Nincs csodaszer a másnaposság ellen, de van egy új szempont a megelőzésére

Borászportál
2024. május 13., 08:18


 Hallottál már a kongenerekről?
Nincs csodaszer a másnaposság ellen, de van egy új szempont a megelőzésére
Az alkoholnak sokféle negatív hatása van a szervezetre, és ezek kivédésének nincs egyetlen hatékony módszere. A másnaposságra azért nehéz megfelelő gyógymódot kialakítani, mert minden ember más, és másképp reagál rá.
 
A másnaposság kialakulása összetett folyamat, ezért nem lehet pontosan meghatározni, hogy mi okozza - ezt Jonathan Howard, a Bostoni Egyetem emeritus professzora is így gondolja a Wine Spectator-nek adott interjújában. Következésképpen nincs olyan varázsszer sem, amely egy csapásra megoldaná a problémát.
 
A folyamat során a szervezet az alkoholt acetaldehiddé alakítja, amely rendkívül mérgező, és valószínűleg a másnaposság sok kellemetlen tünetének hátterében áll. A borban található hisztaminok (és más biogén aminok), tanninok és egyéb anyagok hozzájárulhatnak érzékeny egyének fejfájásához. A túl gyors alkoholfogyasztás kiszáradást okozhat, és kimeríti az elektrolitokat, ami negatív hatással van az egész szervezetre, a bőrtől a bélrendszerig.
 
Abban egyet érthetünk, hogy alapvetően az a legjobb, ha el sem jutunk a másnaposságig, és ha fogyasztunk is alkoholt, akkor azt a megfelelő óvintézkedések betartásával tesszük. 
 
Mindenki tudja, hogy a kellő mennyiségű vízfogyasztás -  amely alkoholos italonként legalább egy pohár vizet jelent - szükséges ahhoz, hogy megfelelően hidratáltak maradjunk, és elkerüljük a bajt. Emellett pl. a kókuszvíz is jó választás, mert tele van elektrolitokkal, ami segít a kiszáradás megelőzésében.
 
De a kiszáradás csak az egyik oka annak, hogy túl sok ivás után rosszul érezzük magunkat. A másnaposságot különböző reakciók okozzák, ahogy szervezetünk feldolgozza az alkoholt, és a kiszáradáson kívül számos egyéb következménnyel is járhat a túl sok alkoholfogyasztás.
 
Evidens az is, hogy ha eszünk alkoholfogyasztás előtt, az segíthet lassítani az alkohol felszívódását, így a szervezetnek több ideje van lebontani azt. De az kellő mennyiségű alvás is fontos, mind az italozás előtt, mind pedig utána. Természetesen a legjobb, ha mértékkel iszunk, hiszen a kevesebb ivás általában garantálja, hogy csak kicsit vagy egyáltalán nem leszünk másnaposak.
 
A fenti jól ismert megelőzési tippek mellett kutatások alapján körvonalazódik egy új szempont is, amelynek figyelembevételével csökkenthetjük a macskajaj kialakulásának esélyét. Ez pedig az adott alkoholos ital ún. kongener-tartalma. 
 
Mik azok a kongenerek?
 
Az erjedési folyamat során az élesztőgombák a cukrokat etil-alkohollá, más néven etanollá alakítják. De az etanol nem az egyetlen eredménye a folyamatnak, hanem egyéb melléktermékek, kongenerek is megjelennek. Ilyenek például az észterek, a ketonok, különféle savak, aldehidek. Az italban lévő kongenerek mennyisége a felhasznált szénhidrát-forrástól (pl. szőlő vagy gabona) és a cukrot erjesztő élesztőtörzstől függ. 
 
A kutatók szerint a kongenerek felelősek bizonyos ízek kialakulásáért az alkoholos italokban, pl. az izobutilén-alkohol egyfajta édes illatért, vagy az acetaldehid a gyümölcsös illatokért felel a rumokban vagy a Bourbon whisky-ben.
 
Ebben a tanulmányban (a 12. oldaltól) a congenerek és illatasszociációk közötti kapcsolatokat tanulmányozhatod.
 
Tudtad? Vannak bortermelők, akik még a kongenerek mennyiségét is tesztelik a borukban, hogy megbizonyosodjanak az ízprofil egységességéről.
 
Általános szabály, hogy minél desztilláltabb egy szeszes ital, annál alacsonyabb a kongener tartalma. Ez az oka annak, hogy egyesek azt tapasztalhatják, hogy az erősen desztillált alkoholok, pl. a vodka, nem vagy alig okoznak másnaposságot. 
 
Egyes kutatások alátámasztják, hogy a kongener-tartalom szerepet játszhat a másnaposság kialakulásában, bár kétségtelenül nem ez az egyetlen tényező.
 
