"A kollégák jelentős része megrekedt az egri Szépasszonyvölgynél vagy a badacsonyi Rablósornál"

Geri Ádám
2019. június 12., 11:12


A 2017-ben az Év Idegenvezetője díjjal kitüntetett Molnár Attila sokat tesz a magyar bor ügyéért: turistáknak, újságíróknak és kollégáinak szervez tanulmányutakat borvidékeinkre. A Magyar Turisztikai Ügynökségnek (MTÜ) a  Winelovers Pezsgő Június keretében szervezett „Idegenvezetők a magyar borért” nevű kezdeményezése kapcsán elmondta, mi a baj azzal, hogy kollégái Egerben jobbára csak a Szépasszonyvölgyet ismerik.
\
Hegyalja egy szentély, ahol ha a turista a követ tapossa, a földet morzsolja, belélegzi a Bodrogköz páráját, vagy részt vesz a szüretben és látja, hogy milyen lassan növekszik a vödör alján a fürtökről lecsipegetett töppedt szemek mennyisége, akkor érti meg, hogy a bor micsoda érték – vallja Molnár Attila idegenvezető. És ez nem csak egy kiragadott, jól hangzó gondolat tőle, a vele folytatott rövid beszélgetés egészét áthatja a szakmája iránti alázat, a magyar bor szeretete és az ügyfelek tisztelete.
 

Már a gimnáziumban erre a pályára készült, idegenvezetés tantárgyból érettségizett. Egyetemi tanulmányai után saját utazási irodát működtetett, jelenleg idegenvezetésből, fotózásból és turisztikai tanácsadásból él. Gyakorlatilag mindenhol megfordul Közép-Európában (a nagy kedvence Szlovénia), de belföldön is rengeteg csoportot hoz-visz, külföldieket és magyarokat egyaránt.

Attilát 2017-ben a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége az Év Idegenvezetőjének választotta. Tagja, egyben alelnöke viszont a MÚOSZ Borászat és Hungarikum Szakosztályának. Egyébként pedig eltökélt vállalkozó, aki kiváló kapcsolatrendszere révén több utazásszervező irodával és borászattal áll napi kapcsolatban. „Nem ülök nyolc órában az íróasztal mögött, hanem megyek, tanulok, átélem, tapasztalok és tovább is adom az évtizedek során megszerezett kincset: az utazás delejét és a borok szeretetét. Kizárólag olyan irodákkal dolgozom, akik számomra megfelelő értékrendet vallanak, megbecsülnek és olyan utakat vállalok el, amik engem is inspirálnak. Ez adja azt a hitelességet, a gyönyörködtető változatosságot és az állandó megújulást, ami miatt soha nem fogok a munkámba belefásulni” – mondja, és mindezt megerősítendő elmeséli, alig jött haza Olaszországból, két nap múlva már újra úton lesz.
 
Idegenvezetők a magyar borért – ingyen borkurzus a Winelovers Pezsgő Júniuson
 
A Magyar Turisztikai Ügynökség meghívja az idegenvezetőket a borszakmai előadására, amelyen a mai magyar borászattal, bortrendekkel és borvidékeink üzenetével ismerkedhetnek meg.
 
A 90 perces előadásokon a turistákat leginkább érdeklő kérdések és a borászatok legfontosabb mondanivalója kerül terítékre borakadémikusok tolmácsolásában.
 
Az előadásokra a Pezsgő Június rendezvényen, 2019. június 22-én, szombaton, 14:30 és 16:30 órai kezdettel kerül sor a Corinthia Hotelben, 2 x 50 fő résztvevő számára. Az előadásokat követően a vendégeknek lehetőségük van a Pezsgő Június kiállító borászatainak, pezsgőkészítőinek megismerésére, a rendezvényen való részvételre. Az előadások végén a jelenlévők között 1-1 db Terra Benedicta angol nyelvű boralbumot sorsolunk ki.
 
