Szlovákia borai, avagy kalandozások a Felvidéken I.

Ercsey Dániel
2014. április 24., 12:15


Bortúra - Mit tud vajon egy hazai borfogyasztó az északi szomszédunk borairól, túl persze Bott Frigyesen, a kürti borokon, vagy a Garam-mentén? Sejti például bárki is, hogy Pozsonytól északra komoly borélet van kialakulóban a Kis-Kárpátok délkeleti oldalán? Vagy azt, hogy Nyitra megye hajdani főúri kastélyainak szőlőskertjei újra életre keltek? Ezeknek a kérdéseknek igyekeztünk utánajárni egy hetes utazásunkon.
Szlovákia borai, avagy kalandozások a Felvidéken I.
 
Szlovákia borai, avagy kalandozások a Felvidéken I.
 
Az újkori határátrajzolások után több olyan szeglete is kialakult Közép-Európának, amely kulturális sokszínűségében a mai napig őrzi a hajdani Monarchia emlékét. Az egyik ilyen régió a három nagyvárost és számtalan borvidéket is magába foglaló, legjobban talán a városokkal leírható Sopron-Bécs-Pozsony háromszög. A szőlőterületek egy borvidéket alkottak errefelé egykor, ez volt a nevezetes Ruszt-Sopron-Pozsonyi borvidék, melynek monográfiáját Limbacher Frigyes és Pósch Károly írták meg 1913-ban. A korabeli borok, beleértve a Kis-Kárpátok borait is ahol akkoriban főleg német vincellérek nevelgették a tőkéket, leginkább a bécsi piacokon találtak gazdára. A szőlőművelők szinte kizárólag németek voltak, ahogy a városok, mezővárosok többségét is ők alapították, vagy legalábbis ők lakták javarészt.

Malokarpatská

Talán csak a hazai turistáknak meglepő, hogy mennyi gyönyörű település húzódik meg Pozsonytól északkeletre, a hegyek lábánál. A XII. században már álló Modra (magyarul Modor), Pezinok (Bazin) vagy Svätý Jur (Szentgyörgy) mind a bortermelésükről nevezetes községek, melyek már a kora középkorban léteztek, majd később a XVII. században sorra nyerték el a szabad királyi városi jogokat. Többségük a fénykorát is akkoriban élte, a Rákóczi-szabadságharc után korábbi jelentősségüket már nem nyerték vissza. Mi is erre kezdtük kalandozásainkat, székhelyünket pedig Modrán rendeztük be, egyrészt a gyönyörű középkori városközpont okán, másfelől pedig azért, mert a borvidéken talán itt a legmagasabb a magas minőséget produkáló borászok koncentrációja. A centrumban több jó szálláshelyből is lehet válogatni, az éttermek pedig az itthon tradícionálisnak gondolt szlovák ételeken túl a fúziós konyhára vágyók igényeit is kielégítik. Érdemes végigjárni a környező domboldalakat, egyes helyi borászok már nekiláttak a dűlők osztályozásának, bár még nagyon az út elején tartanak, de erre székel a vidék legnagyobb, hipermodern pincészete és néhány, a legkisebbek közül való, kézműves borásza is. Aki pedig kultúrális élményekre vágyik, annak a közelben fekvő csodálatos várkastélyt ajánljuk, a Vöröskői Várat, a Pálffy család hajdani fészkét, amely egyike a legépebben megmaradt váraknak a Kis-Kárpátokban.
 
Bratislava

Pozsony, vagy németül Pressburg, a magyar koronázóváros, Szlovákia fővárosa. A határtól autóval csupán tíz percre fekszik a Duna partján, és nem túlzás azt állítani, hogy nevezetes hídját és a vár látképét majd mindenki ismeri. Itt létesült az első magyar várispánság, itt süllyesztette el Búvár Kund az ostromló német hajókat, itt hunyt el I. Géza királyunk, itt volt várnagy Toldi Miklós, a város egyetemét Mátyás király alapította 1467-ben. 1526-tól Magyarország fővárosa, országgyűlési helyszín, itt őrizték a Szent Koronát, majd fokozatosan túlsúlyba kerültek a lakosságban a németek. Ez az állapot egészen az első világháború végéig kitartott, amikoris a népesség több mint 80%-at alkották a németek és a magyarok. Napjainkban pezsgő élet zajlik a belváros utcáin, az épületek szépen felújítva várják a turistákat. Mi is megpihentünk a hangulatos kávézók és borbárok némelyikében, bekukkantottunk a Szent Márton dómba, Pozsony híres Koronázó templomába, felsétáltunk a várba, lóbáltuk a lábunkat a Duna parton. Nyaranta néhány órás hajókiránduláson is részt vehetünk Dévény várához, de ha valaki csak pihenni és nézelődni akar, a város akkor is tökéletes választás.
Szlovákia borai, avagy kalandozások a Felvidéken I.

