Milyen az ideális borhűtő?

(X)
2023. december 04., 11:26


Milyen szempontok mentén induljunk el, ha - akár karácsonyi meglepetésként - borhűtő vásárlásra adjuk a fejünket?
Milyen az ideális borhűtő?
Érdemes minden esetben a kívánt felhasználási területre való borhűtőt választani.
 
A borhűtőknek két típusa van. Mindig tegyük fel a kérdést magunknak: nekünk melyikre van valójában szükségünk?
 
A borklíma-szekrények a borok hosszú távú tárolására és érlelésére ideálisak, és akárcsak egy jól kialakított pincének, az a feladatuk, hogy állandó hőmérsékletet és páratartalmat, fényvédelmet, valamint nyugalmat biztosítsanak a borok számára. A megfelelő páratartalom különösen fontos: ha ugyanis a pára túl alacsony, akkor kiszárad a dugó, a bor levegővel fog érintkezni és ezáltal romlik a minősége. Ha túl magas, akkor a dugó és a címke elkezdhet penészedni, és ezt szintén a bor minősége bánja. A fényhatások kiszűrése is alaptétel, amikor egy bor hosszútávú tárolásáról beszélünk, mivel még a színezett borosüvegek sem tudják teljesen kiszűrni a borokra káros fényhatásokat. A minőségi borhűtők üvegajtós változatait UV védett üveggel készítik, így a napfény nem tudja a borokat károsítani. Egy prémium borhűtő esetén a nyugalom biztosítása is elvárt. A jó minőségű borhűtők észrevehető rezgések nélkül működnek, ezért bortípustól függően akár évtizedekig is minőségromlás nélkül pihenhet a bor a számára kijelölt helyen. 
 
A bortemperáló szekrények esetében a cél nem a hosszú távú tárolás, hanem az azonnali fogyasztásra való kiszolgálás. Ezek általában több zónás készülékek, és zónánként különböző hőmérsékletre tudják hűteni a borokat. Az alsó zóna alacsony 5 – 10 ° C közötti hőmérséklete a habzóborok, prosecco-k és pezsgők számára megfelelő, a középső rész a fehérborokat hűti  8 – 15 ° C közötti hőmérsékletre, a legfelső zónában pedig a vörösborokat érdemes tárolni 12 – 18 ° C között. Ezek a hőmérsékleti értékek az ideális fogyasztási hőfokra vannak tehát beállítva, a borok ilyen esetben jellemzően nincsenek sokáig a hűtőben. 
 
Mindkét típus esetében fontos szempont a készülék energiafogyasztása, amit elsősorban a készülék kialakítása és műszaki felépítése határoz meg, de nem mindegy, hogy üvegajtós vagy teli ajtós változatot használunk, és persze az sem, hogy mekkora a borhűtőnk: 24 vagy akár 350 palack tárolására alkalmas.
 
Milyen az ideális borhűtő?
 
Miért vesznek az emberek borhűtőt otthonra?
"Ha valaki komolyabban érdeklődik a borok iránt, és néhány üveg bornál többet is tartana otthon, akkor érdemes rászánnia a pénzt egy minőségi borhűtőre. A bor kiváló befektetés is lehet. Ha jó érzékkel választunk ki olyan borokat, amelyek hosszabb ideig eltárolhatóak, akkor azoknak az értéke évről évre növekszik, és biztosan nem érdemes rontani a bor minőségén a tárolás helytelen megválasztásával. Bortrezorba is tehetjük a bort, de egy megfelelő kialakítású pince általában messze van a fogyasztás helyétől és általában rendszeres bérleti díjat is kell fizetni érte. Ellenben, ha a borhűtő helyben van, az italok mindig elérhetőek. Azok, akik gyűjtenek valamit - ebben az esetben bort -, szeretik megmutatni másoknak és büszkélkedni vele, a bor olyan gyűjtemény, amit szívesen meg is osztanak másokkal. Egy borhűtő a funkcióján túl a lakás dísze is lehet. Egy 24-48 palackos berendezés egy konyhabútorban, nappali bútorban vagy a lakás bármely részén igazán impozáns látványt nyújt." Puskás Krisztián, a LIEBHERR magyarországi vezetője
 
