Ettől biztos, hogy kiakad a borszakma: itt az indigókék bor

Brezóczki Barbara
2016. június 17., 20:54


Nos, kedves borszeretők, most nyissa mindenki nagyra a szemét és felejtsük el mindazt, amit a bortanfolyamokon, a múlthéten megtanultunk, mert ilyennel még biztos nem találkoztunk. Ez nemcsak fantázia, ez a bor valóban neon kék! 
Ettől biztos, hogy kiakad a borszakma: itt az indigókék bor
Forrás: Gik.blue
Hat vállalkozó szellemű, a 20-as éveit betöltő spanyol fiatal hívta életre a Gik névre hallgató  kék bort. A bor szimplán szórakozásból készült, de elképzelhető, hogy leszorítja trónjáról a fiatalok által olyan nagyon kedvelt rozét?
 
Ez nemcsak egy kék bor, amit megkóstolhatsz: innovációt rejt magában, egy igazi remekművet iszol. Arra bátorít, hogy bármikor megszegheted a szabályokat, és valami újat alkothatsz, ami a sajátod.
 
Térjünk a tárgyra, valószínűleg mindannyiunkat egy kérdés foglalkoztat, de az nagyon: hogyan lehetséges ez? A bor alapanyagát, az általuk gondosan kiválasztott spanyol szőlőültetvényekről válogatták össze. A Gik 100 százalékban bor, fehér és kék szőlők találkozásából jött létre, amelyhez a kék szín, egy pigmentációs folyamat részeként társul. Az alapbor elkészítése után, két szerves pigmentet adagolnak hozzá: indigót és antocianint - írja a Thebacklabel.com. 
 
Ettől biztos, hogy kiakad a borszakma: itt az indigókék bor
Forrás: Gik.blue
 
A bor bonyolult összetételű folyadék, melynek egyes komponensei a bor készítése, tárolása során instabilitást mutathatnak. Igazából a bor a savas ph-ja miatt, nagyon érzékeny a változtatásokra, főleg olyan változtatásra, ami a bor gerincét adják. Ha megváltoztatunk egy-két alapvető dolgot, akkor nem várt és helyrehozhatatlan hibákat okozhat a borban. 
 
Megkérdeztük magunktól, hogy hogyan alakíthatta a természet az epret ilyen  pirossá? Ahhoz, hogy választ kapjunk, visszamentünk a gyökerekhez és eldöntöttünk, hogy a természetességet és a technológia fejlettséget kihasználva, előállítjuk az első édes és organikus kék bort" - számolt be az egyik alkotó.
Nulla százalékban tartalmaz cukrot, kizárólag alacsony kalóriatartalmú édesítőszert használtak fel a készítés során. Alkoholtartalma 11,5 %, ajánlott hidegen fogyasztani. Kitűnően passzol sushi-hoz, tzaziki szósszhoz, nachoshoz és lazachoz, illetve spanyolról olasz vizekre evezve, egy jó olasz carbonara tésztához.
 
Ettől biztos, hogy kiakad a borszakma: itt az indigókék bor
Forrás: Blog.henryarroway.com
 
A bor elkészítését két évnyi kutató munka előzte meg, amit a the University of the Basque Country és Azti Tecnalia Egyetemmel együttműködve valósítottak meg. Hosszas tesztelések és folyamatos minőségellenőrzést követően, végülis a  termék tökéletesen megfelele az Európai Unió által előírt szigorú szabályozásoknak. Miért jött létre? Az alkotói úgy gondolták, hogy a borágazatnak szüksége van egy kis vérfrissítésre. 
 
Ha kíváncsiak vagytok, hogyan készül a neon kék bor, egy rövid videó erejéig betekintést nyerhettek a palackozás és csomagolás fázisába: