Új külső és minőségi beltartalom a megújult Tokaj Kereskedőháznál

Fendrik Zsóka
2015. szeptember 08., 20:36


A Budavári Borfesztivál kísérő és nyitóeseménye minden évben a Boregyetem, így idén sem maradhatott el a hasznos előadás és kóstoló. A kurzus témája a Tokaji borvidék változásainak, jelenének és jövőjének bemutatása a legnagyobb piaci szereplő segítségével, azaz a Tokaj Kereskedőház Zrt-vel. Az állami cég neve hallatán sokan szkeptikusak, ám 2013-tól egy minőségi forradalom kezdődött a pincészetnél, ami beruházásokat, termőhelyi potenciál felmérést és a minőségi borok előállítását vonta maga után.
Új külső és minőségi beltartalom a megújult Tokaj Kereskedőháznál
A Tokaj Kereskedőház Zrt. új címkéje (Forrás: Facebook.com/budavariborfesztival)
Ami már megvalósult
 
Az előadáson Gaálné Király Enikő beszélt először a cég fejlődéséről, valamint a beruházási programról. A Kereskedőház vezérigazgatója elmondta, hogy céljuk a borászati technológia megújulását segítő eszközpark megteremtése. „A nemzet borászatának tekintjük magunkat, és lehetőségünk van újra világhírűvé tenni a tokaji borokat.” 2014 szeptemberében adták át a 66 ezer hektoliter kapacitású, új tartálycsarnokot, és az idei év végére az új palackozóüzem is elkészül.
 
A cég arculati megújulást is tervez, ezzel jelezni szeretnék az „új időszámítás kezdetét”, a minőségi forradalmat. Így a 2014-es borok már más palackba kerülnek, és új címkét is kapnak. Gaálné Király Enikő hozzátette, hogy olyan borcsaládot szeretnének létrehozni, amely megállja a helyét a nemzetközi piacokon, és ott alapot képezzen a többi tokaji bornak. Ez egyben kihívás is, hiszen mindezt ipari mértékben kell megvalósítaniuk.
 
Új külső és minőségi beltartalom a megújult Tokaj Kereskedőháznál
Áts Károly beszél a Boregyetemen (Forrás: Facebook.com/budavariborfesztival)
 
Változások a szőlőtermesztésben is
 
A Tokaj Kereskedőház Zrt-nek ugyan csak 55 hektár saját szőlőterülete van, de emellett 1100 hektárról vásárolják fel a termést, amely körülbelül 1600 gazdától származik. Így nem csoda, ha nehéz koordinálni a termesztést és a szüretet. 
 
Lukácsy György, a Budapesti Corvinus Egyetem Szőlészeti Borászati Intézetének adjunktusa segítségével elkészült egy elektronikai rendszer, amelyben jól látszódik az ültetvényállapot és termelőhely-potenciál. A felméréssel megállapítható a domborzati alapréteg, a valós borítottság, klimatikus- és talajtani alaprétegek. Értékes információkhoz lehet jutni ebből a digitális felmérésből, mint a terület vízellátottsága, a növény növekedési és a termőhelyi koraiság potenciálja. 
 
A végeredmény egy térkép, amelynek segítségével mindent meg lehet tudni egy adott ültetvény állapotáról. Különböző színekkel jelölik a nagy száraz, a késői szüretelésű és a botritiszre hajlamos területeket. Azonban emberek nélkül nem mennek semmire – mondja Lukácsy György. Így a szőlőtermelőknek segítséget nyújtanak abban, hogyan műveljék az ültetvényeiket, motiválják őket és tanácsokat adnak nekik. Úgy gondolja, ez elengedhetetlen a fenntartható megújuláshoz.
„Legyünk büszkék Tokajra!”
 
Miben lehet a legjobban észrevenni a Tokaj Kereskedőház Zrt.-nél történt változásokat? Természetesen a borokban. A 2013-as és 2014-es évjáratból kilenc tételt mutatott be nekünk Áts Károly, 2013 tavaszától a társaság borásza, aki 2012-ben elnyerte Az Év Bortermelője címet. Áts Károly vallja, hogy 80-85 százalékban a szőlőben dől el egy bor élete. Ezért a Tokaj Kereskedőház a prémium termelőkkel szerződésben meghatározzák a szőlőmunkálatok időpontját, módját, ezen kívül a terméskorlátozás mértékét. Az így művelt szőlőkért pedig 40 százalékkal magasabb árat hajlandóak fizetni kilónkéntia gazdáknak. 
 
A társaság szortimentjében szerepelnek az alapborok és a prémium tételek egyaránt. A jó ár-értékű borok készítése a cél, amelyek között akad olyan is, amely a világ ízvilágának is megfelelnek és alapot képeznek a piacon. „Az esszenciát leszámítva nincsen 100 euró feletti borunk. Ez egy nagy borvidéken nem lehet. El kell fogadni, hogy Tokajban élünk, dolgozunk. Meg kell becsülni a szőlőt, a borokat. Legyünk rá büszkék! Annyira hiszek Tokajban, hogy még a saját borászatom is benne van. A Kereskedőházzal mínusz húszról indulunk. De sok mindennel megküzd az ember, ha hisz valamiben.”- fejti ki Áts Károly, aki ki szeretné használni a főborászi játékterét a társaságnál, hogy versenybe szálljon és több száz euróért tudjanak bort eladni a világban.
 
Új külső és minőségi beltartalom a megújult Tokaj Kereskedőháznál
A 2013-as Tokaji Késői Arany bor palackja, amely már több versenyen is aranyérmet szerzett (Forrás: Facebook.com/budaiborfesztival)

A Boregyetemen kóstolt tételek: 
Tokaji Sárgamuskotály félszáraz 2014
Tokaji Dry Cuvée 2014
Tokaji Prémium Furmint száraz 2014
Tokaji Kővágó Furmint száraz 2014
Tokaji Késői Sárgamuskotály édes 2014
Tokaji Késői Arany édes 2013
Tokaji Aszú 5 puttonyos 2013
Tokaji Aszú Szarvas 6 puttonyos 2013
Tokaji Essencia 2013
 
A 2013-as és 2014-es évjárat Áts Károly munkája, aki büszkén kiáll a borsor mellé és felvállalja. Ez érezhető volt előadásának mondanivalójából, illetve módjából is. Állandó kérdéseket várt, hogy visszacsatolást kapjon a munkájukról. A célt elérte a főborász. A borok igazolták őt.
 
Bevallom az első három tételnél még bizonytalan voltam, a borok tiszták voltak és technológiailag kifogástalanok, de a plusz élmény elmaradt. A Prémium száraz furmint, valamint a dűlőszelektált Kővágó furmint már mutatta a fajtát és a dűlőkaraktert egyaránt, mély gondolkodásra késztetett mindenkit a kóstolásuk. Az édes borok frissességet hagytak maguk után, köszönhetően a sav-cukor megfelelő arányának és a gyümölcs aromáknak. A Szarvas aszú, Áts Károlytól jól megszokott módon, nem nehéz, de komplex és az ízek végtelen rétegződése egy rejtvény volt, a különleges alkalmak bora. 
 
Az előítéletek, amelyek körbeveszik a Kereskedőházat lassan enyhülnek. A Budavári Borfesztiválon bemutatják új tételeiket a nagyközönség számára is. 
Winelovers borok az olvasás mellé