Mi a különbség a kifejezetten hűtésre, ill. a tárolásra való borhűtők között?
Az azonnali fogyasztásra jellemzően többzónás, a hosszabb távú tárolásra inkább egyzónás típusokat használnak. A borklíma szekrények hűtőterében teljes a nyugalom és leginkább egy borospincéhez lehet hasonlítani: ugyanaz a hőmérséklet, ugyanaz a páratartalom, nem éri fényhatás a borokat, a működése rázkódáscsillapított. Ezeknek a hűtőknek az ajtaját általában ritkán nyitogatják. A többzónás, vagyis bortemperáló szekrények elsősorban az azonnali borfogyasztás élményének biztosítására lettek optimalizálva, és jellemzően éttermek és vendéglátóhelyek használnak ilyet. Itt a különböző polcokon különböző hőmérsékletet lehet beállítani. Az egyes zónák hőmérséklet szabályozásában maguk a palackok is részt vesznek azáltal, hogy a zónákat elválasztják egymástól. A vendéglátásban a borhűtők ajtaját alkalmanként gyakran nyitogatják, ezért fontos, hogy az ajtó csukása után gyorsan visszaálljon a kívánt hőmérséklet. Az üvegajtós változatok tartalma az ajtó nyitása nélkül is áttekinthető és látványosabb, a teli ajtós diszkrétebb és valamivel jobb az energiahatékonysága. Az üvegajtós típusokban gyakran található kínálópolc, ami a kiemelt palackok látványos bemutatását szolgálja.
 
Ha - akár karácsonyra - borhűtő vásárláson töröd a fejed, fontos tudnod, hogy miben különböznek a minőségi borhűtők a szupermarketekben megvásárolható változatoktól.
 
 • Azok a borhűtők, amelyeket gyanúsan olcsón árulnak, nagy valószínűséggel nem tudják olyan hatékonyan megteremteni a zónák közötti hőmérséklet-különbséget, és nem tudják megbízhatóan biztosítani az állandóságot.
 • Ezeknek a hűtőknek a felépítése szinte teljesen megegyezik a legolcsóbb általános háztartási hűtőkkel.
 • Legtöbbször a zaj-, és rázkódás mentességre nem fordítanak kellő figyelmet, pedig - különösen lakótérben - nem mindegy, mennyire hangos a készülék. A gépek energiacímkéjén ezeket az adatokat kötelező feltüntetni. Általában elmondhatjuk, hogy 37-38 decibel felett már zavaró a kibocsátott hang.
 • A készülék kidolgozottságában, a felhasznált anyagok minőségében is óriási különbségek lehetnek.
 
A LIEBHERR hűtők esetében a fentiek biztosításán túl az 5 éves kiterjesztett gyártói garancia is egyedülálló. Találd meg itt a tökéleteset!
 
 
Milyen az ideális borhűtő?
Otthoni bortárolás
– a legnagyobb borkedvelők akár több száz palackot is tárolhatnak otthon
 
Borhűtő vásárlás során ezeket a kérdéseket tegyük fel a kereskedőnek:
 
 • A borhűtő folyamatosan és megbízhatóan tartja az optimális hőmérsékletet és páratartalmat?
 • Szűrővel tisztítja a belső levegőt?
 • Véd a fénytől?
 • Rázkódás-, és zajmentes környezetet biztosít?
 • Megfelelő a szigetelése és a fogyasztása?
 • Milyen a garanciális háttér, hosszútávon is elérhetőek a szükséges alkatrészek vagy kiegészítők?
 
