"Már most a következő Winelovers 100-at várom"

Kókai-Nagy Tímea
2025. október 02., 11:14


Képzelj el egy csodás őszi délutánt a Corinthia Hotel fényűző termeiben, ahol poharak csilingelnek, és a levegőben ott a várakozás izgalma. Szeptember utolsó szombatján ugyanis ezen az eseményen, a 2025-ös Winelovers 100-on gyűltek össze Magyarország legjobb borai, a legkiválóbb borászok és azok a borkedvelők, akik már alig várták, hogy egy több hónapos folyamat utolsó állomásán végre együtt ünnepeljenek.
 
\
A Winelovers 100-at eredményező Winelovers Wine Awards nem egyszerűen egy „legjobb borok” mustrája, hanem sokkal inkább egy olyan presztízsverseny, ahol a hazai és nemzetközi szakértőkből álló zsűri (amelyben az értékesítési lánc minden szereplője helyet kap) egy 100 pontos rendszerben értékel, hogy kiválassza a legjobbakat.
 
\

 
Idén rekord mennyiségű, 1063 nevezés érkezett a nemzetközi versenyre. Ebből a több, mint ezer tételből került ki az a 100 magyar bor, amely a legjobbnak volt mondható a szoros versenyben. Hogy ebben az évben a küzdelem mennyire szoros volt, arról beszéljenek a számok: 2025-ben 193 aranyérem született (aranyérmet a minimum 90 pontot elért tételek kaphatnak), így a 90 pont feletti tételek alig több, mint fele tudott csak bekerülni a 100-as listába. 95 pontot, és az ezzel együtt járó Grand Gold minősítést pedig csak az igazán kiemelkedők kaptak – ők idén a toplista első hat helyét foglalták el. 

Természetesen a vendégek többsége először erre az első hat helyezettre volt kíváncsi, így az olvasókkal is ezt a hatos listát, és az ezekkel kapcsolatos tapasztalataimat osztom meg.

1. Idén az első helyezett a Grand Tokaj 2013-as évjáratú Terroir Selection Amforában Érlelt Tokaji Eszencia lett, nem kevesebb, mint 98 ponttal – ezzel együtt a teljes toplista-elsőség is az övé a kategóriájában. Úgy tűnik, a 2013-as évjárat nem csak a borászatnak, de a főborásznak is szerencsét hozott, Áts Károly ugyanis abban az évben került a Grand Tokajhoz, amikor ez az eszencia is megszületett. A tétel különlegességéhez az amfora pedig csak hozzátesz, hiszen a minimális oxigénfelvétel eredményeképp sötétebb szín, több gyümölcs, frissebb savak, ásványosság kísérik ezt az eszenciát.

Mivel a pontszámok végül kerekítve kerülnek nyilvánosságra, a valódi sorrendet viszont a tizedpontszámok is befolyásolják, így fordulhat elő, hogy a többi öt Grand Gold-díjazott mindegyikét 95 ponttal jutalmazta a zsűri.
 
\

2. A második helyezett Préselő Tokaji Aszú 2016-os évjárata is igazi kuriózum: a furmint alapú bor Nagy Zsolt erdőbényei pincéjében született, ahol közel három éven át formálódott a hordókban. Vibráló savai és a riolitos talaj által koncentrált ízei különleges egyensúlyt teremtenek. A pincészet egyébként nagyon sokoldalú, ami abból is látszik, hogy idén több különböző kategóriában is megmérettette magát: a legjobb illatos fehér címét is elnyerték, míg csopaki olaszrizlingből készült tradicionális pezsgőjük ezüstérmet vihetett haza.

3. A harmadik helyet a somlói Kreinbacher Birtok Egoiste 2017-es, egyébként a pincészetnél elsőnek készült prestige cuvée-je szerezte meg. A furmint és chardonnay házasítására épülő tradicionális pezsgő egyben kategóriagyőztes is lett, Grand Goldot pedig az aszúkon kívül a magyar borok között egyedül ez a tétel kapott. Az alapbor egy részét hordóban érlelték, majd magnum palackban plusz egy évet finomseprőn töltött, ennek köszönhetően rendkívüli mélységet és komplexitást mutat. Nem véletlen, hogy a kóstoló nyitótételének is ezt választottam – magasra tette a lécet nem csak az este folyamán, de az eddigi pezsgőélményeimben is.

4. Negyedik helyezettként a Lenkey Családi Pincészet 2003-as, 6 puttonyos tokaji aszúja került a listára. A furmintból készült, mindössze 2320 palackban létező tétel a Grand Goldok legidősebb tétele is volt egyben: a 22 éves aszú kifinomult eleganciájával emelkedett ki a mezőnyből, és éppoly vibráló és lendületes volt, mint fiatalabb társai.
 
\

5. Az ötödik helyet a Royal Tokaji 2018-as évjáratú By Appointment Kabar aszúja foglalta el, amely különlegességét kivételes alapanyagának is köszönheti: a kabar szőlőfajtából ugyanis ritkán készül aszú. A botritiszre való kiváló hajlama azonban most is hibátlan eredményt hozott. Trópusi gyümölcsökkel és fűszerességgel csábít, miközben elegáns, kiegyensúlyozott karaktert mutat ez a 28 hónapig érlelt aszú. Bevallom, a hat Grand Gold tétel közül nekem ő volt a kedvencem.

6. Végül, de nem utolsósorban, a hatodik helyezett a Pannon Tokaj Pincészet 2017-es Dominium Muscat Lunel aszúja lett. A sárgamuskotályból készült, 5 puttonyos tétel mézes, kajszibarackos, narancsos gazdagságával nyűgözte le a zsűrit és a közönséget egyaránt. Az újonnan bevezetett retail kategória győztese is egyben, ami azt jelenti, hogy a bor nemcsak kiemelkedő minőségével, hanem elérhetőségével is hozzájárul a magyar aszúk szélesebb körű megismertetéséhez. Nem csoda, hogy a pincészet különösen büszke rá – és bevallom, én is nagyon szerettem ezen a kóstolón.

Ahogy poharam utolsó kortyát is kiürítettem, azon kaptam magam, hogy már most a következő év Winelovers 100-át várom. Kívánom, hogy akkor is legalább ennyire kiváló borokkal tölthessék meg a poharakat a díjnyertes borászok és a borszerető közönség – ha ezt a színvonalat még fokozni lehet egyáltalán.
 
Winelovers borok az olvasás mellé