Benvenuti al Sud! - Dél-Olaszország

Fendrik Zsóka
2014. szeptember 09., 12:49


"Ecco" - mondaná az olasz, hiszen megérkeztünk az utolsó állomásra olasz cikksorozatunkban. Az idei Budavári Borfesztivál díszvendége Itália lesz, így végigjártuk a tájegységeket (északnyugat, északkelet, közép Olaszország). Reméljük sok új információt tudtak meg. A hétvégi rendezvényen érdemes lesz az olasz borokból csemegézni!
Benvenuti al Sud! - Dél-Olaszország
 
Lássuk, hogy elsőre mi is ugrik be dél-Olaszországról: ismerik az örök kedvenc Keresztapa filmet, óriási kiterjedésű szőlőültetvényeket, a maffiát, a Nápolyi koszt, Capri csodálatos tengerpartját, a vulkánokat és az óriási hőséget. Négy éve mutattak be egy olasz filmet Benvenuti al Sud címen. Ha szeretnének sokat nevetni és kicsit torzultan, de átérezni a déli élet szépségeit és furcsaságait, akkor meg kell nézniük! Az utóbbi időben egyre jobban fejlődnek a csizma bokájától délre lévő tartományok. Az adottságok kitűnőek, nem is lenne jó elpazarolni őket!
Rómától délre alig van DOCG tartomány, miért? Ezt a kérdést két éve én is feltettem Szicíliában. Azt a választ kaptam, hogy a bürokrácia miatt nem éri meg nekik magasabb minősítésű területekről szüretelni. A borok ár-érték aránya így jó, és nem vállalnak plusz költségeket. Itt olcsóbbak a földek, kevesebb növényvédelemre van szükség és az időjárás kedvez a szőlőnek.
Benvenuti al Sud! - Dél-Olaszország
Campania (Forrás)
Az elmúlt 10-15 évben elkezdődött valami Campaniaban. A Nápoly központú tartományban aromás, jó ívású, étel barát borokat találunk, amik elindultak a fejlődés útján. Bár több, mint 41 ezer ha szőlőterület tartozik Campaniahoz, mégis csak három DOCG borral rendelkezik. Fontosabb szőlőfajtái falanghina, greco, fiano és a vörös bort adó aglianico. Nápolytól keletre helyezkedik el Taurasi DOCG, ahol a görög telepesek által behozott aglianico szőlőből készítenek három éves érlelésű nedűt.
A szárazföld belsejében található Irpina, ahol igazi hegyvidéki szőlőskerteket találunk, a hőmérséklet-ingadozás miatt kiválóan alkalmas az aromák megőrzésére. A Greco di Tufo és Fiano di Avellino DOCG területek elsődlegesek, ha Campaniat említik. Komplex, gyümölcsös, gyógynövényes és minerális fehérborokat adnak. A nagy meleg miatt elég későn szüretelnek, például 2012-ben december 18-án szedték a fianot.
A helyi gasztronómiát csak úgy emlegetik, hogy a piaci konyha. Ez annak tudható be, hogy a nők reggelente kimentek a piacra, ahol mindent frissen beszereztek, majd ebből főztek. De természetesen itt is vannak specialitások, amiket meg kell kóstolnunk, mint a ragu, amit hat-hét órán át főznek, ezt tálalják spagettivel. Első fogásként jellemző náluk a paradicsommártás kagylóval. Főételek között a sertéshúst részesítik előnyben, illetve a szardíniát rántva, a padlizsánt, a tintahalat töltve vagy rántva és a kagylólevest. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ha jó pizzát akarunk, akkor az eredetit itt találjuk: kemencében sütik fa deszkán, kézzel készítik a tésztáját, amire friss paradicsomot és buffala (bivaly) mozzarellát tesznek.
Benvenuti al Sud! - Dél-Olaszország
Bari (Forrás)
Campaniatól keletre helyezkedik el Puglia, ami jelenleg a legdinamikusabban fejlődő tartománya Dél-Itáliának. A 105 ezer ha szőlőterülettel rendelkező vidéken szinte csak tájborként (IGT) palackozzák le a tételeket. Őshonos szőlőfajták a malvasia nera, negroamaro, uva di Troia és a primitivo. Puglia, Itália sarka, abban a szerencsés helyzetben van, hogy a szőlőket két oldalról éri a tengeri hűsítő szél és a napsütéses órák száma is magas. Abruzzo határától délre a Murge hegység karsztfennsíkjain található Castel del Monte DOC, ahol fehér és vörösborokat is készítenek.
Hűvös éjszakák jellemzőek a Salentino-félszigeten, ami lényegében a csizma "magassarka". Itt terem a híres negroamaro, amit már Kr.e. IV. században is termesztettek. A másik nagy kedvenc a primitivo, melynél magas alkoholtartalom és nagy test figyelhető meg. A legszebb tételeket Gioia del Colle környékén találjuk. Bari nem csak a focicsapatáról híres, de az ünnepek borát is itt készítik, méghozzá muskotályból, Moscato di Trani DOC. A gasztronómiában alapanyagként sokat használják a padlizsánt, csicseriborsót, hagymát, cukkinit és a tenger gyümölcseit. A húsételeket gyakran bárányból és nyúlból készítik.
 
