Stílusosan búcsúztattuk az idei nyarat

Varga Andrea
2014. szeptember 24., 23:20


Tökéletes helyszín, finom borok és ínycsiklandó ételek; röviden így foglalhatnánk össze a szeptember 19-én megrendezésre került Borjour Terasz 2.0-át, kár, hogy idén ez volt az utolsó.
Stílusosan búcsúztattuk az idei nyarat
 
Stílusosan búcsúztattuk az idei nyarat
Könnyű dolga volt jól éreznie magát annak, aki csatlakozott a naphegyi Locavore Étterem Panoráma Teraszán megrendezésre kerülő borpatihoz. Az ízléses háttérzenével megalapozott rendezvényen 8 borászat 30 borát kóstolhattuk, közben élvezve a pazar kilátást. A kiállítók között ott voltak: a Cseri Pincészet, Pannonhalmáról, a Haraszthy Vineyards, Etyekről, a HR Winery, Felvidékről, a Kőróka Pince, Balaton-felvidékről, a Maurus Pince, Mórról, miklóscsabi pincéje, Mórról, a Múzsa Borház, Csopakról, a Pannon Tokaj Pincészet, Tolcsváról, és a Vineas Tenkes, Villányból. Ami pedig a nedűket illeti, széles volt a paletta: a lágy, gyümölcsös fehéreken, a kacér rozékon keresztül, kóstolhattunk könnyebb vörösöket is, megkoronázva késői szüretelésű cuvéevel.
 
A hirtelen lehűlő levegő éreztette csupán azt velünk, hogy tényleg vége van a nyárnak, ami idén amúgy is elég kurtára sikeredett. Egy halvány szájhúzás mellett konstatáltuk eme tényt, és szinte egyszerre nyúltunk a zakók-kabátok melege után. A jó hír viszont az, hogy igazán izgalmas időszak következik: jönnek az új borok és persze a testesebb, összebújós vörösek is.
És naptárakban feljegyezni, nem elfelejteni, jön a Klasszik: az első őszi Borjour Klasszik október 10-én lesz a Mannában!

Borok:
  • Cseri Pincészet: Sauvignon blanc, 2013
Tiszta, halvány széna szín, szépen nyíló. Illatában friss, virágos, ízében is friss, először virágos aromák, melyet gyümölcsösség vált fel. Könnyű test, csilingelő savak, közepes, szép hossz.
  • Cseri Pincészet: Archeus, 2013
Tramini, rajnai és olasz rizling házasítása. Tiszta, halványzöld széna szín, illatában és ízében közepesen intenzív. Illat aromáiban friss, virágos és gyümölcsös jegyek. Ízében a gyümölcsös jegyek dominálnak, kevés fűszerességgel. Könnyű test, közepes savak, közepes lecsengéssel.
  • Kőróka Pincészet: Bor, 2013
Tiszta, halvány széna zöld szín, friss, picit szénsavas. Közepesen intenzív illat és íz jellemzi. Aromáiban főleg gyümölcsös (alma és őszi barack), minerális jegyekkel kiegészülve. Könnyű test, közepes savak, lecsengése szépe, közepesen hosszú.
  • Kőróka Pincészet: Rókatánc, 2013
Szép, tiszta lazac szín. Illatában és ízében közepesen intenzív, gyümölcsös, főleg epres, málnás, kevés citrussal. Könnyű test, kerek tannin. Csilingelő savak, szép lecsengéssel bír.
  • Haraszthy Pincészet: Sir Irsai, 2013
Irsai Olivér, Chardonnay és Királyleányka házasítása. Tiszta, halvány szénasárga szín. Közepesen intenzív illatában virágos, bodzás, egy kevés gyümölcsösséggel. Ízében is ezek az aromák jelennek meg. Könnyű test, közepes savak, közepes, de szép hosszúsággal.
Winelovers borok az olvasás mellé