Furmint vagy hárslevelű? Vajon ismered a két fajtát?A furmint és a hárslevelű a legismertebb itthon termesztett szőlőfajták közé tartozik, mindkettő meghatározó a Tokaji borvidéken. Egy két perces tesztben kiderítheted, mennyire ismered őket, közben sok érdekességet is megtudhatsz róluk, amik még a belőlük készült borok kóstolásánál is hasznodra lesznek. Hajrá!
Időutazás a Royal Tokaji borok első évtizedébeKülönös élményben, valódi időutazásban volt részük azoknak, akik ellátogattak a Royal Tokaji kóstolójára, amikor is bemutatták a most ismét piacra kerülő muzeális aszúikat.
Ahol az egyetemi hallgatók bort is készíthetnek„Így tudjuk bemutatni, hogy nem csak beszélünk róla, oktatjuk, hanem meg is tudjuk valósítani” – mondja Hegyi Ádám, az egri Eszterházy Károly Egyetem piacra készülő borászatának vezetője. Beszélt arról, szerinte mit ad a borászhallgatóknak, hogy a rendezvény végén nekik is mosogatniuk kell és elmondta azt is, miért volt történelmi jelentőségű Áts Károly és Elizabeth Gabay Master of Wine találkozása az egyetem folyosóján.
Áts Károly: melengeti a szívemet, hogy hárman is ott vagyunk a borvidékrőlÁprilis 29-én kiderül, hogy ki lesz 2016-ban a Borászok Borásza. Áts Károly egyike a „legjobb öt” közé jutottaknak, a Borászok Borászáról beszélgettünk.
Áts Károly: Tokajnak mindig is az aszú lesz a zászlósboraSok szó esik mostanában a tokaji száraz borokról, de a borvidék történelmi hagyományából eredően és identitásának meghatározása miatt az édes borok témája megkerülhetetlen. Áts Károllyal beszélgettünk.
Amforás borral kísérletezik Áts KárolyElkezdtem 2013-ban a Szent Tamáson egy különlegességet, amforában erjesztettem és ott is tartottam a bort. Ezeket még csak saját kóstolásra készítem. De érdekes. Nagyon érdekes - mondta Áts Károly.
Minőségi forradalom kezdődött Áts Károly segítségévelA Tokaj Kereskedőháznak nincs egyszerű dolga. Egy nehezebb időszakot követően a borászat 2013-ban új időszámítást hirdetett, amelynek legfontosabb célja a minőségi bor előállítása. Az újrakezdéshez segítségül hívták Áts Károlyt, a 2012-es Év Bortermelőjét, a szakma egyik legelismertebb borászát. A szakembert kérdeztük a legfontosabb feladatokról és évjáratokról.
Nem ér zsákba szüretelni Tokajban!A furmint, hárslevelű, zéta, kabar, kövérszőlő és késői sárgamuskotály fajták felvásárlását szeptember 21-én, hétfőn kezdi meg a Tokaj Kereskedőház. De furmintot lehet kicsit előbb is vinni.
Új külső és minőségi beltartalom a megújult Tokaj KereskedőháználA Budavári Borfesztivál kísérő és nyitóeseménye minden évben a Boregyetem, így idén sem maradhatott el a hasznos előadás és kóstoló. A kurzus témája a Tokaji borvidék változásainak, jelenének és jövőjének bemutatása a legnagyobb piaci szereplő segítségével, azaz a Tokaj Kereskedőház Zrt-vel. Az állami cég neve hallatán sokan szkeptikusak, ám 2013-tól egy minőségi forradalom kezdődött a pincészetnél, ami beruházásokat, termőhelyi potenciál felmérést és a minőségi borok előállítását vonta maga után.