Nyári Károly: „A borászok igazi művész lelkek”

Borászportál
2020. augusztus 05., 10:46


Rendszeres vendége a Magyar Borok Báljának Nyári Károly Prima díjas jazz-zongorista, énekes, dalszerző és előadóművész. Az eseményen túl számos életre szóló találkozás és élmény is köti még a borok világához. Ezekről is mesélt.
Nyári Károly: „A borászok igazi művész lelkek”
Az alábbiakban részletet közlünk a Winelovers 100 - A 100 legjobb magyar bor magazinban megjelenő interjúból. A magazin szeptember 17-én kerül az újságárusokhoz, de ha most előrendeled, te már 10-én böngészheted a Magyarország 100 legjobb borának listáját. Ráadásul az előfizetők most ajándékot is kapnak. További részletek és előfizetéssel kapcsolatos tudnivalók itt érhetők el.
 
Egy korábbi interjúban azt mondta, Hollandiában ismerkedett meg a borokkal. Kérem, mesélje el, ez hogyan történt!
A főiskola elvégzése után Hollandiában kezdtem a pályámat, ahol számos koncertfelkérésnek, TV-s és rádiós szereplésnek tehettem eleget. A sikereimre való tekintettel megkaptam a családommal együtt a holland állampolgárságot. A kint eltöltött közel 13 év nagy hatással volt rám, lehetőségem nyílt a különböző kultúrák szokásaiba betekintést nyerni. Ezáltal megismerkedtem a különböző nemzetek gasztronómiájával és a borokkal is, így itt volt szerencsém összehasonlítani azokat a magyar borokkal. Ekkor tudatosult bennem, hogy mennyire szerencsések vagyunk mi magyarok, hogy egy ilyen nagy kincsünk van. Érdekes, hogy így a magyar borokat valójában Hollandiában ismertem meg az egyik kint élő rokonom segítségével, egészen fiatalon, a húszas éveim elején, mivel ő már akkor jártas volt ezen a területen. Egyébként a hamisítatlan olasz vörösbor volt az első, amit megkóstoltam, és hosszú időre nagy tisztelője lettem ennek a zamatos bornak. A hollandiai tartózkodásom alatt azt is megtapasztalhattam, milyen nagy tisztelet övezi a magyar borokat külföldön. Ez persze mindig nagy büszkeséggel töltött el.
 

 
Mennyire rendszeresen kóstol azóta? Jár boros rendezvényekre, felkeres pincészeteket?
Mindig nagy tisztelője voltam a finom és magas minőségű boroknak, hiszen a borok számomra a különleges ízekről és a harmóniáról szólnak. Úgy gondolom, ahhoz, hogy az ember megtanulja érezni és értékelni a jó bort, szüksége van a tapasztalatokra és arra a nyitottságra, hogy akár egy-egy új borászatot megismerjen, felfedezzen, fejlessze az „ízlését”. Én ezt a fejlődési folyamatot nagyon élvezem, rendszeresen ellátogatok kedves borász barátaimhoz a különböző borvidékekre, ahol egy-egy hangulatos nyárestén jól esik csak leülni, ízlelni a borokat egy kellemes beszélgetés mellett. Természetesen több borral kapcsolatos rendezvényre kapok felkérést, így általában, mint fellépő veszek részt ezeken a rendezvényeken.
 
Hogy mi Nyári Károly kedvenc borvidéke, melyik villányi borász a barátja és hogyan lett borlovag, megtudhatod, ha elolvasod a teljes interjút a szeptember 17-én megjelenő Winelovers 100 - A 100 legjobb magyar bor magazinban. Fizess elő már most, hogy tiéd legyen az ajándék is!
Winelovers borok az olvasás mellé