Év Sommelierje: „a barátnőmnek akartam imponálni”

Ferenczi Csilla
2016. február 17., 20:40


Február 13-án és 14-én Budapest legjobb éttermeinek és szállodáinak szakemberei képviselték magukat, hogy megmérkőzzenek egymással az Év Sommelierje Versenyen. A győztessel a verseny után beszélgettünk.
Év Sommelierje: „a barátnőmnek akartam imponálni”
Angerman László (Öcsi)
Idén először került megrendezésre az Év Sommelierje Verseny, mégpedig a Continental Hotel Budapestben. Az önálló rendezvény szervezője a Magyar Sommelier Club volt, a zsűri tagjai pedig olyan prominens személyek, mint Kovács Gábor (a zsűri és a Magyar Sommelier Club elnöke), Németh Ágnes (főszerkesztő, VinCE magazin), Jakabffy László (Gundel Károly díjas vendéglátó szakember), Varga Gábor (Éttermi Mesterek Klubja alapító tag, MSC tag), Szikszai István (Beverage Manager, Hilton Budapest, MSC tag), Tamás Zsolt (Banquet Service Manager, Hilton Budapest, MSC tag), Ténai Zoltán (Banquet Service Manager, Hilton Budapest, MSC tag), Szűcs Pál (Egyszeres Magyar Sommelier Bajnok, MSC tag), Cseke Gábor (Egyszeres Magyar Sommelier Bajnok, MSC tag), Kovács Antal (Háromszoros Magyar Sommelier Bajnok, MSC tag), Barka Áron (Chef de Cuisine, ARAZ Étterem, MSC tag) és Kovács Ákos (Éttermi Igazgató, ARAZ Étterem, MSC tag).
Az indulók két napon keresztül versenyeztek. Volt írásbeli teszt szőlészeti és borászati kérdésekkel, és különféle gyakorlati feladatok is:
borajánlás ételsorhoz, ételajánlás borsorhoz, dekantálás, az adott bor jellemzése idegen nyelven (angol/francia/spanyol), vakteszt párlatokkal, pezsgő szervírozása. Idegen nyelvű vendégek fogadása, asztalhoz kísérése, eszközismeretek, készletezés. Tényleg minden volt!
 
Az Első Kortyok után jött a döntő: a „Telepohár”
 
Az örökös magyar sommelier bajnok, Kovács Antal vezette végig a versenyt. A három dobogós nevének kihirdetésekor mégis elkezdtem valami mást is érezni a levegőben; feszültséget. Az utolsó négy gyakorlati feladat következett ugyanis, és az utolsó izgulással töltött percek.
Miután mindhárman teljesítették a feladatokat, megszületett a végső sorrend. Harmadikként Mester Annamária végzett (ARAZ Étterem), akinek külön tisztelet jár, amiért nőként ilyen szépen állta a sarat (meg is jutalmazták egy gyönyörű dekantálóval, ezzel ösztönözve a további fejlődésre). Második Sutus Attila lett, aki a Costes Restaurant Head Sommelier-je, és a londoni Court of Master Sommeliers hallgatója, emellett pedig boldog apuka. 
 
Év Sommelierje: „a barátnőmnek akartam imponálni”
A három döntős

Az első helyezettnek szóló kupát és a lehetőséget a mendozai döntőre pedig a csupán 28 éves Angerman László kapta, aki az eredményhirdetés után rohant is dolgozni, így elkísértem, és útközben ostromoltam kérdéseimmel.

Öcsi, kezdjük a klasszik kérdésekkel, hadd ismerjünk meg! Hol dolgoztál, most hol dolgozol, hol tanultál, mesélj picit magadról!

Kb. 5 éve dolgozom a vendéglátásban, a Szalonspiccben kezdődött minden, aztán jött az Innio, most pedig már fél éve vagyok az Onyx-ban. A Borkollégiumnál tanultam, WSET felsőfokig jutottam.

Honnan a motiváció? 
 
Egy korábbi barátnőmnek akartam imponálni, aki értett a borokhoz. Elég menőnek tartottam ezt a szakmát, főleg hogy anno még nem volt olyan sok sommelier. A barátaim folyton azt kérdezték: „Te tényleg fizettél azért hogy alkoholista lehess?” Ezen azóta is nevetünk… 
 
Nagyon vidám személyiség vagy. Merrefelé jártál a nagyvilágban? Jól tudom, hogy folyékonyan beszélsz spanyolul? Ez azért majd megkönnyíti a dolgod az argentin VB-n (*ASI Contest of the Best Sommelier of the World)!

Tanultam Németországban és Olaszországban is borászatoknál, legutoljára pedig Andalúziában jártam, hogy tovább csiszoljam a spanyol tudásom, plusz hoztam jófajta brandy-ket a legutóbbi Wine Shock-os kóstolómra.
 
Év Sommelierje: „a barátnőmnek akartam imponálni”
Pillanatkép a versenyről
 
Hogyan képzeljük el ezeket a kóstolókat, milyen gyakran vannak és kiknek szólnak? Szakmabeli barátok vagy jelentkezhet bárki?
 
Bárkit nagyon szívesen látok! Leginkább persze a kollegákat érdekli, de mindenkinek ajánlom, hiszen ezek pont nem a szokványos „pogácsát eszünk és végigisszuk a pincészet borait” kóstolók! Volt már grúz meg török borok kóstolója, Olaszrizling vs. Welschriesling, Champagne kóstoló félmaratonnal összekötve… Ja, és kéthetente vannak.

Jól hangzik! Térjünk vissza a versenyre! Készültél rá? Egyáltalán lehet készülni egy ilyen versenyre?

Naná, hogy készültem! A Borkonyhás és a St. Andrea Borbáros kollegák segítségével csomó bort elemeztünk, kóstoltunk. Igyekszem minél többet utazni is (már amennyi szabadideje egy vendéglátósnak lehet). Szinte minden nap tanulok valami újat. Óriás köszönet egyébként mentoromnak, Varga Norbertnek!

Mi volt a célod a versennyel? Nyerni vagy csak egyszerűen megmérkőzni a legjobbakkal?
 
Egyértelműen a második! Tavaly is, amikor a Bajnokságon 3. helyezést értem el (Szik Mátyás és Varga Norbert után), egyáltalán nem voltam csalódott! Ellenük nem szégyen kikapni. De talán ezen kívül a kollegáimnak szerettem volna igazán bizonyítani, hogy méltó vagyok az Onyx csapathoz!

Miket tervezel a közeljövőben? 
 
Először is döntőbe kerülni a február 21-ei Magyar Sommelier Bajnokságon. Aztán áprilisban irány Argentína és a VB! Amúgy meg tanulni, tanulni és tanulni!
Winelovers borok az olvasás mellé