2016 nemzetközi bortrendjeiből is kimaradtunk

Zacsek Ágnes
2016. szeptember 28., 20:42


Az Scmp.com a világ vezető borászati szakemberei közül kért meg párat, hogy meséljenek arról, melyek az idei trendek. Említik Grúziát, Görögországot, Szlovákiát és Bulgáriát, de Magyaroroszágról megint nem szól senki.
2016 nemzetközi bortrendjeiből is kimaradtunk
Nagyot mennek idén Nyugat-Európában a prémium rozék, a pezsgők, a görög, a kelet-európai és a török borok, Észak-Amerikában pedig még mindig a vörös házasítások a legnépszerűbbek. 
 
Az Scmp.com a világ vezető borászati szakemberei közül kért meg párat, hogy meséljenek arról, melyek az idei trendek. New Yorktól elkezdve, Londonon és Kansas-en át Tokióig néztek szét, milyen bortípusok a legkeresettebbek.

Hódítanak az orgranikus és a narancsborok
 
Jancis Robinson Master of Wine borszeretők millióit éri el könyvein, cikkein és weboldalán keresztül. Ő azt mondja, a legfrissebb trendek az Egyesült Királyságban idén a narancsborok. Ez persze nem narancsból készült bort jelent, hanem egy, fehér szőlőből csinált italt, amelynek készítése során a levet a szőlő héjával és magjaival erjesztik, és ez egy borostyán színű árnyalatot ad a bornak.
A narancsbor készítése az elmúlt két évtizedben terjedt el Európában, de azt tudni kell, hogy ennek gyökerei több ezer évvel ezelőttre nyúlnak vissza Grúziában, a borkészítés egyik bölcsőjében.
 
Ahogy a nevük is utal rá, a természetes borokat (narancs- és egyéb borok) organikusan állítják elő, és nagyon kevés védőszert kapnak, ami a szállításukat nagyobb távolságokra azért eléggé megnehezíti. Mary Gorman-McAdams Master of Wine szerint egyértelműen látszik az organikus és biodinamikus borok divatja.
 
Japánban jelentős piaca van az ilyen boroknak. „Az újvilági természetes borok népszerűsége folyamatosan nő Japánban” – számolt be a Scmp.comnak Kenichi Ohashi Master of Wine.
 
Mi a helyzet a vörösökkel?
 
2016 nemzetközi bortrendjeiből is kimaradtunk
 
A Sonoma State University Wine Business Institute professzora, Dr. Liz Thach Master of Wine szerint a jövőt a vörös házasítások jelentik. Thach szerint egy amerikai fajtákból készült házasítás előremutató, gyümölcsös stílust hoz, bársonyos tanninokkal. A kanadai borbíráló, oktató és tanácsadó James Cluer Master of Wine úgy tartja, hogy van néhány csodálatos Meritage (bordeaux-i szőlőfajtákból készült cuvée), melyet Brit Columbia Okanagan régiójában készítenek.
 
A szakértők szerint egyre több a megfizethető vörös házasítás, amelyek vannak olyan jók, mint a méregdrága bordeaux-i borok. Ezek olyan országokból jönnek, mint Olaszország, Dél-Franciaország vagy Spanyolország.
 
A pezsgő és a rozé továbbra is megkerülhetetlen
 
Nem lehet nem szólni a borivók aktuális kedvencéről, a pezsgőről. Jancis Robinson is megerősíti, hogy a pezsgők a világ első számú kedvencei. A pezsgők nagyon népszerűek, és a Champagne monopóliuma kezd megtörni – mondja Robinson. Az angol pezsgők jelenléte ugrásszerűen megnőtt, mind mennyiségben, de ami a legfontosabb, minőségben is – teszi hozzá.
 
2016 nemzetközi bortrendjeiből is kimaradtunk
Jancis Robinson (Fotó: Vinepair.com)

A rozé még mindig a boros világ kedvence. Richard Bampfield MW, angol bortanácsadó úgy véli, a prémium száraz rozé kategóriájában tulajdonképpen az elmúlt öt évben semmi változás, növekedés nem történt. Gorman-McAdams szerint a pezsgők és a rozék népszerűségének izgalmas hatása van: Míg mindkét kategória magában foglal néhány jelentős márkát és stílust, a népszerűségük növekedésének legfőbb oka az, hogy a rozék fogyasztása már nem csak a nyári estékre, a pezsgőké pedig nem kizárólag az ünnepi alkalmakra korlátozódik – mondja.
 
A brit író és előadó, Robert Joseph egyetért ezzel, hiszen az újszerű megközelítések a pezsgő szervírozását tekintve egyre szórakoztatóbbak – ott vannak rögtön a csapolt olasz habzóborok.
 
Magyarok sehol
 
A nyitottabb borfogyasztók számára egyébként csábítóak a szlovák és a bolgár borok is. A legnagyobb borrajongóknak az assyrtiko-t ajánlja Jancis Robinson. Az egy száraz, roppant minerális fehérbor, melyet Santorini meszes talajú szigetén készítenek.
 
2016 nemzetközi bortrendjeiből is kimaradtunk
Szőlők Santorini szigetén (Fotó: Astartesuites.gr)

A kansas-i Doug Frost, borszakíró, Master of Wine és sommelier az assyrtiko népszerűségének növekedését a borfogyasztók növekvő bizalmának köszönheti. Ma már az sem gátolja meg a borfogyasztókat egy-egy bor kiválasztásakor, ha nem tudják kiejteni a szőlőfajta nevét – mondja, de sajnos ő sem említ magyar példákat.
 
A fogyasztók új, még ismeretlen szőlőfajtákkal akarnak kísérletezni, így új ajtók nyíljnak meg az olyan történelmi boros hagyományokkal rendelkező országok előtt, mint Görögország, Portugália vagy Törökország. Natasha Hughes brit Master of Wine szerint a mediterrán térségek borainak minősége is egyre növekszik, a kelet-mediterrán és a balkán térségben pedig egyre izgalmasabb termelők jelennek meg, ezért azt tanácsolja, hogy a kíváncsi borértők gyorsan csapjanak le az ő boraikra. 
 
Amíg Európa feléleszti a régebbi hagyományokat, a fiatal ausztrálok újraértelmezik azokat. Ha még valaki nem kóstolt újhullámos ausztrál borokat, akkor mindenképp adjon nekik esélyt – buzdít Hughes.
Winelovers borok az olvasás mellé