Debreceni testvért kapott szülinapjára a DiVino

Gonda György
2014. május 28., 12:51


Ünnepi hónap 2014. májusa a DiVino életében. Bár azt gondolom - kis költői túlzással - hogy az életükben mindennap ünnep, hiszen rendszeres a telt ház, vidám a hangulat, jók a borok, finomak az ételek, a Bazilikánál és Gozsdu udvarban egyaránt. De ebben a hónapban egy kicsit többről van szó...
Debreceni testvért kapott szülinapjára a DiVino
 
Debreceni testvért kapott szülinapjára a DiVino
Borszerető emberként nagyon öröm volt, amikor sok évvel ezelőtt hírét vettem a Junibor megalakulásának. Olyan elvek mentén, olyan célokkal szerveződtek, amelyeket jómagam is nagyon fontosnak tartok. Emellett barátok találtak egymásra, olyan fiatal borászok gyűltek egybe, akik a magyar bor jövőinek legfőbb letéteményesei. Arról nem is beszélve, hogy nagyon izgalmas dolgokat készítenek, és nagyon szerethető emberek.

Annak szintén nagyon megörültem, amikor felreppent a hír, hogy Bánki Sándor és Duska Sándor, az akkor már jó hírnek örvendő Tigris Étterem tulajdonosai borbárt nyitnak a város közepén, ahol csak a Junibor tagok borai lesznek kaphatók. Mindemellett át akarják vinni éttermükben megszokott vendéglátási színvonalat. Persze akkor és azóta is sok a tamáskodó, ellenvéleményen lévő ember, de az idő a tulajdonosokat igazolta. Annyira, hogy a Szent István téri DiVino most ünnepli harmadik születésnapját. Azóta megnyílt a Gozsdu udvarban a második üzlet, a DiVino mobil egységei lassan az ország minden jelentős rendezvényén, településén megfordultak. A harmadik születésnapi tortán a hab pedig a debreceni franchise üzlet május 15-i megnyitása volt.
 
Ebből az alkalomból indult a DiVino Wine Trip a szakma és az újságírók részére, egy zivataros, hideg májusi napon. Reggel a Bazilika mellett gyülekezett a busznyi sereg, éhesen, kicsit átfázva. Azért nem kell minket sajnálni, mert Miklós Csabi a Szent István téri DiVino „juniborásza” kitárt előttünk a mennyország kapuját. Bent kávé, tea, gyümölcslé, bőséges, minden igényt kielégítő reggeli és kifogyhatatlan mennyiségű Gere Frici várt minket. Természetesen jelen voltak a tulajdonosok is, és Nagy Sebestyén a rendezvény szervezője, a DiVino PR-osa, a magyar borélet jól ismert alakja. A reggeli, ismerkedés, könnyed beszélgetés után buszra szálltunk és elindultunk Debrecen irányába. A buszon Miklós Csabi tartott minket szóval. Éppen azon kezdtem aggódni - persze nem komolyan -, hogy szárazon kell átvészelni az utat, amikor technikai szünetnek álcázva, a 72-es pihenőnél feltűnt a DiVino kisbusza, mintegy egy nagyra nőtt terülj-terülj asztalkám. Itt csatlakozott hozzánk Hernyák Tomi a Gozsdu udvar felelőse is. Pihenő után folytattunk utunkat Debrecen belvárosába, célállomásunkra. Vitán felüli, hogy szuper utazásunk volt.

Debrecenben ebéd várt minket a No. 1 étterembe, amely egyben a DiVino étel felelőse is. Ebéd után következett a hivatalos program, az első vidéki franchise üzlet hivatalos megnyitója. A bár a vendégek részére már pár napja megnyitott, igen nagy sikerrel.

