Amire mi sem számítottunk, amikor Tokaj-Hegyaljára indultunk

Borászportál csapat
2015. október 08., 21:13


Szeptember végi tokaji túránk jó pár olyan élményt tartogatott, amelyeket még sokáig emlegetünk majd. Elég, ha csak a felújított mádi Rákóczi kúriára, a benne kóstolt 5 évig erjedő szamorodnira, a 8 évnyi érlelés előtt álló brandyre, a parcella válogatott furmintra, vagy épp a tokaji Irsai Olivérre gondolunk.
Amire mi sem számítottunk, amikor Tokaj-Hegyaljára indultunk
A Rákócziak kincsei Mádon

A Barta Pince Mád központjában található, a Rákóczi Aspremont kúria 16.századi eredetű épülete az elmúlt években felébredt évtizedes álmából és újra teljes pompájában várja a vendégeket. Barta Károly vezetésével ámulatból ámulatba vezetett minket az építményben, aminek a kertjében előbb egy a 150 éves hársfára, majd a kúria lakosztályaira csodálkoztunk rá.
 
Amire mi sem számítottunk, amikor Tokaj-Hegyaljára indultunk
A Barta Kúria
 
A restaurátorművészek és a barokk specialista belsőépítészek segítségével újították fel az épületet. Rá is fért, hiszen előző gazdája a használatkor nem éppen az értékmegóvást tartotta szem előtt. De mára szerencsére az utolsó gyertyatartóig és fiókgombig, valóban minden a helyére került, korhű, elegáns, ugyanakkor otthonos és természetes miliő fogadja a látogatót. 
 
A Barta Pince az Öreg Király dűlőben, a borvidék egyik legrégebben művelt és legpatinásabb termőhelyén rendelkezik szőlőkkel. A hatalmas történelmi múltú terület szőlőit 1960-ban kiírtották. A család 2004-ben és 2005-ben telepítette újra a meredek teraszos lejtőket. 2008 volt az az év, ami komolyabb mennyiségű termest hozott, és az elkészült borok azonnal be is bizonyították, hogy miért volt az évszázadok során akkora presztízse az Öreg Király-dűlőnek. „Mindenkit inspirál, hogy egy ilyen területből mit lehet kihozni” – mondja.

A környezet nyújtotta csodálkozásból ocsúdva újabb emlékezetes pillanatok következtek a Homonna Attila készítette borok kóstolása során. A 2012-es és 2013-as furmintból, 2013-as hárslevelűből, sárgamuskotályból, az Egy kis Édes Furmintból, a 2010-es édes szamorodniból és aszúból álló sort pedig egy nem várt különlegesség zárta. A Möbius szalagról elnevezett borból egyetlen hordónyi készült (kb. 400 palack): abban az egy hordóban nem állt meg az erjedés 2008 októberétől 2013 augusztusáig. Az eredmény lenyűgöző, száraz sherryre hasonlító ital, robosztus, konyakmeggyes illattal, mégis meglepően fiatalos színnel, frissnek ható mozgással. Az ízben is a konyakmeggy és az étcsoki van előtérben, de édességet ne keressen benne senki, báját a kor és a diósság adja. Feltétlenül kóstolja meg, akinek van rá lehetősége!
 
Nagy ívű tervek és brandy Hobbitfalván
 
Az idén 10. születésnapját ünneplő Obzidian Bormanufaktúra, Hercegkúton, a mesebeli hangulatú Gomboshegyi pincesoron található. Nem csodálkozunk azon, hogy Kovács Péter tulajdonos azonnal beleszeretett a vidékbe, hiszen a 3 szinten elhelyezkedő pincék látványa valóban egyedülálló.

A borászat hobbiként indult, szép lassan nőtte ki magát. Ma már több mint 7 hektáron gazdálkodnak, három dűlő bevonásával. Dűlőszelektált bor a Lapisról kerül ki, ahol főleg furmint és egy kevés hárslevelű terem, de komoly eredményeket tud maga mögött a Felső-esztáva is, ahonnan az idei Budavári Borfesztivál fesztiválbora is kikerült.
 
