Bemutatjuk a világ legészakibb bortermelőjét

Borászportál - KG
2016. augusztus 17., 21:51


Miért éppan Alaszka? - idézhetnénk fel a klasszikus filmsorozat címét, amikor a Mike Mosesianról szóló videót nézzük, aki 22 éve foglalkozik növénytermesztéssel, többek között szőlővel is. Alaszkában.
Bemutatjuk a világ legészakibb bortermelőjét
Mike Mosesian
Korábban több hír is szólt arról, hogy északabbra tolódhat a szőlőművelés határa a globális felmelegedés miatt.
 
Egyes hírek szerint akár 100-150 kilométerrel is északabbról szüretelhetnek a jövő szőlészei. Ezt néhány éve mondta Hans Schultz, a németországi Geisenheim kutatóintézetének professzora. Szerinte a század végéig, amennyiben az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának jelenlegi mértéke végig fennmarad, Kelet-Európában körülbelül 2,5 Celsius fokkal emelkedik majd az átlaghőmérséklet. A Földközi-tenger térségében ezzel szemben a melegedés csupán 1,5 fokos lesz, Észak-Európában viszont körülbelül 4 fokos, miközben a legújabb becslésekben még ezeknél is nagyobb értékek szerepelnek.
 
Bemutatjuk a világ legészakibb bortermelőjét
Mike Mosesian pinot noirt is termeszt
 
A forgatókönyv több mint félelmetes, ugyanakkor koránt sem annyira brutális a helyzet, hogy belátható időn belül Alaszkában lehessen szőlőt termeszteni. Vagy hogyha az bekövetkezne, már úgyis mindegy lenne a bolygónak.
 
Persze van olyan, aki megpróbálta azt, ami jelenleg lehetetlen, és szőlőt termeszt Alaszkában, ahol az évi átlaghőmérséklet mindössze 1 és 4 Celsius közötti, de télen inkább a negatív tartományban van. A magasabb helyeken kemény fagyok az év bármely napján előfordulhatnak.
Az Izlandhoz hasonló éghajlatú félszigeten él Mike Mosesian, aki 22 éve foglalkozik növénytermesztéssel, többek között szőlővel is. A csemegeszőlők mellett három éve kezdett borszőlőkkel is foglalkozni, persze egy jókora üvegházban.
 
Mosesian már a 4. generáció a családban, aki szőlőt nevel az Egyesült Államokban. Tény, hogy a fürtök gyönyörűek, de egy palack belőlük készült bor ára brutális lehet...
 
Winelovers borok az olvasás mellé