A vörösbor jótékony hatásai: mi az igazság és hol kezdődik az áltudomány?

Kovács Zsófi
2015. november 13., 20:54


Régóta ismerjük már a borfogyasztás jótékony hatásait, főleg a vörösboréról hallunk sokat. Az ésszerűektől a teljesen hihetetlennek tűnő feltételezésekig, számos jól csengő verzióval találkozhattunk már.
A vörösbor jótékony hatásai: mi az igazság és hol kezdődik az áltudomány?
Több kutatás is napvilágot látott az elmúlt évtizedekben a vörösborok fogyasztását és az egészség kapcsolatát vizsgálva. Az egyik legtöbbször emlegetett, híres vagy talán hírhedt „francia paradoxon” melynek hitelessége körül folyamatosak az érvek és az ellenérvek. Egy, a ’80-as években megjelent statisztika szerint Franciaország lakosai sokkal több zsiradékot fogyasztanak, mint például az USA polgárai. Azonban a szív- és érrendszeri megbetegedésekben elhalálozók száma magasabb Amerikában, mint a franciák körében. Többféle verzió volt és van a mai napig a paradoxon feloldására, leginkább a két nemzet eltérő étkezési és borfogyasztási szokásaival magyarázzák. Ezen belül pedig természetesen a vörösborral.
Ha végignézzük a vörösbor pozitív hatásainak skáláját találunk abszurdabbnál abszurdabb állításokat. Egyes fogyókúrás oldalak szerint érdemes bordiétát alkalmaznunk, ha szeretnénk felesleges kilóktól megszabadulni. Napi 2 dl testes vörösbor elnassolása esetén, étrendünkön nem változtatva pár hónap elteltével már tapasztalható a súlycsökkenés. Ezt az állítást és a francia paradoxont összemosva még egy könyvet is találhatunk a témához kapcsolódóan, amelyet nem más mint a Veuve Clicqout pezsgőgyár igazgatónője írt, az pedig már komoly dolog.
 
Még tovább fokozhatjuk a vörösbor egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait, ha hiszünk annak a nemrégiben feltűnt görög kutatók által végzett kísérletnek, amelyben azt vizsgálták, hogy egy elszívott cigaretta negatív hatását semlegesíteni képes 2,5 dl minőségi vörösbor. Kimutatták, hogy a dohányzók körében napi egy pohárral elfogyasztóknak akár 60%-kal is csökkenhet az esélye a tüdőrák kialakulására.
 
A vörösbor jótékony hatásai: mi az igazság és hol kezdődik az áltudomány?
 
Ha már kellően lefogytunk és a tüdőrák kialakulásának esélyét is lecsökkentettük, még mindig érdemes a vörösbort választani. Szemünk egészségét is karbantarthatjuk vele, mivel elméletileg védi a benne lévő erek állapotát. Ha esetleg ezt mégsem tapasztalnánk, akkor se keseredjünk el, mert egy testes vörös a nehéz női napokon görcsoldónak sem utolsó. Napi 1 decit ajánlanak a menstruáció alatt, de még jobb, ha már az adott időszakot megelőző napokban is fogyasztjuk.
 
A sornak viszont még mindig nincs vége. Egyes kutatók azt beszélik, hogy a szépségápolás terén is számtalan előnyét élvezhetjük az italnak, hiszen feltölti a bőrünk kollagén szintjét, ezzel kisimítva a ráncokat. Állítólag gátolja a pattanások kialakulását és segít a már meglevők eltüntetésében. Pigmentfoltok halványítására is tökéletes helyi alkalmazás esetén, valamint a hajhullás megelőzésében, sőt a haj növekedésében is fontos szerepet játszik.
 
A vörösbor jótékony hatásai: mi az igazság és hol kezdődik az áltudomány?
 
Ennyi, laboratóriumban született feltételezés után bizony nehéz dönteni, hogy melyik hihető és melyik nem. Abban biztosak lehetünk, hogy tánctudásunkra és önbizalmunkra előnyösen hat 1,2 vagy akár több pohár vörösbor. Mindenféle tanulmány és kísérlet nélkül szintén megtapasztalható: egy hosszú és fárasztó nap után nincs kellemesebb stresszoldó, mint a puha kanapén elkortyolgatni egy pohár minőségi vörösbort.
Winelovers borok az olvasás mellé