Rókára vadásztunk Budán

Polyák Dóra
2015. április 02., 21:48


Március 27-én, Budapesten a VinoPiano Kézműves Borkereskedésben debütált a 2014-es Fuxli. Az idei évben tíz pincészet készítette el rókarőt szekszárdi sillerét, melyeket a „Ravasz, mint a Fuxli” borbemutató keretén belül mi is megkóstoltunk.
Rókára vadásztunk Budán
De mi is az a Fuxli? Ez a kérdés sokfelől közelíthető meg, a legegyszerűbb válasz, hogy a szekszárdi siller. A technológiát tekintve a rozénál vörösebb, a vörös bornál viszont rozésabb, az előbbinél hosszabb, az utóbbinál rövidebb ideig tart a héjon áztatás. Innen kapja ezt a jellegzetes, alapvetően élénk „rókarőt” színtónusát, melyet a szekszárdiak a német fusch szóra asszociálva fuxlinak hívnak.
Magát a borstílust 2011-ben a Heimann Pincészet élesztette újjá a borvidéken, és ahogy a filozófiájuk tartja: „Számunkra ez a bor a szekszárdi borászok összefogásának a jelképe. Legtartalmasabb rozé, vagy leglazább vörösbor? Talán mindkettő igaz. Nekünk ez a FUXLI, a szekszárdi siller a mindennapokra. Öröm bárkivel, bárhol, bármikor…”

A pincészetek közötti együttműködést és a közös munkát fejezi ki a felépített márkanév, egységes megjelenéssel, egyforma címkével.
Közösen kóstolják a borokat, melyek minimum 75%-os támogatással kerülhetnek a Fuxli kategóriába. Az első évjáratban 6, a ’12-esben 9, a ’13-asban 13, a mostaniban pedig 10 bor felelt meg a kritériumoknak.
 
Íme a 10 legszebb szekszárdi sillert készítő pincészet 2014-ből: Eszterbauer Borház, Göndöcs Lajos, Heimann Családi Birtok, ifjabb Márkvárt János, Merfelsz Pince, Mészáros Borház, Posta Borház, Prantner Pince, Sebestyén Pince és Takler Borbirtok.
 
Ezek a borászatok mutatták be boraikat múlt héten a VinoPiano Kézműves Borkereskedésben és ezzel hivatalosan is debütált a 2014-es évjáratú Fuxli. A nemrég nyílt Gellért-téri helyszín kiváló választásnak bizonyult. A képzőművészettel átszőtt borbár és galéria kellemes légkört biztosított a szekszárdi borok kóstolásának.
 
Rókára vadásztunk Budán
A Fuxlit készítő gazdák
 
Bár a 2014-es nehéz év volt, ígéretes tételeket kóstoltunk. Azonban értékelni nehéz, mivel a legtöbb pincészet pár napja, hete palackozta a borokat, így még kissé nyúzottak voltak, de mire visszatér a jó idő, megpihennek és újra az illatos, zamatos arcukat mutatják, hiszen stílusukat tekintve könnyen fogyasztható kellemes borok ezek, amik kiválóan párosíthatóak ételekhez is.
 
Alapvetően lédús kortyú, gyümölcsös karakterű egy kis szekszárdias fűszerességgel kiegészülő sillerek születtek, általában kékfrankos és kadarka dominanciával. 

A tíz bor élére a Takler Fuxlit emelném, ami a pincészet második bora ebben a kategóriában. A kékfrankos alapú minimális kadarkával kiegészülő siller sötét színű, gazdag illatú, zamatos kortyú, mely kiemelkedő koncentráltsággal rendelkezik. Jó szerkezetét pedig a kiváló savak biztosítják. 
 
A Mészáros pincészet szintén kadarka- kékfrankos alapra helyezte fuxliját, 60-40% arányban. Lágyabb tónusú, mind ízében, mind illatában meggyes jegyeket felvonultató, a kadarka fajtajellegét hangsúlyozó bor.
 
Voltak borászok, akik nem a klasszikus fajtákat házasították, a Prantner Pince 70% kékfrankos és 30% cabernet cauvignonból házasította debütáló tételét. Intenzív illat, kellemes gyümölcsösség, szép beltartalom a két hónapos hordós érlelésnek köszönhetően, megjelenésében pedig a címke is ravaszul ötletes.
 
Kellemes délutánt töltöttünk el a tíz szekszárdi borász és boraik társaságában. Várjuk a nyarat, a kertbe kiülős fuxlizós estéket! A borok egyébként egytől egyig beszerezhetőek a VinoPianoban.