Ezeket pedig magunknak:
 
 • Milyen célból vásárolom? (háztartási vagy éttermi használat, bortárolás vagy “csak” temperálás)
 • Szabadonálló vagy beépíthető készüléket szeretnék?
 • Mekkora a rendelkezésre álló hely, ahol használom; kényelmesen hozzáférek-e?
 • Hány palack tárolására legyen alkalmas?
 • Milyen ajtaja legyen?
 • Milyen zárszerkezetet szeretnék a borhűtőre?
 • Milyen világítást szeretnék?
 
Tipp: Az optimális tároláshoz érdemes figyelembe venni az egyes bor- és pezsgőfajták palackjainak típusát. Egy rajnai rizlinges üveg teljesen más formájú, mint egy pezsgős üveg, a borhűtőbe ezeknek is be kell férnie. Vannak olyan borhűtők, amelynek a polcain helytakarékosan lehet tárolni az üvegeket.
 
Milyen borhűtőt vegyek az éttermembe?
Az éttermi használat esetén a borhűtő nagy igénybevételnek van kitéve, ezért rendkívül fontos a strapabíró zárszerkezet kialakítása. Olyan szempontok is felmerülnek, amelyek elsőre apróságnak tűnnek, de a mindennapi éttermi munkában lényegesek: ilyen, hogy a borhűtő ajtaja könnyen és nagyobb szögben nyitható legyen, hogy egyszerűen be lehessen pakolni, vagy hogy ne csak fekvő pozícióban, hanem látványosabban, különböző fényerővel lehessen bemutatni a borokat. És ott vannak a biztonsági szempontok is. Az hogy zárható legyen, már alapelvárás, de már nemcsak kulcsos zárási lehetőség létezik, hanem PIN kódos zárási mechanizmus is.
 
Milyen az ideális borhűtő?
Vendéglátásban azonnali fogyasztásra
- strapabírás a köbön
 
Optimális hűtési hőmérsékletek:
pezsgők 5–10 °C
fehérborok fajtától függően 8–15 °C
vörösborok 12–18 °C
 
Újdonságok a LIEBHERR-től
 
2023 óta a LIEBHERR borklíma szekrényei szabadonálló, tulajdonképpen egyajtós normál hűtő formájú berendezések, és három sorozatban érhetőek el. Az új modelleket egy applikáció segítségével telefonról is lehet szabályozni, illetve a borhűtő is tud riasztásokat küldeni a telefonra.
 
1.  A Grand Cru sorozat biztosít mindent, ami a megfelelő minőségű bortároláshoz elengedhetetlen.
 
2. A Grand Cru Selection az alapok mellett egyedileg szabályozható páratartalmat, és további biztonsági-, és látványbeli funkciókat kínál. 
 
3. A Perfection sorozat pedig kifejezetten a prémium kategóriájú szállodákra és éttermekre koncentrál: ezt a gyakori ajtónyitást megkönnyítő ajtónyitó mechanizmus, szabályozható megvilágítás, szervírozó- és bemutató polcok segítik elő. A készülék önállóan biztosítja az ideális szervírozási hőmérsékletet még a zsúfolt napokon is, amikor az ajtót folyamatosan nyitogatják, majd automatikusan visszakapcsol a szokásos energiatakarékos üzemmódba. Egyedileg beállítható PIN kódos zárral is rendelkezik – ez különösen hasznos ott, ahol a személyzet több tagja is hozzáférhet a borhűtőkhöz. 
 
Milyen az ideális borhűtő?
Otthon azonnali fogyasztásra, leginkább beépíthető készülékek
- karnyújtásnyira kedvenc italaid
 
A Borkollégiumban, Magyarország első boriskolájában egész éven át a Liebherr prémium kategóriás borklímaszekrényeiben tárolják a kurzusokon bemutatott borokat. 
 
 
A cikk a Winelovers 100 - A 100 legjobb magyar bor magazin 2023-as számában jelent meg.