Zwack Open: mi tényleg kérdeztünk a borásztól!

Borászportál
2015. október 18., 07:02


A hét elején azzal ajánlottuk a Zwack Izabella Borkereskedés borkóstolóját, a Zwack Opent, hogy menjetek és kérdezzetek a borásztól. Mi megtettük.
Zwack Open: mi tényleg kérdeztünk a borásztól!
A Zwack Múzeumban, a Zwack Openen ezúttal az "Ismerd meg a borászt!" volt a mottó, és csütörtök délután valóban mosolygós és beszélgetős kedvű borászok várták a vendégeket. Persze egy-egy jó borukkal. Nagy volt a tömeg, de néhányuknak azért sikerült feltennünk a korábban megfogalmazott kérdéseinket.
Csetvei Kriszti
 
A Csetvei Pince 2011-ben indult el Móron, de a borászlánynak ma már Somlón is vannak szőlői, ráadásul idén a korábbinál nagyobb területeket vett bérbe. És hogy hogyan bírja a két borvidék közötti ingázást a szüret idjén? "Nehezen, de muszáj!"  - ezt válaszolta nevetve. A szőlőben ezen a héten végzett, már a pinot noir is a pincéjében van, így most ott folytatja kísérletezést. Több mint egy tucat különféle tétellel játszik, idén olyan borkülönlegességeket is készít, mint a narancsbor, illetve az amforában is erjeszt.
 
Domonkos Attila
 
Tokaji borász létére Attila az Izabella utca nevű pinot noir boráról is híres. És hogy miért készít vörösbort egy tipikusan fehérboros vidéken? "A filoxéra vész előtt, amikor még senki nem szabályozta a telepíthető szőlőfajtákat, bőven akadt Tokajban kékszőlő" - nagyjából ennyi a magyarázat. Ma már persze egy tokaji borász sem palackozhat vörösbort Tokaji név alatt, ezért kapta a tétel az Izabella utca nevet. Attila mindössze fél hektárnyi kékszőlőt művel, "gondoltuk, ha nem kell senkinek a bora, ennyit még mi is megiszunk". De erre még nem volt példa, minden évben ez az első tétele, ami elfogy.
 
Nyakas Pincészet
 
Honnan kapta nevét a töki Nyakas Pincészet? A medencét átszelő Gerecse hegység nyúlványáról. És aki egy pohár bor kóstolása közben csütörtökön nem kérdezte meg, hogy miért egy lófej a jelképük, annak eláruljuk: a Nyakas birtokán korábban TSZ állt, ahol az elnökök hobbija a versenyló tenyésztés volt. A rendszer ment, a lószeretet maradt.
 
Trombitás Tamás
 
Trombitás Tamással nemcsak a borokról és köveskáli csúcsétterméről izgalmas beszélgetni, elvégre néhány évtizeddel ezelőtt még ő számított Magyarország egyik legismertebb és legnevesebb szobrászművészének. Tulajdonképpen ma is az. Akkor hogy került a bor közelébe? Most ugyan nem fértünk oda a standjához, de korábban már elárulta: miután elhunyt a bácsi, akitől a balatoni bort rendszeresen vette, nem talált más jó borászt Köveskálon. Ezért készített ő.
Winelovers borok az olvasás mellé