Egy borvidék mind felett?

(X)
2015. május 05., 16:39


Tudtad, hogy területarányosan Hajós-Baján terem a legtöbb cabernet sauvignon Magyarországon, vagy azt, hogy nemzetközileg is jegyzik az itteni fehérborokat?
Egy borvidék mind felett?
Forrás: Panoramio.com
Még rengeteg érdekességet tudhatsz meg erről a borvidékről, ha ellátogatsz májusban a Szegedi Borfesztiválra, ahol idén először jelenik meg borvidékként Hajós-Baja. A két legismertebb borász, Koch Csaba és Sümegi József szerint reális vállalkozás, hogy 2020-ra Magyarország tíz legismertebb borvidéke közé tornásszák fel szűkebb pátriájukat, a vörös- és fehérborokban is kimagasló eredményre képes helyi borászok.
 
„Azért lehetett olyan keveset hallani eddig a Hajós-Bajai Borvidékről, mert bár Hajóson van a világ legnagyobb egybefüggő pincefaluja, komplett utcákba rendeződött 1200 löszbe vájt présházzal, olyan jók a boraink, hogy azokat szinte mind egy cseppig megissza az ezer kistermelő” – mondja félig viccesen Koch Csaba hajós-bajai borvidéki elnök. Az elmúlt években egyre több kistermelő döntött úgy, hogy a borait bemutatja a nagyközönségnek is. A kreatív címkékkel ellátott fehér- és vörösborok egyre több hazai és nemzetközi díjat szereztek, így az Év Pincészete 2014-el kitüntetett Koch Borászat vezetője indokoltnak látta közösen megjelenni tavaly a Budai Borfesztiválon, majd idén a napokban kezdődő XXI. Szegedi Borfesztiválon.
Friss szemlélettel
 
„Hosszú éveken át voltam borvidéki elnök, akkoriban azt tűztük ki célul, hogy 2020-ig bekerülünk Magyarország tíz legismertebb borvidéke közé, és jó úton járunk, hogy teljesüljön a cél” – mondja Sümegi József, a Sümegi és Fiai Pincészet tulajdonosa. Az elismert hajós-bajai borász szerint ma már tucatnyi fiatal, fiatalos szemléletű és ízlésű borász alkot Hajós-Baján. „Ők nyilván természetes módon tudják megszólítani a Szegedi Borfesztivál látogatóinak többségét adó 18-35 éves korosztályt a friss, üde boraikkal.”
 
Azzal minden hajós-bajai termelő egyetért, hogy a kétezer hektár szőlővel beültetett borvidék több figyelmet érdemel az eddigieknél. Sokan például nem értik, miért elsősorban a fehér borairól ismerik Hajós-Baját, amikor vörösborokban is kiemelkedő eredményre képesek a helyi borászok. Nem véletlen, hogy az összes magyarországi borvidék közül területarányosan itt lelhető fel a legtöbb cabernet sauvignon tőke. Ennek ellenére eddig a fehérborokkal és a rozékkal arattak: a Sziegl Pince Irsai Olivérje például Magyarország legjobb újbora lett 2014-ben, a Kovács Borház 2013-as muskotálya pedig kiválóan szerepelt a borrégiós versenyen, míg a Szemerey Pincészetnek a 2013-as Chardonnay-ja hozott aranyat, az Antal Pincészet pedig rozéival szerzett több elismerést.
 
Aranyérmes rozék, chardonnay-k és jégborok
 
A Sümegi és Fiai Pincészet és a Koch Borászat eredményeit pedig egyenesen lehetetlen felsorolni. Előbbi Ambrózia Jégbora, Cserszegi Fűszeresei és rozéi mellett cabernet sauvignonja nemzetközi versenyeken is számtalan elismerést szerzett a borvidéknek, míg Koch Csaba a legnagyobb presztízsű francia borversenyeken is tarolt: a bordeaux-i Les Citadelles du Vin-en tavaly aranyat és különdíjat érdemelt ki 2009-es, Késői Szüretelésű Chardonnay-ja, az idei párizsi Vinalies Internationales nemzetközi borversenyen pedig 2007-es Rajnai Rizling Jégbora kapott aranyat – itt nincs elég hely, hogy rozéi, cserszegijei és vörösborai eredményeit részletezzük.
 
„Tavaly az Év Pincészete-díjjal az egész Hajós-Bajai Borvidéket ismerték el, ezért a kezdeményezésemre most egységesen jelenünk meg Magyarország legnagyobb borfesztiváljain‟ - mondja Koch Csaba, aki szerint itt az idő a borvidék (újra)felfedezésére. Erre remek lehetőség nyílik a május 15-25 között megrendezett XXI. Szegedi Borfesztiválon, ahol az érdeklődők a közös borvidéki standon 11 pincészet kiváló borait kóstolhatják meg.
 
Egy borvidék mind felett?
Forrás: Szegedkultur.hu
 
A résztvevő hajós-bajai pincészetek
 
Antal Pincészet, Berta Borászat, Etsberger Pincészet, Hodován Pince, Koch Borászat, Naphegy Pincészet, Oszvald Pince, Sümegi és Fiai Pincészet, Szemerey Pince, Sziegl Pince, Umenhoffer Pince.
 
Röviden a Hajós-Bajai Borvidékről
 
A közel kétezer hektáros borvidék 1997-ben vált ki az Alföldi Borvidék egy részéből. A válás indokolt volt, mert az Alfölddel ellentétben, Hajós-Baján elsősorban tápanyagban gazdag, löszös talajt találunk, nem pedig homokot. A napsütéses órák száma meghaladja az országos átlagot, sőt, az összes borvidék között itt a legmagasabb.
Winelovers borok az olvasás mellé