A részvétel térítésmentes, de regisztrációhoz kötött. Tekintettel a létszámkorlátra, az első 50-50 fő jelentkezését tudjuk befogadni. Jelentkezni a következő címen lehet, a név és a választott időpont megadásával: info@winelovers.hu

A bor iránti rajongás az idegenvezetéstől függetlenül jött nála, amikor pedig egyszer lehetősége nyílt rá, elvégezte a WSET alapfokú képzését. „Sok borvidéket mászok a csoportokkal Szársomlyótól Wachau-ig, így kézenfekvő, hogy ajánlok borokat a vendégeknek és feltétlenül kimegyek velük a szőlőbe,rögvest fel a hegytetőre” – mondja Attila, aki azt is elárulja, nála a tokaji aszú az etalon, a kadarka pedig a fűszer. Általában azokat a túrákat szereti, ahol az ízekhez élmény társul: a vendég előtt nyújtják az asztalon a rétestésztát, csurdítják a szalonnát a tábortűznél vagy éppen zötyög a traktorral a szőlősgazda. Az általa vezetett túrákon az odaúton már maga is rengeteg színes információt oszt meg az utasokkal az adott borvidékről, annak történelméről, geológiájáról, a termesztett fajtákról, a stílusokról, a pincészetekről, az aktuális trendekről. „Cseppet sem baj az, ha utána  a borásztól visszahallják az elmondottak zömét, ugyanis minden nap végén érezni, hogy a véleményük formálódik és máris máshogyan viszonyulnak a szóban és nyelven forgó tételekhez.”

Hozzáállása sajnos nem általános a szakmában. „Különböző fórumokon és a hozzám intézett kérdésekből gyakorta szembesülök azzal, hogy a kollégák jelentős része nem kellően tájékozott és megrekedt az egri Szépasszonyvölgynél vagy a badacsonyi Rablósornál. A középszerű kínálat téves beidegződései ellen minden eszközzel küzdeni kell, hogy a vendégeknek ár-érték arányban a lehető legjobbat nyújthassuk.” A felkínált jutalék nála nem szempont, mert véleménye szerint az utasok elégedettsége a mérce. Őt ezzel lehet motiválni és visszatérésre csábítani.
 
\

Attila a lehetőségeihez mérten harcol az említett beidegződések ellen: rendszeresen szervez tanulmányutakat és állít össze gasztronómiai túrákat a hazai borvidékekre. Tavaly Mádon jártak Szepsyéknél, idén februárban pedig Kéthelyen ismerkedtek a borászati csúcstechnológiával.  A látottaktól pár kollégájának „leesett az álla”, azóta ők egyértelműen jobban érdeklődnek a borok és a kóstoltatások iránt. Attila ezért is különösen üdvözli az MTÜ kezdeményezését, hogy a június 22-i Winelovers Pezsgő Júniuson 100 idegenvezetőnek lehetőséget biztosítanak arra, hogy ingyen meghallgassák az általa nagyra becsült két borkollégiumi oktató, Mészáros Gabriella és Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikusok előadásait.
 
„Látok az ötletben kitörési pontot, ám sok még a teendő.
Az erre kihegyezett turisztikai programcsomagokat gyakorlott szemmel, személyre szabva, okosan és a referensre hatva kell összeállítani. Én a tematikus borkóstolók megrögzött híve vagyok. Remélem, hogy az idegenvezetők társadalmában is kinövi magát az a kíváncsi és feltörekvő réteg, aki az alapok megismerése után akarja és vágyik a dűlőszelektált, évjáratos vagy éppen fajtasoros szortiment titkaira. Én ebben az utolsó háromban hiszek. ” Úgy érzi, ebben nagy lehetőség van, mert a vendégek nagyra értékelik ezt a hozzáállást, hogy szinte „képes könyvként nyitja ki előttük a hegylevek világának lapjait”. Baráttá lett utasai még évek múltán is fel-felemlegetik azt a felejthetetlen délutánt, amikor Pécselyen a borásszal közösen fogták magukat, felültek egy pickup csomagtartójára és nekivágtak a meredek domboknak.