Bort Kanadából és Uruguayból? Mindenképpen!

Borászportál
2020. november 06., 16:55


Hallottál már a Niagara-félszigeten készült baco noir borról, vagy az „Év Újvilági Pincészet”-ének tannatjáról? A két bornak nemcsak a története különleges, de az ízviláguk is olyan, amivel ritkán találkozni Európában. És most már itthon is megkóstolhatod őket!
Bort Kanadából és Uruguayból? Mindenképpen!
Henry of Pelham Estate Winery (Kanada)
 
Bort Kanadából és Uruguayból? Mindenképpen!
 
Amikor a függetlenségi háborúban tett szolgálataiért Nicholas Smith 1794-ben kapott egy darab földet a Niagara-félszigeten, senki sem gondolta, hogy Kanada egyik leghíresebb borászatának alapjait sikerült lerakni.

Nicholas legkisebb fia, Henry egy fogadót épített a telekre. A szeszesital-méréshez szükséges engedélyt Henry of Pelhamként írta alá, a brit miniszterelnökön viccelődve. (Pelham a település kanadában, ahol Smithék tevékenykedtek, Henry Pelham pedig – „of” nélkül – 1743 és 1754 között Nagy-Britannia miniszterelnöke.) A név utóbb a családra és a fogadóra is ráragadt.
 
Bort Kanadából és Uruguayból? Mindenképpen!

Smithék az elsők között voltak, akik Kanadában szőlőt ültettek, a birtok azóta is a család tulajdonában van, az idők folyamán ráadásul az újabb generációk szépen bővítették. 1982-ben Paul Speck került a család élére, az ő ötlete volt, hogy kezdjenek prémium kategóriás borok felé mozdulni. Ehhez a meglévő parcellák mellé még újabbakat vásárolt. Az utánpótlást illetően is szerencsésnek mondhatta magát, fiai (Paul jr., Matthew, Daniel) már gyerekként folyton ott serterpertéltek körülötte, így egészen fiatalon ismerkedtek meg a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel.
 

A testvérek végül az ifjabb Paul vezetésével folytatták apjuk munkáját. Fontos szerepet játszottak a helyi eredetmegjelölési rendszer (VQA – Vintners Quality Alliance) kidolgozásában. A világfajták mellett helyi fajtákkal is dolgoznak, utóbbiak között igazi különlegességnek számít a baco noir, ami az európai (Vitis vinifera családba tartozó) folle blanche és az amerikai Vitis riparia 1900-as évek elején tenyésztett hibridje. Franciaországban korábban sokat telepítettek belőle, mert ellenáll a flioxérának, mostanra viszont visszaszorult. Kanadában ezzel szemben ki tudott teljesedni, kiváló prémium borokat készítenek belőle akár 5-6 év érlelési potenciállal. Illatban és ízben is igazi gyümölcsbomba, érett piros bogyós jegyekkel.
 
Bort Kanadából és Uruguayból? Mindenképpen!

A Henry of Pelhamnél nagyon szép rajnai rizlingek is születnek. Az SFR (Speck Family Reserve – utalás a tulajdonos családra) sorozat képviseli a pincészetnél a legmagsabb minőséget, ezekhez a borokhoz kizárólag a legjobb dűlőkből és a legidősebb tőkékről válogatják a fürtöket – és csakis az igazán kiváló évjáratokban. Az SFR Riesling ennek megfelelően elképesztően hosszú érlelési potenciállal rendelkezik.

Bodega Garzón (Uruguay)
 
Bort Kanadából és Uruguayból? Mindenképpen!

Alejandro Bulgheroni és felesége álma az volt, hogy létrehozzák a lehető legmodernebb pincészetet, ahol a borok komoly mondanivalóval rendelkeznek és mindent megmutatnak terroirból. Az álomból akkor lett valóság, amikor a világ 3 legjobb flying winemakere, vagyis szabadúszó borász-tanácsadója közé tartozó Alberto Antonini is csatlakozott a projekthez. 2008-ban telepítették az első tőkéket, rá 10 évre pedig már elnyerték a Wine Enthusiasttől az „Év Újvilági Pincészete” címet. A szuper prémium borok készítése mellett a fenntartható fejlődés elkötelezett támogatói, első borászatként kapták meg a LEED (Leadership in Energy & Enviromental Design) tanúsítványt.

Uruguay világszerte híres a tannat szőlőfajtáról. Borainak egyedülállóan bársonyos íze és megszámlálhatatlan nemzetközi díja miatt olyan az országnak, mint például a malbec a szomszédos Argentínának vagy a carmenere Chilének. A Bodega Garzon 2015-ös évjáratú Reserva Tannatja a Wine Spectator és a Wine Enthusiast TOP 100 bora között is szerepelt. A fajtát nagyobb mennyiségben termelik itt, mint az őshazájában, Délnyugat-Franciaországban.
 
Bort Kanadából és Uruguayból? Mindenképpen!

A tannat neve a tannin szóból ered, ami a magas tannintartalmára utal. Mégsem kell megijedni, mert az összhatás nagyon kellemes, gyümölcsös, miközben négyszer több polifenolt tartalmaz, mint a cabernet sauvignon, ezért igazán jó hatással van a szív- és érrendszerre.
 
A pincészet másik  különleges tétele a petit verdot-ból készült bor. A szőlőfajtát eredetileg Bordeaux-i házasításoknál használják, testes, karakteres íze miatt viszonylag kis (2-15) százalékban. Nagyon nehéz vele dolgozni, az apró szemű bogyók csak meleg években, illetve a meleg éghajlaton tudnak teljesen beérni annyira, hogy fajtabort készítsenek belőle.
 
A cikkben leírt különleges tételek mindegyike elérhető Magyarországon a Wine Age Kft. jóvoltából. Megújult honlapjukra, a wineage.hu-ra érdemes ellátogatni és kihasználni az aktuális akciót. A 2+1 akció keretében bármely két megvásárolt bor mellé az üzlet egy személyre szabott meglepetésborral kedveskedik.
Winelovers borok az olvasás mellé