Meglepő trendek uralhatják 2016-ban a borvilágot

Kovács Zsófi
2016. január 26., 21:10


Jönnek az angol pezsgők, a lenyűgöző bor- és gasztronómiai kirándulások és a biodinamikus borok lesznek divatosak 2016-ban az előrejelzések szerint.
Meglepő trendek uralhatják 2016-ban a borvilágot
A Bloomberg kritikusa, Elin McCoy úgy tartja, hogy a jövő továbbra is a bornak kedvez, annak ellenére is, hogy az elmúlt időszakban világszerte nagy figyelmet kaptak a kézműves sörök és ciderek. Emellett pedig a klímaváltozásnak és a technológiai fejlesztéseknek tapasztalhatjuk majd leginkább a hatását az idei évben. A habzóborok továbbra is felkapottak lesznek, különösen a prosecco, valamint előtérbe kerülhetnek majd a piacon minőségi, érleltebb rozék is.
A cikk szerint komoly lehetőség előtt állhat az angol pezsgőgyártás idén. Ugyanis múlt év decemberében a francia Taittinger pezsgőház Kentben vásárolt területeket és ez nagy meglepetésként érte a szakmát. A Domaine Evremond birtokkal együttműködve képzelik el a jövő angol pezsgőit. McCoy szerint több champagne-i birtok is követheti majd példájukat, mivel a globális felmelegedés nem túl kedvező a francia borvidéknek, az angol területeknek viszont annál inkább.
 
A bio művelésű szőlőből készült és teljes mértékben biodinamikus borokkal is egyre többet találkozhatunk. Nem csak a borászok közül gondolják mind többen és többen, hogy érdemes váltani a kemikáliáktól mentes szőlőtermesztésre és borkezelésre, hanem a kereslet is egyre nagyobb az ilyen típusú borokra. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy New Yorkban csak az elmúlt évben három kimondottan csak naturális és bio borokat forgalmazó borbár is nyílt.
 
Meglepő trendek uralhatják 2016-ban a borvilágot
Fotó: Winery-sage.com
 
Ha a szőlőfajtákat nézzük 2016 mindenképpen a cabernet franc éve lesz. A francia Loire-völgy legfontosabb fajtája hódít Chilében, Kaliforniában, Washington államban, Argentínában, a Finger-lakes környékén, Virginiában és Dél-Afrikában is. Ez nem is olyan meglepő, mivel a cabernet franc egy különösen sokoldalú fajtának mondható, megfelelő illatokkal, eleganciával és földes, fűszeres herbális jegyekkel, valamint élénk savakkal - írja McCoy. Ahogy a klíma melegszik, Bordeauxban is még több figyelmet kap ez a szőlőfajta. Olyan híres pomeroli birtokok, mint a Chateau Lafleur is változtatnak már a cabernet franc/merlot házasításaik arányán, az előbbit többségbe helyezve a magasabb savak és az alacsonyabb alkohol érdekében.
 
Azoknak is akad ajánlat bőven, akik bor-és gasztronómiai rajongásukkal karöltve szeretnék kielégíteni teljes mértékben a luxusutazás iránti vágyaikat. A napa-völgyi XIII. századi Toszkán stílusú kastélyban a Castello di Amorosaban 107 szoba egyikében szállhat meg a vendég, amelyhez saját pince is tartozik. A túra ára 290 000 és 5 800 000 forint között mozog. A magasabb összeg magában foglal egy a saját névvel feliratozott hordót, egy profi fotográfus által készített sorozatot a bortúráról, 288 palack cabernet sauvignont a saját hordódból, egyedi címkével, valamit 15 darab Montecristo Platinum szivart.
 
Meglepő trendek uralhatják 2016-ban a borvilágot
Castello di Amorosa (Fotó: Castellodiamorosa.com)
 
Nagy öröm lehet a komolyabb borok rajongóinak, hogy Európa nagyvárosaiban és a tengerentúlon egyre több étteremben kóstolhatunk olyan borokat pohárral, amelyet eddig csak üveggel lehetett kikérni. Ez a fordulat a Coravin modern technológiájának köszönhető, amely lehetővé teszi azt, hogy a bor felbontása nélkül nyerjünk ki, akár csak egy decit is a palackból. Mindezt egy vékony tű segítségével hajtja végre a szerkezet a dugón áthaladva úgy, hogy közben argont présel az üvegbe és ennek a nyomásnak a hatására kúszik fel a tűben a bor. Mivel a palackban nyomás keletkezik, a parafadugón keletkezett lyuk pedig annyira kicsi, hogy visszahúzódik, nem keletkezik oxidáció a palackban.
 
Abban biztosak lehetünk tehát, hogy a 2016-os év is sok izgalmat tartogat a borok világában. Még ha nem is indulunk el holnap egy több milliós bortúrára, kíváncsian várjuk, beteljesülnek-e Elin McCoy jóslatai.
Winelovers borok az olvasás mellé