1997 óta biztos pont az életünkben a Gere Kopar


2022. október 18., 09:23


November 15-ig tart az előjegyzési lehetőség az ikonikus Kopar cuvée-re.
1997 óta biztos pont az életünkben a Gere Kopar
A Kopar név a hazai borfogyasztók számára mára egyet jelent az állandósággal. Ez a villányi bordói típusú házasítás 1997-ben került először palackba, 1999-ben dobták piacra, és sok szempontból úttörőnek számított; többek között a rendhagyó előjegyzéses rendszer is unikálissá, vágyottá tette.
 
Valami régi
Az alapkoncepció az 1997-es debütálás óta változatlan: a csak a kiemelkedő években elkészülő vörös házasítás Gere Attila Pincészetének csúcsbora, és mindig a legjobb dűlők válogatásából készül el, a minősége megkérdőjelezhetetlen: a bor valóságos rajongótáborral rendelkezik.
Nálunk, a Gere Pincészetnél a nagy borok változatlanok. Abban nincs mese. A Kopar az Kopar, nem követi a divatot. A divatot mi csak a technológiával követjük
 - írja Gere Attila a pincészet weboldalán.
 
A Gere Kopar kiemelkedő évjáratai két típusba sorolhatók. A nagyon meleg évjáratokban, amikor sok a napsütés, és kevesebb az eső, masszívabb, testesebb karakterű borok születnek. Amikor kiegyensúlyozottabb az időjárás, vagyis nemcsak eleget süt a nap, hanem az eső is éppen megfelelő mennyiségű, és minden fontos érési mozzanat időben történik, akkor elegánsabb, egyensúlyosabb borok jönnek létre. 
 
Van egy ún. "kemény mag", akik évek óta előjegyeznek, ők mindkét karaktert nagyra értékelik, sokan a Kopart befektetési céllal vásárolják. A 2019-es tétel Gere Andrea elmondása szerint ez utóbbi típusba tartozik: az elegáns vonalat képviseli - akárcsak az előző, 2018-as évjárat. Kirobbanóan gyümölcsös, fiatalon is jól fogyasztható, és 15-20 év érlelési potenciál is benne van. Az előjegyzés ideje alatt az ország több pontján is kóstoltatják az új évjáratot, a fogyasztók és az éttermek visszajelzései már most nagyon ígéretesek.
 
A Gere Kopar-ra való előjegyzés október 15-én indult és november 15-ig tart. Csak bontatlan, 12 palackos faládákra vonatkozik, ennek ára 82.800 Ft. Két láda, azaz 24 palack előjegyzésekor 1 palack Gere Kopar Magnum 2019 (1,5l) jár ajándékba. A forgalomba kerülés időpontja: 2023. április 1.
Előjegyzési lehetőség
 
Valami új
Néhány dolog azért változott az évek során. Ma már jóval alacsonyabb tőketerheléssel dolgoznak a kezdetihez képest, a cabernet sauvignon is elveszítette meghatározó szerepét a házasításban. A fajták aránya egyébként a 2006-os évjárattal változott nagyot, ekkortól a cabernet franc és a merlot dominanciája figyelhető meg, míg a cabernet sauvignon azóta 10%-ban van jelen a borban. Az is változás volt, hogy a gyümölcsösség érdekében nagyobb méretű hordókban kezdték érlelni a bort, 2014-ben pedig az organikus szőlőtermelésre való átállás első szürete is megtörtént. Gere Andrea szerint minden apró mozzanat hozzátesz a borhoz, és az organikus szüretből sokkal kifejezőbb borok születnek. A tisztább talaj, a vegyszermentes növényvédelem, a saját élesztő alkalmazása mind kifejezésre jut a borokban, hozzájárul egyediségéhez, komplexitásához.
 
1997 óta biztos pont az életünkben a Gere Kopar
 
A 2019-es évjárat tavasszal már a polcunkon lehet, addig is emlékezzünk vissza arra, milyen volt néhány korábbi évjárat a Gere Kopar-ból.
 
2000 az évszázad legjobb évjárata volt, így a Kopar életében is fontos dátum. A 2000-es Kopar ma is egy meghatározó tételnek számít a gyűjtők számára.
 
1997 óta biztos pont az életünkben a Gere Kopar
 
Gere Kopar 2003
Ebben a házasításban a cabernet sauvignon és a merlot 40%-kal volt jelen, ehhez jött 20% cabernet franc három dűlőről: Kopár, Konkoly, Csillagvölgy. A bor érlelése új barrique hordóban (80% magyar; 20% francia) történt 19 hónapig.
 
Mélysötét bíbor színű, amely már látványban is nagy koncentrációval kecsegtetett. Illata mély, diszkréten fűszeres, az erdei gyümölcsök kavalkádja mellett gesztenye és olasz cappuccino tónusokkal. Koncentrált, testes, érett tanninokkal, édes ízérzettel. 2006-ban került forgalomba, a csúcsát akkor 2015-re tették.
 
