Bortúrák kerékpáron

Borászportál
2015. augusztus 02., 21:09


Egy borvidék megismerésére az egyik legalkalmasabb közlekedési eszköz a bicikli. Gyorsan tudunk megtenni nagyobb távolságokat a pincék között, saját szemünkkel látjuk élőben a szőlőtőkéket, lehet közben kóstolni (persze csak óvatosan!), a szőlők között elhúzódó utakról pedig gyönyörű kilátás nyílik a tájra. Fedezd fel kerékpárral a magyarországi, és a szomszédos vagy közeli országok borvidékeit!
Bortúrák kerékpáron
(Forrás: Mindenamitura.hu)
Balaton-felvidék

A Balaton-felvidéki bortúránk nemcsak a tó körül szorosan elnyúló bicikliúton vezethet, hanem a Káli-medence apró falvai is könnyen megközelíthetőek a kisforgalmú közutakon. Az utóbbi időben sokat fejlődött a környék, egyre több pincészet belevágott a vendéglátásba és egyre több programmal várják az ide érkező vendégeket.
 
Bortúrák kerékpáron
Tapolcai-medence (Forrás: Turistamagazin.hu)

 
Wachau – Ausztria

Wachau az UNESCO listáján szereplő borvidék, amely a Duna folyása mentén helyezkedik el észak-kelet Ausztriában. A bicikliút átszeli a szőlőültetvényeket, amelyről csodálatos kilátás nyílik a falvakra, városokra és a Dunára egyaránt. Ha egy kis pihenőt szeretnénk tartani, akkor érdemes megtekinteni Melk és Krems történelmi településeket.
 
Bortúrák kerékpáron
Rálátás a Dunára (Forrás:Wachau-regiothek.at)

 
Tokaj

A Tokaji borvidéken találunk kisebb szakaszokon kerékpárutakat, de a kis vagy közepes forgalmú utakon is eljuthatunk az úticélhoz. Túrázhatunk a Zempléni-hegységben, a Bodrog mentén, a híres borvidéki falvak között vagy a sárospataki tengerszemet is megnézhetjük. Egyes pincészetek dűlőtúrákat is szerveznek a borászat fő területein.
 
Bortúrák kerékpáron
Tokaji látkép (Forrás: Vinoport.hu)
 

Collio – Olaszország, Szlovénia

Collio borvidék Olaszország és Szlovénia határánál helyezkedik el, Trieszttől északra. Mindkét ország e régiója a fehérborairól híres, így érdemes megpihenni egy borbárban, amelyet minden kis faluban találunk. A borvidék saját emblémájával ellátott, citromsárga bicikliken lehet bebarangolni a vidéket, kiépített kerékpárutakon, amely szőlőültetvényeken, erdőkön, falvakon vezet el a legjobb pincészetekig.
 
Bortúrák kerékpáron
Dolegna del Collio (Forrás: Dulcisterrae.com)


Villány

A Villány környékén elhelyezkedő falvak, látnivalók és pincészetek könnyen megközelíthetőek kerékpárral. A bicikliutak mellett, a kisforgalmú közutak is kiválóan alkalmasak arra, hogy ellátogassunk Máriagyűdre, Siklósra, Kisharsányra vagy akár a Mecsekhez.
 
Bortúrák kerékpáron
Villányi utakon (Forrás: Utazom.com)

Fertő-tó - Magyarország, Ausztria

A Fertő-tó körül kiépített kerékpárutat találunk, bár a magyarországi részeken még egy-két helyen csak a közúton lehet tekerni, de a látvány kárpótol minket ezeken a szakaszokon. A körülbelül 127km hosszú bicikliút a napraforgómezőkön át, a szőlőültetvényeken és a híres bortermelő falvakon vezet keresztül. Kár lenne kihagyni a borokat Balf, Fertőboz, Nagycenk, Rust, Illmitz falvakban és a strandolást Podersdorfban.
 
Bortúrák kerékpáron
Fertő-tó körül biciklivel (Forrás: Trekkingbike.com)


Loire-völgy, Franciaország

A Loire folyó mentén, amerre a szem ellát szőlőültetvények és chateau-k terülnek el. Kinek ne támadna kedve biciklire pattanni és bejárni a vidéket? A franciák nem is gondolkodtak sokat azon, hogy szükséges-e egy kerékpárút a borvidékre, mert egyértelmű, hogy igen. Itt biztosan nem elég egy napot eltölteni a nyeregben.
 
Bortúrák kerékpáron
Loire-völgy (Forrás: Tourismkit.com)

Rovinj, Horvátország

Rovinj a horvát tengerpart egyik legszebb városa, amelynek közelében számtalan kiváló kerékpárút található. Az olívaligeteken és szőlőterületen átívelő utakon eljuthatunk a legkisebb falvakba is. A táj mini Toszkánára emlékezteti az ide látogató turistákat.
 
Bortúrák kerékpáron
Isztriai-félsziget (Forrás: Istria.hr)

Eger

Az Egri borvidéken számtalan kirándulóhely van, amelyek csak pár kilométerre vannak a megyeszékhelytől, ilyen az Ostorosi-tó, a bogácsi és a demjéni termálfürdő, a Kőfaragó-tanösvény, az Eged hegy, a szomolyai kaptárkövek. Kerékpárral könnyen megközelíthetőek ezek a helyek, és szerencsére a szintemelkedések sem teljesíthetetlenek. Az Egri borvidék pincészetei pedig elszórtan helyezkednek el, ami még egy érv, hogy biciklivel közlekedjünk.
 
Bortúrák kerékpáron
Az Egri-borvidék látképe (Forrás: Blogspot.com)
Winelovers borok az olvasás mellé