amelyekben nem csak a savak dominálnak, hanem kiemelt szerepet kapnak a gyümölcsös ízek.
 
19.59: Halló, megfázásra érzékenyek! Minden pezsgőnkben van 15-20 gramm C vitamin - hangzott el az előbb!!! 
 
19.56: Nem tudok édes pezsgőt csinálni, a mi célunk, hogy szép, elegéns brut pezsgőt készítsünk - mondta az imént Garamvári Vencel. 
 
19.42: Elég komoly eligazítást kapunk Garamvári úrtól a tradicionális pezsgőkészítéssel kapcsolatban. Aki lemarad, annak javasoljuk múlt heti cikkünket, ott van minden fontos infó!
 
19.15: A színfalak mögött már nyílik az előadás-kóstoló első bora, a Furmint Brut 2013! A pezsgő még nincsen forgalomban, hiszen nagyon fiatal. Garamvári Vencel közben arról beszél, hogy a kezdetektől nemzetközi szinten elfogadott pezsgőalapbor fajtaválasztékra törekedtek. Sok fehérborszőlő fajta alkalmas arra, hogy jó pezsgőt lehessen készíteni belőle - mondta, és hozzátette, hogy az a lényeg, hoghy a borok bírják az érlelést, megőrizzék a frissességüket, és a savszerkezetüket. A Champagne Institute-től 8 élesztőtörzset szereztek, amelyek évek alatt választották ki a legmegfelelőbbet.
 
19.01: Garamvári Vencel már rajtra kész, hamarosan indul a mai nap utolsó mesterkurzusa!
 
18.45: Kicsit eltűntünk, de nem véletlenül, hiszen itt, a Pezsgő Szalonon mutatták be a magyar közönségnek az új Jaguar XE-t:
 
 
16.03: A tokaji pezsgőkről szóló mesterkurzus utolsó bora a Sauska Extra Brut Roséja volt. Rozé, ami tokaji? Furcsa, mi? A filoxáráig voltak kékszőlők tokajban, így nem olyan tájidegen mondjuk a pinot, mint gondolnánk - mondta Mészáros Gabriella, aki azt is elmondta, hogy ha tokajban sikerül a pezsgőkészítést meghonosítani, helye lehet a pinotnak Hegyalján.
 
15.55: Tök izgalmas a tokaji mesterkurzus. Szokatlan pontja a Patricius Borház 2012-es Tokaji Pezsgője, amiben a muskotály a vezérfonal, és az ásványok, és a furmint nem igazán érződnek mellette. Elsőre ez furcsán hangzik, de elegnás, visszafogott a tétel, mindenképp érdemes próbálkozni vele!
 
15.26: Nem kell meglepődni, hogy a tokaji pezsgőknél más illatok jönnek, mint a franciáknál, olaszoknál, spanyoloknál, hiszen a terroir óriási hatással van az alapanyagra. Ezt simán érezzük az első boroknál, és nyilván a későbbiekre szintén (vagy méginkább) elmondható lesz.
 
 
15.17: Nagy hiba lenne ha tokaj a pezsgő témát úgy kezelné, hogy a gyatra évjáratok alapanyagát valahol elhelyezik - mondta Mészáros Gabriella. Hozzátette: tokaj önmagában sokkal többet tud ennél adni, és a minőség iránti felelősség is hatalmas. Az, hogy a kiemelkedő minőség megalkotható-e, még kérdéses, ehhez 25-30 kiváló, érlelhető pezsgő kell, ennyi pedig még nincsen.
 
15.06: Elkezdődött a második mesterkurzus, amely a tokaji pezsgőkkel foglalkozik, az előadó ismét Mészáros Gabriella, a Borkollégium vezetője.. Tokaj viszonylag újdonsült szereplő a pezsgős színtéren, így érdeklődéssel várjuk a borokat!
 
14.00: Egy svájci óra nincs olyan pontos, mint az előadó. Vége az első mesterkurzusnak, viszont a standok már megnyitottak, stay tuned! ;)
 
13.44: Senki sem foglalta össze még olyan frappánsan a Ruinart Blanc de Blancs pezsgőjének az illatát, mint Mészáros Gabriella az imént: „olyan, mint egy nagyon finom, frissen sült fagylalt tölcsér”.
 
 
13.34: Igényes borfogyasztók sokszor többre értékelnek egy-egy friss, könnyű stílusú pezsgőt, mint a komoly champagneokat, mert ezek érlelt karakterét nem biztos, hogy olyan könnyű befogadni - hangzott el. Persze azért ne sajnálja senki a mesterkurzus résztvevőit! :) 
 
13.23: Ha Tokaj a legjobb a maga stílusában, akkor Champagne elsősége a pezsgőkészítés területén vitathatatlan - mondta Mészáros Gabriella. Éghajlat, szőlőfajták, művelési mód, és a féltve őrzött élesztők mind-mind hozzájárolnak ehhez. 
 
13.16: A Pezsgőstílusok szerte Európából mesterkurzuson a Kreinbacher Prestige Brut és a La Vida al Camp Cava Brut után a Pierre-Marie Chermette Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Brut következik. Ez egy Burgundiában készülő tradicionális pezsgő, azaz crémant. Ez a pezsgőfajta hivatalos besorolását a 30-as években nyerte el. Chardonnay, pinot noir, pinot blancból készülnek ezek első sorban. A technológia tehát a champagne-i módszer, de alacsonyabb nyomáson zárják palackba az italt. Zöldalmás, finoman gyümölcsös, barackos, őszibarackos, nyárias karakter.
 
12.43: Mészáros Gabriella az első mesterkurzuson kapásból eloszlat egy, a pezsgők fogyasztásakor rendre előkerülő kételyt: a pezsgőket karcsú poharakból - flötéből - szokás fogyasztani, ám hosszú ideje bevett szokása a szakmának, hogy borkóstoló poharakból kóstolják a pezsgőt is. Ezzel nincsen gond, hiszen a flőtében jobban meg lehet figyelni a gyöngyözést ám az illatok a kóstolópohárból figyelhetőek meg jobban.
 
 
11.35: A rendezvény első mesterkurzusának címe: Pezsgőstílusok szerte Európából. Az előadáson természetesen a champagne áll a középpontban, amely mellett persze van még más csemege is, többek között a Kreinbacher Prestige Brut, vagy a La Vida al Camp Cava Brut.
 
A második előadás a tokaji pezsgőket helyezi a középpontba, olyan buborékos italokkal, mint a Béres Pezsegő 2010-ből, Demeter Zoltán 2011-es Brut Nature Pezsgője, vagy a Sauska Tokaj Extra Brut Roséja. 
 
A harmadik kurzuson pedig a Garamvári Szőlőbirtok különleges tételetit mutatja be Garamvári Vencel személyesen, köztük lesz a 2005-ös Prestige Brut, a 2002-es Hárslevelű Extra Dry és a 2000-es, magnum palackos Jubileum Brut.
A Pezsgő Szalon rendezvény célja, hogy a pezsgőkre, habzó- és gyöngyöző borokra irányítsa a figyelmet, hiszen az utóbbi időben a tradicionális pezsgők egyre gyakrabban jelennek meg a hazai pincészetek kínálatában, valamint jelentős hagyományai is vannak itthon a pezsgőkészítésnek. A rendezvény helyszíne a Corinthia Hotel Budapest. 
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé