A Balatonfüredi-Csopaki borvidéken, a Vörösmáli dűlő műemlék pincesorán vár a Lázár Pince

(X)
2024. július 08., 10:13


Az Aszófő és Balatonfüred között található Vörösmáli dűlőben a műemlékké nyilvánított pincesor egyik legrégebbi borospincéjét Pechl Pál építette 1890-ben. A pince tulajdonosának, Lázár Jánosnak már a nagyapja is borkészítéssel foglalkozott, édesapja pedig aktív tagja volt a Balatonfüred-Szőlős Hegyközségnek, 2005-től annak elnöke is volt. A balatoni borok elkötelezett híveként a Balatoni Borok Versenyének elindítása és további szervezése is az ő nevéhez fűződik. Amikor 2014-ben meghalt, fia ígéretet tett neki, hogy tovább viszi a borászatot, és követi azt az irányt, amit a korábbi generációk kijelöltek számára.
A Balatonfüredi-Csopaki borvidéken, a Vörösmáli dűlő műemlék pincesorán vár a Lázár Pince
Lázár János egy 4 hektáros területet örökölt, amely mára 12 hektárrá nőtt, emellett bérelnek is területeket. Az ültetvények legnagyobb része a Vörösmáli dűlőben található, a termesztett fajták között olaszrizling, cserszegi fűszeres, sárgamuskotály, chardonnay és cabernet franc szerepelnek.
 
A Balatonfüredi-Csopaki borvidéken, a Vörösmáli dűlő műemlék pincesorán vár a Lázár Pince
Lázár János, a Lázár Pince tulajdonosa
 
 “Nem akarunk sokféle bort, egy letisztult, meghatározott irányt képviselünk”- emeli ki János, aki egyetért abban, hogy az olaszrizling a térség zászlóshajó fajtája, amelynek meg kell mutatni a sokféleségét. Ők kétféle iskolázásban készítik: egy könnyed, üde, szép savú, reduktív eljárással készült tétel és arra alkalmas években egy késői szüretelésű olaszrizling kóstolható tőlük. A Lázár János fiának, Leventének a nevét viselő olaszrizling maga a palackba zárt balatoni életérzés. Egy igazi ezerarcú bor: lágy, kedves, citrusos tónusa finomra hangolt kiegészítője lehet bármely beszélgetésnek. A kései szüretelés a cukor, a savak és az ízek, illatok koncentrációjához vezet, a késő őszi hajnalok sajátos új ízekkel gazdagítják a szőlőt és a belőle készülő bort. Az idei évtől, a Füred OEM bejegyzésével hamarosan kijönnek egy Füred Olaszrizlinggel is.
 
A Balatonfüredi-Csopaki borvidéken, a Vörösmáli dűlő műemlék pincesorán vár a Lázár Pince
 
A Lázár Pince a kezdetektől benne van a Rizling Generáció közösségben, amelynek tagjai küldetésüknek tekintik a Balatonfüred-Csopaki Borvidék és a Balaton-felvidék tradicionális és különleges borainak népszerűsítését, továbbá a térség idegenforgalmi vonzerejének növelését. Célkitűzéseik között szerepel továbbá egy összehangolt bormarketing tevékenység folytatása, valamint táj-, fajta- és eredetvédelmi stratégia kialakítása.
 
Szintén idén kerül palackozásra egy félédes sárgamuskotály tételük - amire János elmondása szerint óriási a kereslet - és egy rozé boruk is van már, hiszen ez a bortípus mára megkerülhetetlenné vált. Hisznek abban, hogy a borvidéken mindig is volt létjogosultsága a vörösborok készítésének is, különösen a cabernet franc ad gyönyörű, gyümölcsbomba borokat. Jelenleg minden reduktív technológiával készül, de hamarosan a tárolási kapacitásuk növekedésével hordós érlelésű boraik is lesznek. Boraik prémium minőségét nemcsak a fogyasztók elégedettsége szavatolja, hanem számos borversenyen elért sikereik is. 
 
 
A Lázár Pince - örökségéből adódóan is - mindig is elhivatott volt a borvidék fejlődése iránt. “Az összefogás, az együttműködés különösen erős ezen a borvidéken, a Rizling Generáció elindulása, lassan tíz éve tartó munkája, a második generációs borászok részvétele, a folyamatos egyeztetések, az egységes megjelenések, az új Füred OEM mind a fejlődést szolgálják. Mi így együtt szeretnénk meghatározni a borvidék jövőjét.”
 
Winelovers borok az olvasás mellé