Gere Kopar 2006
Egy szép évjárat volt sok napsütéssel. A nyár meleg volt, de a nagy hőség mégis elkerülte a villányi dűlőket. A csapadék mennyisége is elegendő volt, így egy kiegyensúlyozott, elegáns évjárat született. A szüretet segítette a szép hosszú, napos őszi időjárás is.
 
A szőlőfajták aránya jelentősen változott a korábbihoz képest: 52% cabernet franc; 46% merlot; 2% cabernet sauvignon került a házasításba a Kopár, a Konkoly, a Csillagvölgy és az Ördögárok dűlőkből. Változott a hordóhasználat, ennek a bornak már csak 60%-a érlelődött új barrique-ban, 40%-a nagy (25-50 hl) ászokhordóba került 16 hónapig.
 
A bor mélysötét bíbor színű, illata nagyon mély, diszkréten fűszeres, az erdei gyümölcsök kavalkádja mellett csokoládé tónusokkal. Ízében – egy kis kávéaroma mellett - koncentrált és testes, az érett tanninoknak köszönhetően hosszú, édes ízérzettel. Beltartalmi értékei alapján hosszan érlelhető bor, aki most bontja fel, annak is maradandó élményt nyújthat.
 
1997 óta biztos pont az életünkben a Gere Kopar
 
Gere Kopar 2009
Szép évjárat, amelyben kihívások is bőséggel akadtak. Tavasszal és kora nyáron elég sok csapadék esett, néha felhőszakadással és jégesővel tarkítva. A nyár napos, meleg volt. Ezt koronázta meg egy gyönyörű, őszi napsütéses szüreti időszak, és így született egy kiegyensúlyozott tétel 50% cabernet franc-ból, 40% merlot-ból és 10% cabernet sauvignon-ból.
 
Ez volt a Kopar jubileumi 10. évjárata. Sötét, mély rubin magja nagy beltartalomat mutatott, a pohár falára sűrű, vaskos ívekben kapaszkodott fel. A barrique hordó füstössége keveredett benne piros bogyós gyümölcsökkel és szilvával, majd ez kiegészült étcsokoládé és kávé aromával, medvecukorral és csipkebogyóval.  Az íz-illat egyensúlya tökéletes, nagytestű, tekintélyt parancsoló tétel, de a sok gyümölcs miatt jóívású is. Készítői évtizedes távlatban számoltak vele.
 
1997 óta biztos pont az életünkben a Gere Kopar
 
Gere Kopar 2012
Ebben az évben a tél nagyon hideg volt, sok hóval, a hóréteg megvédte a szőlőtőkék nagy részét a károsodástól, de tavasszal a fagy okozott károkat a szőlőben. Nyáron nagy volt a szárazság. A nagy melegnek és a szárazságnak köszönhetően a szőlő gyorsabban érett, kb. 2-3 héttel előrébb járt a megszokottnál. A bogyók mérete ugyan sokkal kisebb lett, de a beltartalom nagyon szép és koncentrált volt, magas mustfokokkal. Az évjárat összességében így vált kiemelkedővé: nagytestű, koncentrált borok születtek.
 
Szinte feketébe hajló színek, rendkívül telt, sokrétű gyümölcsösség jellemzi a bort. Illatában meggy, málna, szeder, mineralitás és elegánsan megbújó hordós jegyek. Kóstolva gazdag és komplex, a gyümölcsöket némi csokoládés fahéj, és enyhe borsosság kíséri. 2012-ben is jól fogyasztható volt, de csúcsát 2021-24-re tették: akár már idén is ki lehet bontani.
 
Gere Kopar 2016
2016-ban a tél szokatlanul enyhe volt.  Az április és a szeptember hónapok szárazabbak voltak, de az év során, néhány alkalommal rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék is hullott. A szüreti időszak jó időjárási körülmények között zajlott, a fajtákat jó érettségi és egészségi állapotban, jó cukor-sav egyensúllyal, kedvező íz- és aromaanyagokkal szüretelték.
 
Mélysötét árnyalatú bor, egy kis bíborral. Illatában húsos, fekete bogyósok és mineralitás, melyekhez harmonikusan kapcsolódnak a finom hordós jegyek. Friss, érett gyümölcsösség mellett szépen integrált kávés, kakaós, toastos jegyek utalnak a hordóhasználatra. Kóstolva élénk, érett de egyúttal vibráló is. Kellemes savérzet, érett tanninok, piros és feketeribizli, feketeszeder, szilva és hordófűszerek adnak szép komplexitást a bornak, amelynek ígéretes jövőt jósoltak.
 
 
A cikk a Gere Andreával folytatott beszélgetés, és a Gere Pincészet Kopar boradatlapjainak felhasználásával készült.
A fotókat Kőrösi Tamás készítette.
 

 
Winelovers borok az olvasás mellé