Amikor meglátod a palackban az embert – a borosüveg anatómiája

Zacsek Ágnes
2015. december 25., 15:46


Ha egy üveg borra gondolunk, átlátszó, olíva zöld, sötétzöld vagy barna színű palack jelenik meg a szemünk előtt. Hosszabb-rövidebb nyakú, tömzsibb, vagy kecsesebb formák. Nem csak egy bor lehet „testes”, hanem maga a palack is.
Amikor meglátod a palackban az embert – a borosüveg anatómiája
Fotó: rbbaird/Flickr
Hogyha a borospalackok változatosságáról beszélünk, tudnunk kell, hogy nem véletlenül van ennyi féle üveg: kémiailag a bor minőségromlása a barna színű üvegekben fordul elő legkevésbé, majd ezt követi a már palackzöld jelzőt is kapott zöld színű üveg. A fehérborok és a rozék bátrabban mehetnek az átlátszó palackokba, hiszen esztétikailag is jobban mutatnak, és ezeket nem kell annyira félteni a fizikai behatásoktól. A vörösöket viszont célszerűbb a már említett okok miatt a sötétebb üvegekben palackozni és tárolni.
 
Biztosan mindannyian antropomorfizáltunk már élettelen dolgokat. Az emberi agy egyik sajátossága például, hogy arcokat látunk bele bizonyos tárgyakba. Ha elkezdünk tudatosabban vizsgálni egy borospalackot, azon is felismerhetjük esetlegesen az emberi test részeit.
 
Megkülönböztethetünk finoman ívelt, illetve karakteres, magasabb vállakat a nyak alatt. A palacknak megmarkolhatjuk ivásnál a nyakát, miközben bekapjuk a száját, egy üveget meghúzhatunk fenékig.
Az, hogy mindegyik bornak más és egyedi palackja van, az egyik legérdekesebb és legvonzóbb dolog, hiszen nem csak a belbecs, hanem a külcsín is számít, az üveg formájának pedig esztétikai szerepe van - írja a Thebacklabel.com. 
 
A Thebacklabel.com ábrájának segítségével még jobban értékelni tudjuk azt a „testet” amibe a bort töltik:
 
Amikor meglátod a palackban az embert – a borosüveg anatómiája
Fotó: Thebacklabel.com
 
Az ábrán lévő palack vállai lágyan ereszkednek alá oda, ahol találkoznak az üveg törzsével. Azt is megfigyelhetjük, hogy nem minden boros palack néz így ki. Mi a helyzet tehát a többiekkel?
 
A boroknál (ahogy az embereknél is) az üvegtestek különböző formájúak és méretűek, attól függően, hogy mi található a palackban, illetve hogy honnan származik a bor. Ha azt látjuk, hogy a váll „alacsony”, az alja pedig nem annyira boltozott, akkor burgundi vagy rhone-i palackról beszélhetünk.
 
Burgundis üvegbe kerül a chardonnay vagy a pinot noir, vagyis Burgundia borai, ezeken kívül pedig jellemzően a Rhone-völgyében termő szőlők borai, így a viognier vagy a syrah.
 
A másik legismertebb talán a bordeaux-i palack:
 
Amikor meglátod a palackban az embert – a borosüveg anatómiája
Fotó: Forbes.com
 
Ezzel a formával számos borszaküzletben, vagy akár közértben találkozhatunk. Ez Franciaország Bordeaux borvidékéről kapta nevét, a bordeaux-i fajtákat (merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc) már nem csak itt, hanem az egész világon ilyen palackokba töltik.
 
Ez a malbeci palack, a magas vállak miatt mintha csak a bordeaux-i palack másolata lenne:
 
Amikor meglátod a palackban az embert – a borosüveg anatómiája
Fotó: Thebacklabel.com
 
Leginkább egyenes oldaláról és magas vállairól lehet felismerni. Érdemes leszögezni, attól, hogy bordeaux-i palackban van egy bor, még nem feltétlenül bordeaux-i. Ugyanez vonatkozik a burgundi vagy rhone-i stílusú palackok tartalmára is. Ezeket a neveket azért adták ezeknek az üvegeknek, mert ezek a borfajták a névadó régiókban híresültek el a legjobban.
 
A rajnais palack feszesen tartja magát, mint egy vékonydongájú legény. Ebbe a hosszú nyakú, elegáns üvegbe leginkább a német területen termő fehér, erőteljes savgerinccel bíró borokat palackozzák.
 
Amikor meglátod a palackban az embert – a borosüveg anatómiája
Az bizony egy rajnais palack Légli Ottó kezében (Fotó: Graselly Balázs)
 
A pezsgős vagy a buborékos italok palackjai messze a legnépszerűbbek a borosüvegek között. Nagyon hasonlítanak a burgundi palackra, de előbbieknek vastagabb a fala, hosszabb a nyakuk és nagyobb rajtuk az alsó mélyedés. Ennek oka többek között az, hogy a pezsgő készítése során a palacknak számos megpróbáltatást kell kiállnia.
 
Amikor meglátod a palackban az embert – a borosüveg anatómiája
A pezsgős palack a legstrapabíróbb (Fotó: Graselly Balázs)
 
Természetesen a fenti nagy és ismertebb palackfajtákon túl még számos formájú és méretű üveg van. Talán a leggyakoribb a bohém kinézetű chiantis üveg, amely elég jól ismert. Van, akit egy kókuszdióra emlékeztet, de egy művészt, Hallie Gluk-ot egy nagy, overált viselő férfira...
 
Amikor meglátod a palackban az embert – a borosüveg anatómiája
 
A chiantis üvegen kívül persze számos izgalmas és vicces formájú palack létezik még. Érdemes felfedezni minél többet, hiszen ne feledjük, a palack néha lehet hasonlóképp vonzó, mint a benne lévő bor.
Winelovers borok az olvasás mellé