Cigaretta szőlőmagból?

Borászportál
2012. május 02., 18:12


Egészség - Azoknak a millióknak, akik nem tudnak lemondani szenvedélyükről, a Cornell Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert, amivel kevésbé károssá tehetők a dohánytermékek.
Cigaretta szőlőmagból?
 
Természetes antioxidánsok felhasználásával a kutatóknak sikerült bizonyítaniuk, hogy a likopin- és szőlőmagkivonat-tartalmú filterek segíthetnek csökkenteni a szűrőkön átjutó rákkeltő szabadgyökök mennyiségét. A kutatás részletes leírását a Journal of Visualized Experiments (JoVe) című szaklapban publikálják majd a tudósok - állítja az Ötvenentúl.hu
– Ezzel a technológiával csökkenthetjük a dohányfüst káros hatásait – magyarázta Dr. Boris Dzilkovski kutató. – A szabadgyökök ugyanis nagymértékben rákkeltőek és egészségkárosító hatásúak.
 

A tudósok már korábban is kísérleteztek egészségesebb cigaretták létrehozásával. A vörösvérsejtek oxigénellátásáért felelős hemoglobin és az aktív szén képes 90 százalékkal csökkenteni a rákkeltő füstben található szabadgyökök mennyiségét, de a technológia annyira költséges, hogy piaci forgalomba sosem kerültek a fenti anyagokat tartalmazó cigaretták.
– Gyakorlatilag ezzel a módszerrel egészségesebb dohánytermékeket lehetne létrehozni, ami alternatívaként szolgálhatna az erősen rákkeltő hagyományos cigarettákkal szemben – tette hozzá Dr. Aaron Kolski-Andreaco, a JoVE szerkesztője.
Winelovers borok az olvasás mellé