Amire mi sem számítottunk, amikor Tokaj-Hegyaljára indultunk
A Gomboshegyi pincesor Hercegkúton

A pincészet leginkább a száraz borok felé veszi az irányt, de a kimagasló évjáratokban természetesen továbbra is lesznek Obzidian aszúk. A tervek szerint Kovács Péterék jövőre bővítenék a pincét, és a teljes feldolgozási folyamat Hercegkúton kapna helyet. A tulajdonos igen kísérletező kedvű, szereti formálni a fogyasztók ízlését. Ennek egyik lélegzetelállító bizonyítéka a nyolc évnyi érlelés előtt álló brandy, amelyből mindössze egy hordó létezik, és ami már most rendkívül krémes, hozza a vaníliás, mazsolás jegyeket, el sem tudjuk képzelni, milyen csoda lesz majd belőle, ha végre elkészül!

885 palack csoda

A Demetervin 2003-ban készítette első palackozott évjáratát, az akkor még csak kicsivel több mint fél  termő hektárjáról. Azóta a terület 8,5 hektárra bővült, többek közt olyan nagynevű dűlőkben, mint Király, az Úrágya, a Kakas vagy a Danczka.

A mádi borászat célja a világörökségi táj és kultúra fenntartása, a talaj és a terroir kifejezése a boraikban. Boraik a legjobb hazai éttermek közül olyanokban kaphatóak, mint a Kistücsök, a Gusteau, az Onyx vagy a Mák Bisztró. Emellett erős még a külföldi értékestés is (Lengyelország, Svédország, Tajvan).
 
Amire mi sem számítottunk, amikor Tokaj-Hegyaljára indultunk
A 2012-es Király Furmint is közönségkedvenc

A Barta Pincével közösen betelepítettek több hektárt a Király-dűlőben. A szőlők 2012-ben fordultak termére, az első évjáratban egy dűlőszelektált furmintot készítettek. Már ez a bor is mutatja a területben rejlő hatalmas lehetőségeket.

A pincészet zászlósbora azonban jelenleg még nem innen, hanem az Úrágya-dűlőből kerül ki. Sőt, a dűlő tetejéről Úrágya 57 néven parcella szintű válogatás bort készítenek. Az itt található tőkék több mint 80 évesek, hagyományos bakműveléssel dolgoznak velük. Az elmúlt évtizedekben a szőlő gyökerei igencsak mélyre fúrták magukat, és olyan mértékben szívják magukba és koncentrálják az ásványosságot, ami semmihez sem hasonlítható.

Nagyon erősen hozamkorlátozott a termés (30 mázsa hektáronként), és mindössze fél kilogramm tőkénként. Ennek megfelelően ebből a fele-fele arányban furmintból és hárslevelűből álló borból mindössze 885 palackkal készült. Rendkívüli ásványossága mellett fűszerek, erdei gomba, virágok, aszalt gyümölcsök és kevés méz is érezhető benne. Nagyon összetett, egyensúlyos bor, hosszú lecsengéssel!

Komplex (bor)élmény Rátkán

Az Angyal Borászat története 1998-ban kezdődött, amikor Angyal Ernő, a Szerencsi TSZ korábbi elnöke átadta a birtokot unokájának, Dr. Ináncsy Ernőnek, és megkezdődött a felújítás. A borászat a sorozatos fejlesztések eredményeképpen 2013-ban nyerte el mai állapotát.

A pince nagyjából egy kilométer hosszú, a hozzá tartozó épület pedig többfunkciós, a feldolgozó, a raktár, és a bolt az alsó szinten kap helyet, míg a felső szinten 12 vendégszoba, kóstoló terem és panoráma terasz található, a wellness részlegben pedig szauna és jacuzzi kapott helyet.
 
Amire mi sem számítottunk, amikor Tokaj-Hegyaljára indultunk
 
A közel harminc hektáros birtokon a borvidék jellegzetes három szőlőfajtáját, – furmintot (60%), hárslevelűt (30%) és sárgamuskotályt – termesztenek. A szőlőik Szerencs és Ond déli és dél-keleti dűlőiben helyezkednek el. 
 
A borház komplex, tematikus programokat kínál, elsősorban hétvégén és főként csoportoknak, baráti társaságoknak. Ilyenek például a szüreti vagy a disznótoros hétvégék, vagy a Szilveszter. Ilyenkor általában teltház van, ami nem is csoda, hiszen a látogató igen sokrétű élményben részesül: a borkóstoló mellett kiváló pálinkák, wellness, ínycsiklandó vacsora és környékbeli kirándulások várják. 
 
A borkínálatban az egyszerűbb csavarzáras tételek mellett komolyabb válogatás borok is helyet kapnak. A pince egyik specialitása a száraz szamorodni, ami a borvidéken sajnos már egyre ritkább, de természetesen az aszú is megtalálható a repertoárban. A csapatépítést a disznóvágással és a borozással kombináló társaságok számára kihagyhatatlan hely!
 
Tuti ajándéktippek Tarcalról
 
A Tokajicum borászatot 2007-ben vásárolták meg a jelenlegi tulajdonosok. A tarcali és mádi dűlők eltérő klimatikus és talaj adottságait kihasználva, különböző stílusú dűlőszelektált és birtokválogatás száraz furmintok adják a száraz borválaszték gerincét, de emellett nagy hangsúlyt fektetnek a késői szüretelésű desszertborokra is. A borszortiment csúcsát továbbra is az aszúk képezik. 
 
Béres István, a borászat tulajdonosa elmondta, hogy nem volt könnyű feladat belépni a piacra évekkel ezelőtt a Tokajcum borokkal, így megfogalmaztak olyan termékeket, amelyek másoknak nem voltak. Innen indul a Tokajicum zászlóshajójának, a Kedvesnek a története, amely egy késői szüretelésű, könnyeden gyümölcsös házasítás. A Kedves jellegzetes, elegáns papírcsomagolást kapott, és azonnal rendkívül népszerű lett a fogyasztók körében. 
 
Amire mi sem számítottunk, amikor Tokaj-Hegyaljára indultunk
 
Ezek után pedig újabb, azóta igen kedvelt termékekkel rukkoltak elő. Kezdetben a 3 puttonyos aszút, később a szamorodnit tették díszdobozba, és mellécsomagoltak egy kerámia borhűtőt. A 6 puttonyos aszúhoz pedig Sárospatakon készíttettek libamáj sütőt, amely leginkább karácsony és húsvét környékén népszerű a bort ajándékozók körében.
 
A Kedvesnek egyébként épp most érkezik az ugyancsak exkluzívan csomagolt párja, a Furmint Primus, amely egy testes, barrique hordóban érlelt, száraz furmint lesz – így a férfiaknak is lesz mivel megajándékozni egymást.
 
A világfajtáknak is jól áll az ásványosság
 
Rajnai rizling, sauvignon blanc, syrah, fűszeres tramini és Irsai Olivér, Tokaj-Hegyaljáról? Bizony. Radics Barni nagyon jó borász és nem fél külön utakon járni. Somlón nőtt fel, jelenleg Tokajban tevékenykedik, és azon kevesek közé tartozik a borvidéken, aki nem (csak) a hagyományos tokaji fajtákkal (furmint, hárslevelű, sárgamuskotály) szeretné megmutatni, hogy mit tud, hanem világfajtákkal (rajnai rizling, sauvignon blanc, syrah, fűszeres tramini) illetve más, hazai fajtákkal (Irsai Olivér) is. 
 
Amire mi sem számítottunk, amikor Tokaj-Hegyaljára indultunk
Radics Barnabás
 
Elmondása alapján ő nem akarja megcsinálni az ezredik dűlőszelektált furmintot vagy hárslevelűt, sokkal inkább jó ivású, a szélesebb közönség számára is jobban érthető és fogyasztható borokat szeretne. Olyanokat, amikből egy este akár egy üveggel is megihat valaki, és amelyek jó ár/érték aránnyal rendelkeznek, emellett a borokkal most ismerkedő, fiatalabb generációk is megfoghatóak velük.
 
Ezek amellett, hogy jó ivásúak, a borvidék talajának ásványossága miatt komoly beltartalommal bírnak, ezért érdemes őket komolyabban is szemügyre venni, elmélyedni a kóstolásukban. 
 
Barni – az Irsai Olivért kivéve – hordóban érleli borait, és fontos szerepet szán a palackban történő pihentetésnek is. Blend néven készít egy házasítást, melyet új fahordós erjesztésű és érlelésű tokaji fajták (furmint, hárslevelű) és tartályos érlelésű világfajták (sauvignon blanc, tramini) alkotnak. Érdekes és izgalmas kísérletek ezek, amelyek eredményeit érdemes megismerni!
 
Amire mi sem számítottunk, amikor Tokaj-Hegyaljára indultunk
Útitársunk a Honda Hungary jóvoltából a Honda Civic 1,6 i-DTEC volt
 
A cikk elkészítésében közreműködött: Bognár Attila, Knap Gábor, Varga Andrea, Zacsek Ágnes
Winelovers borok az olvasás mellé