Itiner borturistáknak

A Malokarpatská borvidéken meglátogatott borászatok listája:
Terra Parna - Modern, kaliforniai stílusú borászat, elegáns borokkal és nagyon szimpatikus tulajdonossal
Repa Winery - Még formálódó, nagyobb borászat, komoly lehetőségekkel
Fedor Malik - A helyi terroir szemlélet egyik első úttörője, gyönyörű borokkal
JánPaták - Fiatal, lelkes patrióta borász, gyönyörű környezet, szép borok.

Az általunk tesztelt és ajánlott szállások:
Hotel Sebastian, Modra - Szépen felújított és átalakított, kstélyszálló jellegű épület Modra központjában, korrekt étteremmel.
Botel Gracia, Bratislava - Szállodahajó Pozsony belvárosában. A szobák kicsik, de egy-két éjszakára megfelelnek, az árak viszont igen alacsonyak.
Radisson Blu Carlton Hotel, Bratislava - Elegáns belvárosi szálloda, annak minden kényelmével együtt. A reggelije kihagyhatatlan.

Éttermek, kávézók, látnivalók amiket bátran ajánlunk:
Pavúk étterem - Elegáns étterem, a helyi fine dinning, viszont elég drága
Vinaren U Ludvika - Közvetlenül a hotel Sebastian mellett található, igen hangulatos, hagyományos ételekkel operáló étterem.
Koruna bistro, Modra talán legjobb kávézó-bisztrója, szintén a hotel Sebastian szomszédságában. A helyi brandy igen ízletes!
Vöröskő vára - Látványos várkastély, kihagyhatatlan látnivaló.
Vinimka Winebar - Pozsony legmenőbb borbárja, közvetlenül a belvárosban.

Szlovákia borai, avagy kalandozások a Felvidéken I.

Kóstolási jegyzetek

  • Terra Parna, Riesling 2012

Már-már moseli illat, citrusok, őszibarack, ásványosság, icipici vattacukorral a háttérben. Kóstolva közepes test, gyönyörű savak, az ízképben érett barack és körte, a háttérben ásványosság. A közepesnél hosszabb lecsengésben még némi citrusosság is felbukkan. Kristálytiszta munka!

  • Terra Parna, Riesling 2008

Nagyon érdekes illat, sok petrollal, kevés grillázzsal, ásványokkal, fehér virágokkal, mangóval. Kóstolva elképesztően élénk savak, közepes test, szép palackbuké. Az ízképben az illatban megismert mangó, ásványosság, citrusok és petrolosság. A szerkezete okán még mindig fiatalosnak mondható, elegáns és hosszú bor!

  • Terra Parna, Ice Wine 2012 Alibernet

Csipkebogyó, szeder, áfonya, szegfűszeg és libamáj az illatban. A test közepesnél nagyobb, a szerkezet teljesen betölti a szájat, a savak élénkek. Az ízképben az illat ismétlődik, kiegészülve némi levesfűszerrel és zöld dió lekvárral. Telt, jó egyensúlyú, szinte végtelen bor.

  • Repa Winery, Merlot 2011

Csokoládé és konyakmeggy az illatban, érezhetően nagyanyag. Kóstolva nagy test, szájbetöltő szerkezet, selymes tanninok és kerek savak. Az ízképben szeder, meggy, cseresznye, fekete bors, a hosszú lecsengés végén némi alkoholból fakadó kesernye.

  • Fedor Malik, Chardonnay 2013 (horóminta)

Ásványos-körtés illatvilág, kevés vajjal a háttérben. Kóstolva feszes mégis telt, gyönyörű savakkal, rengeteg édeskésnek ható fehér húsú gyümölccsel és nagyon hosszú lecsengéssel. Nagy ígéret!

  • Fedor Malik, Chardonnay-Zöldveltelini-Olaszrizling 2013 (hordóminta)

Illatában pici kókusz, barack és ananász. Kóstolva telt, szájbetöltő szerkezet, nagy test, kerek savak. Az egész bor selymes, csiszolt és elegáns, a gyümölcsösség mellett az ízében kevés ogyoró is felbukkan, a lecsengése nagyon hosszú.

  • Jan Patak, Rajnai Rizling 2011

Szép illat, virágokkal, pici erdei mézzel, őszibarackkal, érintésnyi petrollal. Kóstolva elegáns savak, közepes test, feszes szerkezet. Ízében citrusok, ásványosság, barack, alma, pici kapor, a lecsengést az ásványosság uralja.

  • Jan Patak, Pinot Noir 2011

Szép illat őszi avarral, pici földdel, cseresznyével, pici szilvával, gombával, nyers hússal. Kóstolva közepes test, elegáns savak, szép gyümölcsösség, pici füst és avar a háttérben. Jól iható, igazán szép pinot noir.
Winelovers borok az olvasás mellé