Egy kicsi Borra-való és tiz kicsi bordal

(X)
2012. április 18., 13:35


Itt a tavasz, jönnek a borfesztiválok! Azok, akik rendszeres látogatói ezeknek a rendezvényeknek, találkozhattak már a Borra-való együttessel, akik egészen új hangot képviselnek a bordalokat játszó zenekarok sorában. A nem mindennapi hangszerelés mellett ugyanis az egyetlen magyar bordalnoknő erősíti a soraikat. A zenekarral beszélgettünk.
Egy kicsi Borra-való és tiz kicsi bordal
 
Borászportál: Gyakran fordul elő, hogy barátokkal, ismerősökkel vendéglőbe, de talán még szívesebben megyünk egy hangulatos borospincébe kikapcsolódni. Hogyan kapcsolódhat ehhez az önök formációja, a máris kedvelt Borra-Való Együttes?
 
Borra-való: Együttesünk, a Borra-való, bordalokat ad elő szórakoztató, pajkos formában. Remekül megálljuk a helyünket, akár pincekoncerteken akár élő céges rendezvényeken. A bordalokról tudni kell, hogy része a magyar kulturának, hagyományainknak.
 
 

Borászportál: De ugye más ez, mint a magyar nóta? A fiatalabbak, már nem nagyon ismerik a magyar nótát, vagy a cigányzenét. Nem is értik sokszor azt a hangulatot...
 
Borra-való: Bordalnak hivjuk mindazokat a dalokat, melyeket borozás közben énekelünk, fogyasztásra biztatnak, komoly vagy tréfás módon fejezik ki a mámoros hangulat által kiváltott érzelmeket, gondolatokat. A bordalok éneklési alkalmai megszámlálhatatlanok. Hagyományos alkalmak, bálok, mulatságok, szüret és családi, ünnepi népszokások. A népdalok illetve népies hangzású bordalok mind a repertoàrunk részei.
 
Borászportál: Mulatós jellegű dalokat írtok? Vagy inkább költői, elgondolkodtatóbb művek szerepelnek a repertoárban?
 
Borra-való: Nem magyar nótákat éneklünk, hanem bordalokat. Népies, folkos jelleggel, hiszen akad köztük népdal, de saját szerzemény is, sőt feldolgozásokat is játszunk. Szeretünk szórakoztatva gondolkodtatni. A bor mellett a mámoré a vezető szerep és vígadni szeretne mindenki borozás közben, ezért a dalaink vidámak, pörgősek, egy-egy koncert leginkább közösségi élménynek számít. Borozás és zenélés közben a közönség biztosan jól érzi magát, mi csak megszólaltatjuk az érzelmeket.

Egy kicsi Borra-való és tiz kicsi bordal


Borászportál: A dalok a régi magyar népzenei alapokon nyugszanak. Azonban azt a benyomást keltik, hogy a modern kor zenei igényei szerint szólalnak meg, a szövegek pedig a mai nyelvhasználatot figyelembe véve készülnek. Helyes a meghatározás?
 
Borra-való: Nagyjából. Persze a viccet is szeretjük, a műsorunkban erős része van a humornak is, de ez nem is lehet másképp. Rengeteget improvizálunk, hiszen borozás és zenélés közben az jön magától. Népdalok kerülnek elő és saját dalok folkos hangvételben, állandó elemként pedig ott van a közönséggel együtt éneklés. Kis csapatunk egyébként nagyon gazdaságos, négyen vagyunk, egy nő és három férfi azaz gitár, hegedű, ütőhangszerek és ének.
 
 
Borászportál: Remek lehet, amikor a közönség is bekapcsolódik az örömzenélésbe. Nyilvánvalóan a közben elfogyasztott minőségi nedű segít ebben, így szokott ez lenni??
 
Borra-való: A bor nem alkohol, hanem vizbe zárt napfény. Ezzel szoktam menteni magam amikor sokat kóstolok, s ettől még lazábban ènekelünk együtt mindenkivel. Akusztikusan is megszólal a csapat, azaz kisebb pincèkbe hangosítás sem mindig kell. "Megyünk oszt zenélünk!" A borhoz pedig mindig jó a muzsika!
Winelovers borok az olvasás mellé