„Sokat nem kellet gondolkodni rajta”

Geri Ádám
2020. október 12., 08:30


A balatonfőkajári Feind Pincészet mindent megmutat abból, amit az olaszrizling tud – nemcsak a szőlőben és a feldolgozóban, de október 17-én az Olaszrizling Októberen is. Bacskai István ügyvezető igazgató a borászatnál történő változásokról is mesélt.
„Sokat nem kellet gondolkodni rajta”
 
Milyen tételekkel érkeznek a rendezvényre?

Ott lesz a 2019-es Balatonborunk, a 2019-es Feind olaszrizling, a 2017-es fahordós olaszrizlingünk, és mivel a szervezők más borokat is beengednek, ezért visszük még a 2019-es sauvignon blanc-unkat és rajnai rizlingünket is.

A belépő Balatonbortól a hordóban érlelt tételig terjed a pincészet olaszrizling kínálata. Bár a borászok éppen a fajta sokoldalúságát szokták méltatni, utóbbi stílusban manapság ritkábban készítik.

Ez a borunk egy házasítás, csak a mennyiség 50 százalékát érleljük fahordóban 8-12 hónapon keresztül, a maradék reduktív eljárással készül. Így megmarad a fiatalos lendület, de kap egy érleltebb, karakteresebb jelleget is. Nem adunk el akkora mennyiséget, mint a teljesen reduktív változatból, de azoknak a fogyasztóknak, akik a műfaj és a fajta kedvelői, ez egy nagyon érdekes tétel. Ezt erősíti meg a sok pozitív visszajelzés, amit kapunk tőlük.
 

Az olaszrizlinget pár éve zászlajára tűzte nemcsak a Balatonfüred-Csopaki borvidék, de az egész balatoni régió. Jó választás volt?
 
Tagjai vagyunk a Rizling Generációnak, a borvidék borászait összefogó egyesületnek, ami a Balatoni Kör egyik szervezete, így mi is részt vettünk anno a döntéshozatalban. Sokat nem kellet gondolkodni rajta, egy nagyon különleges, egyedi karakterrel bíró fajtáról van szó. Ráadásul itt a Balaton körül olyan aromáit, illatait tudjuk kihangsúlyozni, ami által egyedivé, semelyik más borvidék olaszrizlingjével össze nem téveszthetővé válik.

Tavaly az alapító Feind Lajos átadta a stafétát fiának Zoltánnak. Ez irányváltást is jelent a borászat életében?
 
Ha teljesen új irányt nem is, de komoly változásokat bizonyosan. Újragondoljuk a pincészetet, sok fejlesztés elindult, amibe Lajos bácsi már nem vágott bele. Felépült egy 2000 négyzetméteres borászati üzem, idén már oda szüreteltünk, a hozzá tartozó épületben pedig 2021 márciusában megnyitjuk a nagyközönség előtt a borbárral kombinált új vinotékánkat. Ez meghatározó időszak a borászatunk életében.
 
Winelovers borok az olvasás mellé