A Borászportál.hu oldal süti fájlokat (cookie-kat) használ szolgáltatásai biztosításához. Az adatvédelmi információkról itt olvashat.
Elfogadás

|
A gyomor-elkerülő (bypass) műtét megváltoztatja az emésztőrendszer anatómiáját, ezáltal korlátozva a fogyasztható, illetve megemészthető tápanyagmennyiségét. A bypass műtét során a sebész a gyomor felső részét leválasztja az alsó részről, majd becsatlakoztatják ide a normálisan a gyomor alsó részéhez csatlakozó vékonybelet. A gyomor alsó részét a vékonybél lentebbi szakaszába csatlakoztatják be. Vagyis, a nyelőcsőből a táplálék és a folyadék gyomor felső részéből kialakított kis tasakba kerül, majd innen a vékonybélbe. Ugyanakkor a gyomor egykori alsó részében termelt emésztőnedv, amelynek már nincs funkciója, de elvezetéséről gondoskodni kell, ürülni tud a vékonybél felé. Az eljárás előnye, hogy a gyomor egykori alsó részének megtartásával meghagyja egy esetleges későbbi visszaállítás lehetőségét – írja Dr. Zsuga Judit, általános orvos, klinikai farmakológus a WEBBeteg.hu-n.
A doktornő hangsúlyozza: ha megfelelőn végzik el, ez a műtét drámai fogyáshoz vezet (az első két év során akár a testtömeg akár 50-60 százalékkal csökkenhet), mivel a gyomorként funkcionáló felső tasak hamar megtelik, így az illető egyszerre keveset tud enni.
Azok a betegek, akik emellé még betartják az étrendi megkötéseket és rendszeresen mozognak is, a leadott testsúlyt biztosan nem szedik vissza. Ettől függetlenül a műtétnek sok szövődménye lehet. A gyors fogyás epekőképződéshez vezethet. A gyomor bypass műtét továbbá ún. Dumping szindrómát eredményezhet, amit a gyomortartalom vékonybélbe való túl gyors bekerülése és az alsó rész gyomornedvének a bélbe jutása okoz (anélkül, hogy a táplálék csökkenthette volna annak savasságát). A szindróma tünetei: émelygés, hányás, hasmenés, szédülés és izzadás.
|
A tél dönthet a magyar bor jövőjéről?
Márton-napi újbor és libás finomságok: a Bock Étterem ünnepi ízei várnak november 8-án Villányban
Így írj borkóstolási jegyzetet!
A japán, a thai, és a görög konyha fogásai mellé is jó választás a bor
Koccintsunk rá! – Legyen a Magyar Pezsgő Napja június 1.!
"A zene és a bor nálunk mindig kéz a kézben jártak" (X)
A tél dönthet a magyar bor jövőjéről?
A világ legidősebb italainak nyomába eredtünk
HOLDVÖLGY Birtok, Mád
Borkóstoló
HOLDVÖLGY Birtok, Mád
Borkóstoló