Bortrendek 2015 – mit iszunk az idén?

Knap Gábor
2015. január 07., 21:29


A bordivat állandó változásban van. A nagy, nehéz vörösborokat felváltották a gyümölcsös, szelídebbek, hódít a pezsgő és a habzóbor, a nemzetközi fajták felől a helyiek irányába fordul a borvilág. Mire számítsunk idén?
Bortrendek 2015 – mit iszunk az idén?
Mit adott nekünk 2014?
 
Sok esőt. 
A legtöbb magyar borvidéken tavaly ősszel arról panaszkodtak a borászok, hogy rengeteg eső esett szeptemberben. A korai érésű fajtákban komoly károk keletkeztek. Az illatos, könnyed borokat adó szőlőket így vagy nagyon korán le kellett szedni, vagy sok helyen egész egyszerűen lerohadtak a tőkékről.
Akik tehették, az előbbi megoldást választották, így arra számítunk, hogy az utóbbi években elindított habzóbor őrületnek köszönhetően a kereslet és a kínálat egymásra talál. Magyarul tele leszünk illatos, élénk savú habzóborokkal, amelyeket agyonhűtve nyáron tulajdonképpen mindenki szeret.
Bortrendek 2015 – mit iszunk az idén?
Ha a fenti vonalon indulunk tovább, és megvizsgáljuk, hogy mi újság a kékszőlőkkel, közben pedig visszaemlékszünk a hasonlóan csapadékos 2010 utáni helyzetre, akkor könnyen jutunk arra a következtetésre, hogy a habzóborok mellett rozéban fürdik majd minden kerti parti, romkocsma és strand.
 
Cipőt a cipőboltból
 
Az egyszerű borok világát meghatározó, előző évjáratból fakadó adottságok mellett a fogyasztást nagyban meghatározzák a borvidéki mozgolódások, közös kezdeményezések.
Csopakon ki az, aki ne a rizlinget választaná? Egerben a bikavér mellett az Egri Csillag az új sztár, Villányban pedig egészen egyértelmű, hogy a portugieser mellett a cabernet francra esik majd a borértők választása. Szekszárdon a kékfrankos és a kadarka a király, Tokajban és Somlón pedig a furmint lesz a bajnok.
 
Tokajtól Bordeauxig
 
Amint arról már írtunk, a Winelovers idén összesen öt tematikus boros rendezvénnyel, és hozzájuk kapcsolódóan országos programsorozattal készül. 
Ezek alapján márciusban a Tokaj Grand várja majd a vendégeket, áprilisban a Kékfrankos MOST, júniusban a Pezsgő Szalonon lehet megízlelni a legjobb hazai és külföldi pezsgőket, champagne-okat. Ősszel, 2015-ben immár harmadszor lesz Olaszrizling Október, valamint másodszor Nagy Bordói Kóstoló, cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot borokkal, valamint ezek házasításaival.
 
Fotók: SplitShire.com