Polgár: 40 csepp bort minden ebéd előtt

Ferenczi Csilla
2016. július 12., 20:53


Nagyapja kedvenc fehér fajtái ma egy elegáns, finoman ászokolt fehér házasításban köszönnek vissza, és tőle tanulta azt is, hogy minden ebéd előtt 40 csepp bort kell inni. Polgár Zoltánt senkinek nem kell bemutatni. Már 1976-ban szüretelt, könyvet is írtak róla, és amellett hogy mostanában a bioborok is érkeklik, továbbra is a hagyományok mellett teszi le a voksát: legyen az szőlőfajta, eljárás vagy egy régi szokás. 
Polgár: 40 csepp bort minden ebéd előtt
Az 1996-os év bortermelőjének nemcsak a kisharsányi, hanem a siklósi területeken is vannak szőlői, és a térség leggazdagabb fehérbor kínálatával rendelkezik. Dédnagyapjától tanult sok mindent a szőlőről, illetve a szőlő, a föld és a hagyományoknak a tiszteletéről, a természettel szembeni alázatról. Mindig is fontosnak tartották az ételek és borok harmóniáját is; vasárnaponként gazdag, gombás húsleves készült a Nemes Fehér mellé.
 
Ezen ismeretei később kiegészültek a középiskolai borászati képzéssel, majd a Kertészeti egyetemi tanulmányokkal, ahol a legkiválóbb professzoroktól tanulhatta meg a szőlőtermesztés elméleti és gyakorlati alapjait. A megszerzett tudást a mai napig igyekszik úgy tökéletesíteni saját szőlőjében, mint ahogy azt a különféle szakmai tanulmányutakon elsajátította.
 
„Legjobban a cuvée-kkel szeretek játszani”
 
Egyik legkedvesebb feladatának tekinti a fajtákkal, arányokkal kísérletezést, megfigyelni, hogyan fejlődnek a borok a hordóban majd a palackban – szeretne ugyanis egy igazán tradicionális magyar házasítást összeállítani. Pontosan tudja, mit és hogyan kell csinálni ahhoz, hogy a fajták ne bántsák, hanem építsék, kiegészítsék és kerekítsék egymást – mint ahogy azt is, hogy Villányban a cabernet franc alapú házasítások állnak a legnagyobb jövő előtt.
 
Temérdek elfoglaltsága mellett viszont (a panzió húsételeihez az alapanyagok részben már a saját tanyájáról érkeznek) új hobbija is van; a spontán borok. A pincészetnél ma már igyekeznek a lehető legnagyobb figyelmet fordítani a zöldmunkára, fia is épp akkor hajtott el a traktorral, amikor mi kora reggel megérkeztünk. 
 
Polgár: 40 csepp bort minden ebéd előtt
 
„A kadarka a kedvencem - bár tudom, a fiatalok ma már nem ezt a stílust keresik”
 
A merlot-val, cabernet-kkel, syrah-val való kísérletezésen túl különösen nagy figyelmet fordít a tipikusan magyar fajtákra, főképp a kadarkára. Sillert is készít belőle, és paprikás csirkével fogyasztja legszívesebben. 
 
Különösen büszkén mutatta a 2015-ös évjárat borait, kivételes évjárat volt ugyanis. A rég megálmodott hagyományos, fehér házasítás mellett barrique-olt chardonnay-t és kadarka sillert is kóstolhattunk a páratlan tavalyi termésekből. A több, mint 20 tételes Polgár szortimentből hetet kóstoltunk, mégpedig az aktuális kedvenceket – ezeket választották ugyanis az előző napi, orvosokból álló társaság konferenciájára.
 
Nemes Fehér '15 – azokból a szőlőkből készült, amelyeket Polgár Zoltán még anno a nagyapjától kapott. Bánáti rizling, bakator, mézes fehér, hárslevelű és sárga muskotály fajtákból házasítva. A bor hat hónapos ászkolás után került palackozásra. Zoltán ezt így szereti - divat ide vagy oda.
 
Chardonnay Barrique '15 – gyümölcsösség és savasság szép egyensúlya, finoman jön csak a vaniliásság, és még lágyabban a füstösség. Nagyon kellemes bor, gazdag, hosszú kortyokkal.
 
Kadarka Siller '15 – színe áttetsző, üde pirosas, ízében igazi cseresznyebomba izgalmas savakkal. Jó felépítésű siller, belevaló nyári gasztrobor.
 
Fűszeres Kadarka ’15 – szinte csípős a ribizli, paprika és csipkebogyó a borban, mégis könnyed, és egységes a hatás. Épp annyira harapósak a savai is, amennyi ahhoz kell, hogy a kadarka kellően harmonikus és egyensúlyos legyen. 
 
Birtokbor ’13 – mély rubin szín, érezzük, nem árt neki a levegő, főleg hogy kicsit alul volt hűtve. Kinyílva jönnek a merlot lédús málnás, meggyes jegyei, nagy érlelési potenciál van benne. Roppant tartalmas bor, könnyen el lehet veszni benne.
 
Therápia '12 – a gerincét a cabernet franc gazdagsága adja, mellette cabernet sauvignon ereje, és kerekítő merlot, fűszerező syrah. Vastag, húsos, tanninos bor, amiben már jobban jönnek a terroir jegyek is.
 
Polgár Cuvée '11 – jól beérett cabernet franc és cabernet sauvignon gyümölcse, ízletes áfonyás, szedres zamatokkal. Egészen puha a bor, finoman jönnek az újhordó csokis jegyei, kis fahéjjal fűszerezve. Mély és széles egyszerre ez a díjnyertes bor, kipróbálnánk jövőre is.
 
Polgár: 40 csepp bort minden ebéd előtt
 
Polgár Zoltán hisz benne, hogy a hagyomány jó dolog, és hogy Villányban jó borok születnek. Az egyedi, mediterrán hatással párosult kontinentális klímának hála valóban elképesztően egyedi borok készülhetnek, pláne ha a kiváló klimatikus adottságok megalapozott tudással is párosulnak. Ebédidőhöz közeledve a Polgár Pince és Panzió kezdett megtelni a barátokkal, kollégákkal és vendégekkel, így úgy döntöttünk mi is elindulunk ebédelni - most, hogy túl vagyunk a bő 40 csepp boron.
Winelovers borok az olvasás mellé