Fekete Mihály: Ne legyen rosszabb évünk soha!

Sólyom Bence
2016. december 06., 16:07


A szinte tökéletes év és a csodálatos szüret után gasztro- és kultúrprogramokkal színesített borkóstolókra várják a vendégeket decemberben a szekszárdi Fekete Borpincében.
Fekete Mihály: Ne legyen rosszabb évünk soha!
Szekszárdon a Fekete Borpincénél nagyon elégedettek ezzel az évvel és a szürettel, az alapanyag szerencsére nagyon jó volt. Nem csak a vakszerencsének köszönhető ez, a több évtizedes szakértelem és a családi tradíciók mellett az sem elhanyagolható, hogy csak kiváló területen van szőlője a pincészetnek.
 
A cabernet sauvignon, merlot, kékfrankos szőlőket mind magas mustfokkal és gyönyörű színanyaggal sikerült szüretelniük Fekete Mihályéknak, ráadásul 2016-os különlegesség, hogy néróból is készítettek rozét. Nem is akármilyet, igazán telt, gyümölcsös bort hoztak ki belőle, ami a vásárlóknak is bejön, nagyon viszik a rozé különlegességet.
 
Emlékezetes év a Fekete Borpince történetében
 
A fagy is elkerülte a Fekete-szőlőket, nem kellett olyan égi csapással megküzdeniük, mint az ország sok más vidékén. Egyedül a nyári eső volt az, ami egy kicsit megnehezítette a dolgukat a növényvédelem terén, de ennek ellenére is egészséges szőlőt tudtak szüretelni.
 
A fentiek tükrében nem meglepő, hogy a pince vezetője, Fekete Mihály milyen lelkendezve mesél, ha az idei szüretről kérdezik, amit röviden csak így foglalt össze a Borászportál kérdésére:
 
Ne legyen rosszabb évünk soha!
 
A Fekete Borpince egyébként a decembert – és ha úgy tetszik a kiváló évet – ígéretes programokkal köszönti, amiknek a középpontjában természetesen a boraik állnak, de a különböző rendezvények tematikája mindenképp megérdemli a figyelmet.
 

Hagyományos programok a pincészetnél
 
December 10-én rögtön két programot is szerveztek az érdeklődőknek. A délután 3-kor kezdődő „Mámorítóan édes nap” a nevével ellentétben nem az édes borokról és a még annál is édesebb süteményekről szól.
 
A Fekete Borpincében 2013 óta negyedévente megrendezett verseny lényege az, hogy a borászok és a pince vendégei együtt fedezzék fel a száraz vörösborok ízével harmonizáló sütemények élményét. Szigorú feltételeknek kell megfelelni annak, aki egyáltalán el akar indulni a megmérettetésen, a győztes személyéről pedig közönségszavazás dönt.
 
Az édesítőanyag csak természetes alapanyag lehet, és ahogy Horváth Tibor, a Fekete Borpince munkatársa fogalmazott: „inkább fűszer felfogásban, mint édesítőszerként alkalmazva” lehet csak felhasználni.
 
Fekete Mihály: Ne legyen rosszabb évünk soha!

A hagyományos süteményes megmérettetés egyre népszerűbb a pincénél, de egyelőre főleg csak a környékbeli asszonyok veszik a bátorságot, hogy elinduljanak rajta. Bár az is igaz, hogy ők gyakorlatilag már profi „boros cukrászokként” ejtik bámulatba a nagyszámú zsűrit, ami a néző- és kóstoló közönség is egyben.
 
A gasztroélmény után nem sokkal, szintén december 10-én egy igazán hangulatos, boros-zenés estre invitál minden érdeklődőt a Fekete Borpince, hova máshova, mint a pince kupolatermébe. A maximum 25 fő befogadására képes helyiségben ezúttal Fekete Borbála fog énekelni, Bolya Mátyás pedig pengetős hangszereken (koboz, lant, citera) kíséri.
 
A kupolateremben szintén rendszeresen tartanak ehhez hasonló „varázslatos estéket”. A pincészet borai persze főszerepet kapnak ezeken az alkalmakon, az idelátogató művészet- és borbarátok a Fekete Borpince egészen széles szortimentjével találkozhatnak. Frissebb és régóta ismert tételek mellett olyan borokat is lehet ilyenkor kóstolni, amelyek kereskedelmi forgalomban már nem kaphatók.
 
Nincs fix borsor
 
Előre lefixált borsort nem szokott összerakni Horváth Tibor, ennek pedig egész egyszerűen az az oka, hogy az évek alatt kitapasztalták, hogy nincs két egyforma társaság. Egyesek a könnyedebb, gyümölcsösebb borokat szeretik, míg mások a robosztusabb, testesebb tételeket, Tibor dolga pedig az, hogy ezt felismerje és aszerint rakja össze a kóstolósort.
 
Fekete Mihály: Ne legyen rosszabb évünk soha!

A Varázslatos esték közönsége már nem csak a helyi érdeklődőkből áll össze, gyakorlatilag mindenhonnan jönnek vendégek, ahol a Fekete Borpince valamilyen vásáron, vagy kóstolón megfordult. A szellemi táplálék és a kiváló borok – bár nincs fix borsor, de jó esély van rá, hogy a szortimentből a Shiraz válogatás (’14), a Cabernet sauvignon (’13), a Letícia (’09) és a Patikárius (’12) házasítások, valamint a 2015-ben 5 csillaggal elismert Mókamester (’11) is kóstolható lesz az újborok mellett – után vagy közben pedig a környék finomságait felvonultató paraszttállal enyhíthetik éhségüket a résztvevők.
 
Ezek a rendezvények december közepén persze arra is jók, hogy a vendégek bevásároljanak karácsonyra, mint ahogyan azt nagyon sokan meg is szokták tenni ilyenkor. Érdemes sietni a jegyvásárlással, hiszen nem sokan férnek be a Fekete Borpince kupolatermébe, és utána már csak a december 17-ei Borkóstoló Félmaratonon lehet végigkóstolni a Fekete-borokat.
Winelovers borok az olvasás mellé