„Aki ebből iszik, az örök életű lesz”

Fendrik Zsóka
2015. szeptember 06., 20:48


A Kékfrankos Most borászportál vaktesztjét a gyönki Grál Borpince 2012-es Pelzberg tétele nyerte. A fiatal borászatról keveset hallhattak a hazai borfogyasztók, de aki a pincészet borait kóstolta, az biztosan megjegyezte Mucsi Zalán nevét. Szilárd elvei vannak szőlőművelésről, borkészítésről, és komolyan hisz a kékfrankos potenciáljában a Tolnai borvidéken. 
„Aki ebből iszik, az örök életű lesz”
A gyönki Grál Borpince
Hogyan kerültél a szőlő közelébe?

Harmadik generációs borász vagyok a családban. Gyermekkoromban a nyarak szőlőmunkával teltek, így a szőlő biztos volt az életemben. Budafokon kezdtem az alapokat, majd a kecskeméti főiskolán folytattam a kertészetet. Régen nem szerettem a szőlőben lenni, de ez megváltozott, köszönhetően a saját tőkéknek, telepítéseknek és a környezetnek. Az ültetvényekről belátni az egész falut, sőt olykor még a diskurzusokat is hallani a kertekből. 

Miért pont Gyönk? Miért a Tolnai borvidék? 

A feleségem szülőfaluja Gyönk. A pince vásárlásának története pedig elég szokatlan. A nászpénzünkből vettük, amit éjfélkor összetáncoltunk. A feleségem beleegyezett, hogy befektessük ebbe a XIX. századi pincébe. Joggal mondhatjuk, hogy igazi szerelempince a Grál.
 
„Aki ebből iszik, az örök életű lesz”
Mucsi Zalán

Milyen elveid vannak a szőlőművelésnél és a borkészítésnél?

Jelenleg két hektáron gazdálkodunk, de folyamatosan vásárolunk területeket, elsősorban a Pelzberg dűlőben. 2009-ben voltak az első telepítéseink, és a kezdetektől organikusan műveljük a szőlőt. Ehhez elengedhetetlen a széljárás, amely a betegségektől óvja meg a tőkéket. A Pelzberg kelet-nyugati irányú, meredek lejtői ennek a feltételnek maximálisan eleget tesznek.

A szüret időpontját a sav, cukor és pH aránya határozza meg. Általában 20-21 magyar mustfokkal szedjük a szőlőt, ami azért fontos, hogy az alkohol ne szálljon el a borban, és így az élesztők spontán véghezviszik az erjedést.  

Ennyi a titok? A megfelelő mustfokon való szüretelés?

Még van egy kulcsfontosságú eszközöm ehhez. Sokan kinevetnek, de én hiszek benne. Van egy fa, csömöszölő rúd, amit még 2008-ban vettem. Mindig ezt használom a törkölykalap bemerítésénél, a szüret végén lemosom, de az eszköz anyaga miatt betokozódnak az élesztők. A következő év elején cukros vízbe áztatom a rudat, így felélednek az élesztőgombák. Így használom az új évjáratnál. Ez az én génbankom, nekem bejött.

Milyen szőlőfajtákat telepítettek? Van ezek között fontossági sorrend a pincészetnél?

A kékfrankosban óriási potenciált látok, mindig ez adja a csúcsbort. Ezenkívül 2012-ben készítettem el először a Maestro küvét (kékfrankos, merlot), amelyet egy átgondolt borsor középső elemének szántam. Végül, de nem utolsó sorban egy battonage pinot gris képviseli a fehérbor kategóriát a szortimentünkben.

Meglepő választás a pinot gris, nem sok ember kedveli a fajtát.

A pinot gris, azaz szürkebarát nevét nagyon lejáratták, ezért sem használom ez utóbbi megnevezést a palackokon. De nagyon szeretem ezt a fajtát, az egyik kedvencem és hiszek benne. Nem mindenki bízik így a pinot gris-ben, de ha egy jó készül belőle azt megjegyzik és jó indítás a borkóstolón. Nálam sem akarták sokan megkóstolni, de aztán elég hamar meggyőzte őket a bor.
 
„Aki ebből iszik, az örök életű lesz”
A Pelzberg kékfrankos három évjárata

A legjobb területed a Pelzberg, itt vannak a kékfrankos tőkéid is. Miért ilyen különleges ez az ültetvény?

Gyönk egy völgykatlanban helyezkedik el, a domboldalak nem kedveznek a szántóföldi kultúrának, mert túl meredekek. Ellenben a szőlőtermesztéshez kitűnő adottságai vannak. A gépi művelés macerás ezeken a részeken a lejtésszög miatt, de a már említett széljárás, kelet-nyugati fekvés a termés minőségének kedvez.

A kékfrankos szüret általában október elején kezdődik, persze ezt a szőlő sav, cukor és pH aránya szabja meg. Két napig hidegen áztatom, majd jó egy hónapig héjon tartom. 
 
„Aki ebből iszik, az örök életű lesz”
Zsendülő szőlőfürtök

A 2012-es Pelzberg palackján az áll, hogy szűretlen tétel. A borkészítés minden lépésénél a hagyományos eljárásokban hiszel?

Nem használok fajélesztőket, csak spontán erjedés van. Préselés nincsen, csak léelválasztás történik. Igyekszem a kénszinteken minél alacsonyabban tartani, a szőlő feldolgozásánál sem használok. Hosszan tartom hordóban a tételeket, így a mikrooxidáció segíti a bor életét. Az egyetlen tudományos munka a derítés. Erre szükség van. Úgy gondolom, hogy ez a munkafolyamat segít kiemelni a borban rejlő szépségeket.

Sok az egyeníz a borokban, és sokan keresik a nüansznyi különbségeket. A természetes derítőszereket használva szofisztikáltabbak lesznek a tételek. A hordós érlelés után ez az utolsó simítási művelet a palackba töltés előtt. Szeretném, ha a boraim forgalomba kerülnek, akkor már élvezhetőek legyenek. Ne kelljen őrizni a pincében, várni arra, hogy a legszebb formájukat mutassák.  
 
Winelovers borok az olvasás mellé