Bor, mámor… Bénye - hetedszer ízlelheted meg Tokaj-Hegyalját

Borászportál
2015. július 27., 13:08


Tokaji borok, zempléni ízek, jazz, népzene, world music - Tokaj-Hegyalja legizgalmasabb fesztiválja ismét várja vendégeit az erdőbényei kertekben! Idén hetedik alkalommal rendezik meg a Bor, mámor… Bénye fesztivált a varázslatos Tokaj-hegyaljai faluban.
Bor, mámor… Bénye - hetedszer ízlelheted meg Tokaj-Hegyalját
A Tokaji borvidék legizgalmasabb kulturális és gasztronómiai fesztiválján augusztus 14-16. között a kulináris élmények, koncertek, gyermekprogramok mellett tematikus séták, előadások és rengeteg érdekes program várja a borbarátokat, családokat és kikapcsolódni vágyókat. A Bor, mámor, Bénye sajátos hangulatát éppen annak köszönheti, hogy itt a koncerteknek és az éttermeknek is az erdőbényei borászatok kertjei adnak otthont, a borászatok a fesztivál helyszínei.

A fesztivál idején a falut körbejárva a kertekben a hazai jazz, népzene és világzene kiváló előadóival találkozhattok, kötetlen, családias légkörben. A fesztivál célja és különlegessége évek óta az is, hogy kevésbé közismert, de minőségi zenét játszó előadóknak is fellépési lehetőséget ad. A zene mellett pedig egyre fontosabb szerep jut a kiállításoknak, író-olvasó találkozóknak és gyerekprogramoknak. Sokszínű kulturális program, szép száraz és elegáns édes tokaji borok, a borokhoz komponált ételek, festői falusi környezet, barátságos emberek – minden adott egy kellemes nyári hétvégéhez.

Erdőbényére egyedül, kettesben, baráti társasággal és az egész családdal (akár kisgyerekekkel) is érdemes ellátogatni, hiszen a fesztiválra jellemző családias házibuli-hangulatban gyerekek és felnőttek egyaránt jól érezhetik magukat. A szervezők külön gyermekprogramokról is gondoskodnak. A borászatok udvarán táncház, kézműves foglalkozások és gyerekkoncertek várják a kicsiket, amíg a felnőttek bort kóstolnak.
 
Bor, mámor… Bénye - hetedszer ízlelheted meg Tokaj-Hegyalját
 
Résztvevők és programok:
 
Tokaji borok: Ábrahám Pince, Bardon Borászat, Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Budaházy-Fekete Kúria, Csite, Gigerli Borbár és Bisztro, Gordius Pince, Illés Pince, Karádi-Berger Borászat, Olze Borászat, Préselő Borház, Vayi Borászat
 
Zempléni ízek: Anyukám mondta, Sárga Borház Vendéglő, Gróf Degenfeld Kastélyszálló étterme, Gigerli Borbár és Bistro, Dűlő étterem, Szimplakert, Magita Étterem, Rókabérc Vadászház
 
A kerti zöldfűszerek közül idén kiemelt szerepet kap a kakukkfű. Ez az erdőbénye határában is termő fűszernövény nem csak a fehérborokhoz illő ételeket teszi ízletesebbé, de teaként, gyógynövényként is sokoldalúan használható.  A szervezők az idei fesztivál konyháit arra kérték, hogy egy-egy fogást ízesítsenek kakukkfűvel.

Koncertek: Frekin Disco, Blue Motel,  SeTamás, Petruska András, Vanmo’ csello, Váczi Eszter, Jónás Vera, Kardos-Vázsonyi duó, Szatmári Juli és barátai, Tóth Viktor, Vikukel Dániel, Barnabás fuvolaquintett, Csángó Duó, Kiss Gy. László és tárogatós zenekara Világzene: Maszkura és a tücsökraj, Ethnofil, Meszecsinka, Bújdosó Trió, Butterfly Effect, Dj NaiRobi.

Előadások: Erdőbénye építész szemmel – Erhardt Gábor, Pinceépítészet Tokaj-hegyalján – Müller István, A hordók világa – Kalydy András, A Horthy-rendszer modernizációs potenciálja – beszélgetés Ungváry Krisztián történésszel,  Gyógynövényekkel az egészség megőrzéséért - Szabó Gyuri bácsi és Lopes-Szabó Zsuzsa előadása.
 
Részletes program: bormamorbenye.hu
Winelovers borok az olvasás mellé