Az Alcohol and Alcoholism folyóiratban megjelent kutatásról szóló cikk megerősíti, hogy a több kongenert tartalmazó alkoholos italok fogyasztása általában erőteljesebb másnaposságot okoz, mint a kevesebb kongenert tartalmazó italok, sőt ezekből kevesebb is elég ahhoz, hogy gondot okozzanak.
 
Egy 2013-as tanulmány szerint a szervezetünkben a kongener lebontása versenyez az etanol lebontásával. Ennek eredményeként az alkohol és melléktermékei hosszabb ideig maradhatnak a szervezetben, hozzájárulva a másnaposság tüneteihez. Ezenkívül a kongenerek stimulálhatják a szervezetet stresszhormonok, például noradrenalin és epinefrin felszabadítására. Ezek gyulladásos reakciókat okozhatnak, ami fáradtsághoz és egyéb másnapossági tünetekhez vezethet.
 
A 2013-as tanulmány arról is beszámolt, hogy a pálinka literenként 4766 milligramm metanolt tartalmaz, míg a sör 27 milligrammot. Egyes rumokban 3633 milligramm/liter a propanol mennyisége, míg a vodkában 102 milligramm/liter között van. Rumok esetében nagy a szórás, mert bizonyos stílusokban kimutathatatlan a propanol mennyisége: ilyen pl. a Cihaután Jáde, de nagyon alacsony az érték a Cihuatán Indigo (13 mg/L) és a Nativo Overproof (69,83 mg/liter) tételekben is.
 
magas kongener tartalmú alkoholos italok: brandy, pálinka, vörösbor, bizonyos rumok, tequila, konyak
közepes kongener tartamú italok: whiskey, fehérbor, gin
alacsony kongener tartalmú italok: vodka, sör, könnyedebb rumok
 
Fontos, hogy a fentiek csak általánosságban igazak, a kongener-tartalom nagyban függ ugyanis az elkészítés módjától. Jól mutatja ezt, hogy ha egy rum kisüsti eljárással készült, akkor jóval magasabb a kongener tartalma, mint ha magas, sok tálcás oszlopos lepárlót használnak. Ez esetben minimális vagy akár a kimutatási határ alá csökken egyes congerenek mennyisége.
 
Nincs csodaszer a másnaposság ellen, de van egy új szempont a megelőzésére
 
Rossz hír, hogy a házilag készített italok - pl. házipálinka-, mivel ilyen esetben kevésbé lehet irányítani az erjedési folyamatot, általában több kongenert tartalmaznak, néha a szokásos mennyiség tízszeresét is.
 
Érdemes kipróbálni, hogy egy alkalommal csak alacsony kongener tartalmú italokat fogyasztunk, és megnézni, hogy másnap hogy érezzük magunkat.
 
Ha már megtörtént a baj, és a másnaposság gyötör, a következők segíthetnek
 
  • A dehidráltságot ellensúlyozhatjuk, ha kis kortyokban rehidráló folyadékot kortyolgatunk; ez hányás-hasmenés esetén is jó választás, mert segíti a nyomelemek és ásványi sók visszapótlását. A rehidrálóknak létezik vízben (vagy teában) feloldható por változata, vagy eleve elkészített oldat változata is. Ezek alapvető összetevői: nátrium, kálium, citrát, klorid és glükóz. Utóbbi azért is fontos, mert az alkohol lecsökkenti a vércukorszintet is.
  • A narancslevet és egyéb savas italokat érdemes mellőzni, mert az alkohol eleve megnöveli a gyomorsav termelését, és ezek csak tovább rontanak a helyzeten.
  • A fejfájás kávéval vagy fájdalomcsillapítóval csökkenthető, de gyomorfájdalmakra nem jó a fájdalomcsillapító, mert általában tovább rontja a nyálkahártya védelmét.
  • Ha ég a gyomrunk, gyors hatású savmegkötőt válasszunk (ne tisztán szódabikarbónát, hanem kalcium és/vagy magnézium tartalmú szereket).
  • A fájdalomcsillapítók meválasztásakor arra figyeljünk, hogy vannak hatóanyagok (pl. acetaminofen), amelyeket a máj dolgoz fel, ezért túl sok alkoholfogyasztás utáni bevétele súlyos károsodást okozhat. Jobb akkor inkább az aszpirin és az ibuprofen.
  • Olyan “bulivárosokban”, mint  Las Vegas, Miami, New York és London, egy új trend jelent meg: a másnaposság után igénybe vett intravénás hidratáló terápia. Ez, bár nem olcsó mulatság, hatásos az általános dehidratáció korrekciójára, hiszen azonnal javítja a véráramlást és a sejtek, szövetek rugalmasságát, továbbá felfrissíti a test kapilláris keringését, a szabadgyökök semlegesítését és az ionháztartás rendezését.
 
A cikk megírásában Dr. Pipei Csaba gyógyszerész, a Premirum Europe Kft. ügyvezetője nyújtott szakmai segítséget.

Winelovers borok az olvasás mellé