Az első vidéki DiVinót Tóth Attila, a Hajdú Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke, a DiVino franchise tulajdonosai: Bánki Sándor és Duska Sándor, valamint a DiVino Debrecen tulajdonosa, Sipos Tamás nyitotta meg. Tóth Attila elmondta, hogy nagy szükség volt már Debrecenben egy olyan helyre, mely emeli a bor- és gasztronómia kultúra színvonalát a városban és hozzájárul ahhoz, hogy megfelelő minőségű kínálat legyen elérhető a közelben lévő tokaji borvidékről, valamint az ország távolabbi borrégióiból. Bánki Sándor, a DiVino borbárok szakmai színvonalát emelte ki, elmondta, hogy a DiVino nagy gondot fordít arra, hogy üzleteiben megfelelő tudású személyzet és szakmai vezetők dolgozzanak. A DiVino törekszik arra, hogy a személyzet elvégezze a nemzetközi WSET (Wine and Spirit Educational Trust) képzés magyarországi tanfolyamait, melyre már a budapesti Szent István téri épületben működő DiVino Wine Schoolban is van lehetőség, továbbá hogy valamennyi DiVinónak a Junibor Egyesület kötelékébe tartozó fiatal borász szakmai vezetője van. A Szent István téri DiVinót a móri Miklós Csaba, a DiVino Gozsdut az etyeki Hernyák Tamás, a DiVino Debrecent pedig az egri ifj. Gál Tibor látja el szakmai tanácsokkal, illetve személyes jelenlétükkel is segítik a borbárok munkáját. A megnyitón a három szakmai vezető mellett Árvay Angelika, a Junibor Egyesület elnöke is jelen volt és elmondta, hogy különösen örül annak, hogy mások mellett a tokaji borok is kiváló állandó bemutatkozási lehetőséget kapnak egy a borvidékhez közel található új, színvonalas és népszerű helyen.
Debreceni testvért kapott szülinapjára a DiVino
A hivatalos megnyitó és koccintás után Duska Sándorral beszélgettem. Érdeklődtem tőle, hogy tudatos koncepció az, hogy minden üzlet, egy elegáns, klasszicizáló épületben kapott helyet. A válasz szerint ez nem volt teljesen tudatos döntés, inkább abból a szerencsés helyzetből fakad, hogy Magyarország nagyvárosainak központja általában ilyen típusú, megjelenésű épületekből áll. Sokkal inkább az a tudatos, hogy minden üzletnek központi helyen kell lennie. Afelől is érdeklődtem, hogy van-e kötödés az üzletek helyszínének kiválasztása és a juniborászokkal érintett borvidékek között. Ezt annak fényében is kérdeztem, hogy a következő DiVino várhatóan Győrben nyílik meg, az pedig a soproniak számára jó megjelenési hely. Duska Sándor elmondta, hogy ebben is van egyfajta tudatosság, hiszen Debrecenben egyértelműen az egri és tokaji tagok fognak sokat megjelenni, így Győrben elsősorban a soproniak aktivitására fognak számítani. Teszem hozzá én, hogy ez a logika alapján Szekszárd vagy valamelyik balatoni üdülőhely lehet az újabb célpont. Kicsit még beszélgettünk az üzletek egységes megjelenéséről, amelyben látszik a tudatosság, hogy mindegyik üzletnek egy beazonosítható megjelenési láncra kell felfűznie magát, de a franchise abban szabad kezet ad, hogy ezt az adott település ízlése, az adott környezet megjelenése kicsit befolyásolhatja.

Érdeklődtem arról is, hogy mekkora feladat volt a megfelelő személyzet kiválasztása, hiszen tudom, hogy ebben a magyar vendéglátásnak komoly lemaradása van. Ebben, mint megtudtam, nem bíztak semmit a véletlenre. Az első körben a személyiség volt a legfontosabb szempont, az esetleges tapasztalat mellett. A végső döntés előtt viszont mindenki több napot töltött a DiVino két üzletében, ahol az ottani dolgozók tanították őket, a szakmai vezetők szigorú felügyelete alatt. A régi munkatársak, vezetők véleménye, tapasztalatai estek a legnagyobb latba a végső csapat kiválasztásánál. Az új munkatársak is természetesen képzéseken vesznek részt a DiVino Wine Schoolban.

A rövid itt töltött idő alatt úgy tapasztaltam, hogy a kiválasztás jól sikerült. A személyzet kedves, barátságos, segítőkész, gyors és felkészült benyomást tett rám. Szerencsére délutánra kisütött nap így a sajtótájékoztató utáni beszélgetés, borozgatás (Árvay Angelika, és ifj. Gál Tibor boraival) már a teraszon, barátságos időben folytatódott és ért véget.

Mivel időnk lejárt, a borbár megkezdte hivatalos nyitva tartását, megérkeztek az első vendégek is, így elindultunk Budapestre, ahol már vártak minket. Ugyanis a jó vendéget nem szabad elengedni, ezért Hernyák Tomi és a Gozsdu udvar meginvitált minket még egy búcsúpohárkára.

Szép és tartalmas nap volt, DiVinohoz illő színvonalon. Örülök, hogy egy ilyen sikeres vendéglátós vállalkozás mindennapi életébe tekinthettem bele. Sok sikert! Győrben találkozunk.
Winelovers borok az olvasás mellé