Campania és Puglia között helyezkedik el Basilicata, ahol közel 8 ezer hektár szőlő található. Kiemelkedő terület a tartomány északi részén elhelyezkedő vulkáni kúp, ahol akár 900 méteres tengerszint feletti magasságban is van szőlő. Az itt termesztett szőlőfajta az aglianico, amiből egy jól strukturált, komplex vörösbor készíthető.
A csizma orra Calabria, ahol 25 ezer hektáron található szőlő. Azonban itt mindössze egy jelentős vidék van, a Ciro DOC, amelynek borát gaglioppo szőlőből készítik. Autochton fajta, jó cukorgyűjtő, de mellette savait sem veszíti el. A legkorábbi szüret a zónában október hónapban van.
Benvenuti al Sud! - Dél-Olaszország
Frappato, öreg tőkék
Megérkeztünk Szicíliába, ahol 2005-ben lett az első és azóta is utolsó DOCG terület, a Cerasuolo di Vittoria. Ne felejtsük el, hogy a sziget az európai szőlőtermesztés bölcsője volt, valamint itt található a második legnagyobb működő vulkán az Etna (az első a Teide, Tenerifén). Szicíliában kitűnőek az időjárási viszonyok, gyakorlatilag szükségtelen a növényvédelem, mert így is óriási, egészséges fürtöket terem a tőke. Megbízható, jó ár-érték arányú borok kerülnek piacra a szigetről.
A mint már említett Cerasuolo di Vittoria DOCG fontos terület. Maga a név, egy vörös házasítást takar, mely 50-70% nero d’avola és 30-50% frappato fajtákból tevődik össze. Mindkettő szőlőtípus őshonos a szigeten. A nero d’avola szélesebb fürtöket, nagyobb szemű és vékonyabb héjú bogyókat hoz létre, mint a frappato. Az előbbire jellemző a szilvás, ibolyás illat, míg az utóbbiról a fűszeresség mondható el.
Az Etna egy nagyon érdekes termőtáj. A tőkék bakművelésben sorakoznak a fekete talajban és közben sütkéreznek a Nap meleg sugaraiban, felettük az Etna állandó mozgásban van és pöfékeli ki a füstöt. A látványnak óriási. A borászatok sokat fejlődtek, de tudják, hogy nem érték még el céljukat. Fő fajták a vulkáni területen a nerello mascalese, nerello capuccio és fehérek közül a carricante. Ezen kívül a sziget fontos fehér szőlőfajtái az inzolia, grillo, zibibbo, catarrato és grecanico.
Szicília talán leghíresebb bora a marsala, ami egy város nevét hordozza, és egy erősített bortípus. A XVIII. század óta létezik ez a 15-20% alkoholtartalmú bor, amely nagyon sok változatban készíthető el (szín, érlelési, maradék cukortartalom). A készítése hasonlít a portói borokéhoz, az erjedő musthoz a kívánt édességnél brandyt adnak, így az élesztők sokkot kapnak a magas alkohol tartalomtól, és a maradék cukrot már nem erjesztik ki.
Benvenuti al Sud! - Dél-Olaszország
Etna (Forrás)
Szicíliától délnyugatra található Pantelleria sziget is, ahol kiváló desszertborokat készítenek alessandriai muskotályból vagy zibibboból, passito (napon szárítják a leszedett fürtöket) eljárással. Szicíliától északkeletre helyezkednek el a Lipari szigetek, ahol a malvasia meghatározó fajta (Malvasia delle Lipari). Vulkánból nincsen hiány, hiszen a Stromboli gyakorlatilag egy szigetként emelkedik ki a tengerből.
A Szicíliai gasztronómiában megtalálhatóak a street food-ok is, mint a arancini di riso. Ez gyakorlatilag rizslabda bepanírozva és kisütve, tölteléke lehet padlizsán, spenót, ricotta, sonka. A helyi alapanyagok között szerepel a ricotta, sós kapribogyó, gömbölyű padlizsán, szardella, szardínia, helyi olívabogyó, mandula és pisztácia.
Szardínia, ami még Olaszországhoz tartozik, a Földközi-tenger második legnagyobb szigete. A dimbes-dombos táj és a klíma tökéletesen alkalmas a szőlőtermesztésre. Az északi, hűvösebb tájakon a vermentino szőlőfajta terjedt el és került a Vermentino di Gallura DOCG besorolás alá. Ezt a bort általában aperitifként fogyasztják, jól lehűtve. A kékszőlők közül elterjedt a cannonau (grenache), carignano, malvasia nera és bovale. A sziget közép nyugati részéről híres a Vernaccia di Oristano, melynek borát flor (élesztő) alatt tartják minimum két évig. A Szardíniai borút honlapjáról érdemes csemegézni, ha valaki a vidékre készül. Gasztronómiájában nagyon fontos szerepet játszanak a halak és egész Itáliában híres a szardíniai bottarga (tonhal ikrák megszárítva, ez felhasználható tésztára, ízesítésre). A bottargas spagetti megkóstolása kötelező!
Ezzel elérkeztünk az olasz körút végéhez, de csak itt! A hétvégi Budavári Borfesztiválon belekóstolhatunk és belemerülhetünk még jobban az olasz borokba. Persze utána ne felejtsük el, hogyha legközelebb kiruccanást szervezünk, akkor érdemes felkerekedni és nyakunkba venni az olasz csizmát!
Winelovers borok az olvasás mellé