7 érv, amelyek miatt kihagyhatatlan Sopron!

Szilágyi Bence
2015. október 12., 21:17


A hazai borvidékek egyik legnépszerűbb képviselóje a soproni. A hűség városa azonban nem csak a kékfrankos és a zweigelt miatt kedves, hiszen a közelben számos olyan látnivaló várja a turistát, amelyeket vétek lenne kihagyni. Gyűjtöttünk 7 nagyon erős érvet Sopron mellett!
7 érv, amelyek miatt kihagyhatatlan Sopron!
Fotó: VBphotographysop/Flickr
1. A kékfrankos
 
A kékfrankos Magyarország alighanem legizgalmasabb vörös szőlőfajtája, Sopron pedig ennek a fajtának az otthona. Az 1500 hektárnyi területtel rendelkező borvidék elsősorban ezt a fajtát tűzte ki zászlójára, melynek borai egyre komolyabb eredményeket érnek el osztrák szomszédjainknál és nálunk is egyaránt.  Érdemes helyi pincészetekben ezt a fajtát keresni és kóstolni!
 
7 érv, amelyek miatt kihagyhatatlan Sopron!
 
2. A sopronbánfalvi Pálos-Karmelita Kolostor
 
„Mintha csak egy felhőn lebegne“, írják a kolostorhotel házigazdái, és valóban, kevés ehhez fogható szálláshely létezik a környéken! Az erdő mélyén álló, több mint 500 éves eldugott kolostorban létesült exkluzív szálloda nem csak a magányos vagy csoportos elvonuláshoz a legtökéletesebb hely, de rendezvényhelyszínként is igazi kuriózum. A vendégeket érdekes programok és kiállítások mellett közösségi terek, könyvtár, meditációs szobák, és a kolostor csodálatos éttermének regionális borválasztéka is várja.

3. A történelmi belváros
 
7 érv, amelyek miatt kihagyhatatlan Sopron!
 
Sopron város múltja egészen a római korig nyúlik vissza, számtalan történelmi épületével, műemlékekben a második leggazdagabb település Magyarországon. A leghűségesebb város hosszú és eseménydús története az ikonikus Tűztorony mellett még rengeteg felfedezésre váró utcát tartogat a látogatónak. Aki Sopronba látogat kiállítások és kulturális események széles skálájából válogathat. A Soproni Múzeumban megtekinthető például egy a római kori borkultúra meglétének bizonyítéka, egy több ezer éves bortároló agyagedény (amfora).
 
4. A Weninger Birtok
 
Franz Weninger a Soproni borvidék egyik leginnovatívabb borásza. Az osztrák származású fiatal szakember összesen 28 hektáron gazdálkodik, osztrák és magyar területeken egyaránt. 2006-ban biodinamikus szőlőművelésre váltott, amely hazánkban is egyre nagyobb teret hódít és a hagyományos eszközökkel szemben a természetet és annak szerepét helyezi a középpontba. A borászatnak, amely építészeti szempontból is egészen különleges Balf, a Fertőtó déli csücskénél található, csendes falucska ad otthont. Weninger boraival már több komoly elismerést gyűjtött be, érdemes megkóstolni különböző kékfrankos-válogatásait!

5. A VOLT Fesztivál
 
 
A soproni VOLT Fesztivál Magyarország egyik legnagyobb zenei fesztiválja, mégis sokban eltér a többitől. A többi nagy fesztivállal szemben itt a külföldi fiatalok tömegei helyett inkább hazai vendégek szórakoznak, ami kicsit családiasabbá teszi a hangulatot. Idén négy és fél nap alatt 123 ezren vettek részt a kánikulában zajló buliban, ami a város lakosságának csaknem kétszerese. A fesztivál szervezői idén külön bemutatkozási lehetőséget biztosítottak a helyi bortermelőknek, így a jó soproni borra vágyó vendégeknek sem kellett engedni a minőségből!
 
6. A szomszédban ott van Ruszt
 
Az ausztriai Ruszt a Fertő-tó nyugati partján található, a XVII. század vége óta a történelmi Magyarország egykori legkisebb szabad királyi városa. A város ad otthont az osztrák borászati oktatóközpontnak a „Weinakademie Österreich”-nak, melynek vezetője nem más, mint az a Dr. Josef Schuller, aki elsőként szerezte meg Ausztriában a „Master of Wine” minősítést. A gyönyörű település fő utcájának kapui mögött, festői környezetben családi borászatok bújnak meg. Ezek évente háromszor közösen megnyitják kapuikat és az egyre növekvő számban jelenlévő látogatók egyetlen, 15 eurós jegy megváltásával kóstolhatják végig az összes borászat teljes szortimentjét, mennyiségi és minőségi korlátok nélkül.
 
7. Kerékpárral Sopron környékén
 
7 érv, amelyek miatt kihagyhatatlan Sopron!
Fotó: Fertőszéplaki Sportkör

A kerékpárosok számára a Fertő-Hanság Nemzeti Park, a Neusiedler See-Seewinkel Nationalpark a Fertő tó és Sopron körül kiépült kerékpárutak rendszere lehetőséget kínál a térség bejárására. Az aktív pihenést egyre többen választják utazásuk céljaként. Az interneten keresgélve különböző nehézségű és hosszúságú kerékpártúrákat találhatunk magunknak, és ha már egyszer kerékpárral járjuk a környéket, még akár néhány pohár borra is betérhetünk valamely helyi pincéhez!
Winelovers borok az olvasás mellé