Obzidian - az egyre fényesedő féldrágakő

(X)
2015. november 05., 21:22


Az Obzidian Bormanufaktúra idén ünnepelte 10. születésnapját, amelyet egy pincészet életében akár a nagykorúság betöltésének is tekinthetünk. S valóban, úgy tűnik, hogy a pincészet felnőtt az elvárásokhoz és ahhoz a lehetőséghez, amelyet Hercegkút, Hegyalja e kissé elfelejtett kis ékszerdoboza kínál.
Obzidian - az egyre fényesedő féldrágakő
Fotó: Varga Andrea
Kovács Péter tulajdonos fejében egy jól körvonalazható stílus fogant meg a termőhely és a furmint kapcsán. Olyan borok készülnek a pincében, amelyek Hegyalja és a furmint szimbiózisát igyekeznek megmutatni egy közérthető, széles rétegek számára is befogadható és szerethető stílusban. Az Obzidian borok gyümölcshangsúlyosságukkal és zamatosságukkal szeretnék meggyőzni az érdeklődőket arról, hogy Hegyalja mennyire izgalmas és sokrétű örömmel képes megajándékozni a borkedvelőket. 
 
Az obzidian az obszidián régies elnevezése, s a pince azért kapta ezt a nevet, mert egyik kiemelt termőterületén, a Határi-dűlőben, rengeteg ilyen kőzetet, féldrágakövet találni. Ez az ékszerként is használt kőzet a vulkanikus tevékenység során jött létre, amikor a forró láva hirtelen kihűlt és megszilárdult. Vulkáni üvegként is ismert. A pincészet borait is ez a fajta visszafogott, de tartalmas csillogás jellemzi. 
 
Egy pincészet sikereit sok oldalról meg lehet közelíteni, s kifejezni, például az eladások mértékével, szakmai sikerekkel vagy akár a közönség tetszési indexével.

Az Obzidian a hosszú évek kitartó munkájának és stílusformáló erőfeszítéseinek köszönhetően eljutott oda, hogy ma, mind a szakma, mind a közönség tetszését elnyerte. 
 
Obzidian - az egyre fényesedő féldrágakő
Kovács Péter (Fotó: Zacsek Ágnes)
 
Külföldi és hazai borversenyek tucatjai bizonyítják, hogy bizony az Obzidian borokkal érdemes számolni, de leginkább inni azokat. 
A pince 2006-os száraz szamorodnija Londonban az International Wine Challenge-ről elhozott aranyérme és Trophy díja azért már sok mindenre felhívta a figyelmet. Ráadásul ezt egy olyan műfajban, amely nagyon nem könnyű, s ráadásul sajnos nem is annyira népszerű. 
 
Említhetnénk még a Decanter borversenyt, a Vinagorát és más kiemelt megmérettetéseket is, de Kovács Péter talán mégis arra a legbüszkébb, hogy a pince 2013-as száraz furmintja elsöprő többséggel lett a legutóbbi Budavári borfesztivál közönség kedvence. Egy, a csúcs magyar borok nagy részét felsorakoztató borfesztiválon a kedvenc bor címét elnyerni hatalmas dolog. Ez természetesen újabb lendületet ad a pincének, s visszaigazolja, hogy jó utat választott. 
 
Obzidian - az egyre fényesedő féldrágakő
Obzidian aszúk (Fotó: Zacsek Ágnes)
 
Ezt a lendületet igyekszik is kihasználni a manufaktúra: készül az új pince és a feldolgozó, bővül a birtok. Az irány változatlan: harmonikus, egyensúlyos, jól iható gyümölcsös borok készítése. „Jó borokat szeretnénk készíteni, melyek mind tartalomban, mind élményben szélesebb rétegeket képesek megszólítani. Nem a minőségből kell visszavenni ahhoz, hogy jól iható bort készítsünk, hanem sokkal inkább a terület és fajta szimbiózisát kell kiaknázni, s egy harmonikus, több mozaikból összerakott, harmonikus és jól iható bort kell készíteni – mondja Kovács Péter tulajdonos. 
 
Egy bor minőségét gyakran az árával azonosítja a fogyasztó. Ennek is szeretne a tulajdonos egy fricskát mutatni, s elérhető áron kínálni örömteli, jó borokat. Miért kellene több ezer forintot kifizetni azért, hogy olyan bort igyunk, amely örömöt okoz? 
„Azt azért szeretnénk hangsúlyozni, hogy ha egy bor zamatos, populáris, az nem azt jelenti, hogy minőségben szerényebb, hanem azt, hogy olyan stílusban készült, amely értékeivel képes egy szélesebb, igényes borokra vágyó réteget is megszólítani. Ma már nem csak hiszünk abban, hogy ez lehetséges, hanem tudjuk is. Sokaktól, s egyre többektől kapunk ez ügyben pozitív megerősítést és visszajelzést. Azzal, hogy a pince több eltérő karakterű - kitettségű és adottságú – dűlőben dolgozik, lehetőséget ad arra, hogy sokrétű, harmonikus borokat készítsen, megjelenítve és egybegyúrva több eltérő karakterű dűlő egyéniségét, adottságait” – mondja Kovács Péter. 
 
A 2015-ös Budavári Borfesztivál közönség kedvenc bora: 

Obzidian Bormanufaktúra furmint 2013, száraz

Évjárat: fehérborok tekintetében az elmúlt évek egyik legkiemelkedőbb évjárata, érett, zamatos gyümölcsökkel és finomszerkezetű, de lendületet és eleganciát adó savakkal.

Stílus: #könnyed, #modern, #gyümölcshangsúlyos, #lendületes, #zamatos, #ásványos fehérbor.

Birtokbor, több terület karakterét egyesíti, de így sem tagadhatja le származását, ízig-vérig tokaji bor. Jó ivású, jó ár-érték arányú bor, melyből jól esik kortyolni. Egy kevés maradékcukor ebben a borban is maradt, ennek ellenére egyértelműen száraz érzetű. Nagyon tiszta, lényegre törő, egyenes bor, kifejező gyümölcsösséggel és ásványossággal. Karakter: Illatban földes-körtés, ásványos (tufás, tűzköves), virágos, csonthéjas, zöldgyümölcsös (granny smith, egres), citrusos (citrom, lime, grapefruit). Utóíze közepesnél hosszabb, gyümölcsös, sós-ásványos.

Fogyasztási hőmérséklet: 10-12 ˚C

Ételpárosítás: Akár egy szelet Comté mellé, akár halakhoz, vadszárnyasokhoz vagy nyúlhoz, akár egy tarjához is remekül passzol, persze a tenger gyümölcseiről se feledkezzünk meg, ha ételekkel együtt szeretnénk kóstolni.

Érlelhetőség: 2018
Winelovers borok az olvasás mellé