Garamvári Vencel: ez a nagyság igazi luxusa (I. rész)

Borászportál
2017. május 24., 12:43


A hazai pezsgőgyártás egyik legnagyobb mesterét, Garamvári Vencelt kérdeztük az egyre divatosabb magnum palackok sikerének kulcsáról –  a téma apropóját az adja, hogy a most debütáló magnum sorozatukat hamarosan a nagyközönségnek is bemutatják.
Garamvári Vencel: ez a nagyság igazi luxusa (I. rész)
A Pezsgő Június Nagykóstolón ezúttal egy kötetlen, ráadásul ingyenes kurzus keretein belül ismerkedhetnek meg a vendégek a magnum palackozású pezsgők kivételes minőségével. Garamvári Vencel három tételen keresztül, személyesen mutatja majd be az igazi nagyság luxusát.

Honnan az ötlet, miért pont ezt a stílust kívánják bemutatni?

Két fő szempont vezérelt a téma kiválasztásakor: az egyik, hogy ma már négy évjárat jelentős készletével rendelkezünk, és most jött el az ideje, hogy ezeket a termékeket is megmutassuk a közönségnek. Emellett kifejezetten érdekességeket szerettünk volna prezentálni, és ezidáig a magnum palack nem kapott igazán kiemelt szerepet.

Fajták vagy stílusok tekintetében milyen különbségek figyelhetők meg; melyek azok, amelynek „jobban áll” a magnum palackos érlelés, és melyeknek kevésbé?

Biológiailag és kémiailag nehéz bizonyítani, de kétségtelen tény, hogy mivel a magnum palack nyaka és a levegő térfogata az erjedő bor felszíne felett ugyanakkora, mint egy normál palackban. Így alapvetően kevesebb oxigén jut a pezsgőhöz, ami azt jelenti, hogy az oxidáció lelassul. A lassabb érés viszont másképpen alakul, mint mondjuk egy tartályban érő pezsgő esetén; az aromák ugyanis a magnum palackban tudnak a legszebben kibontakozni. Emellett pedig a nagyobb térfogathoz relatív több élesztő is társul, ami a seprő és a keletkező buborékok mennyiségét is növeli. Bár analitikai adatokkal nehéz alátámasztani, de azért a pop-up kurzuson megpróbáljuk megmutatni, hogy a 0,75-ös palackkal összekóstolva milyen érdekes különbségek fedezhetők fel.
 
Én mindig nagyon kíváncsi vagyok a vendégek, fogyasztók véleményére, hogy hogyan ítélnek meg egy adott tételt.

Biztos vagyok benne, hogy nagyon tetszeni fog a közönségnek, mert másfajta érlelési jegyeket fognak felfedezni, mint a normál palackos pezsgőkben. A magnum palackok sikeréhez az is sokat hozzátesz, hogy minden esetben a tisztítás, rázás és degorzsálás kézzel történik. Ráadásul ezek az óriások átlagosan minimálisan 3 évet kellene, hogy érjenek; nálunk azonban ez legalább a duplája, de sokszor inkább a triplája is lehet. 
 
Garamvári Vencel: ez a nagyság igazi luxusa (I. rész)

Melyik tételekre számíthatnak a résztvevők?

Először egy jubileumi, 18 éves pezsgőt fogunk bemutatni (Magnum Brut 2000), aztán egy 2007-es tételt is (Magnum Brut 2007), végül egy 2014-es érdekességet, amely most lép a 3. évébe (Magnum Furmint Brut 2014). Mindhárom esetében teljesen más ízeket és illatokat lehet majd felfedezni. Ahhoz, hogy az alapbor fajtajellege a lehető legjobban érvényesüljön a hosszabb érlelés során,  minimális dozázst kell alkalmazni, ezért az említett pezsgők brut nature formában kerülnek a palackokba.
 
Elárulom, a kedvencem a 2007-es.
 
Ma már fejlettebb technológiai szinttel rendelkeztünk, de továbbra is kézi rázás és degorzsálás történt. A közönség viszont szerintem a 2000-est fogja legjobban értékelni, ami egy chardonnay bázisú tétel, míg a 2007-es egy pinot blanc-chardonnay cuvée, a 2014-es pedig 100% furmint-ból készült.

A Magnum Brut 2007 esetében a buborékok mérete, nagysága és olvadékonysága a 9 éves érlelés során, a mikro méretre zsugorodva gyönyörűen integrálódott - dacára annak, hogy legalább 4,5-5 bar nyomás van benne. Mégis teljesen más a pezsgő karaktere, ugyanis nem csak a buborékok finomsága, hanem ez esetben maga a bor jelenik meg és dominál, amihez a természetes szénsav tartalom inkább hozzásimul, nem pedig uralja.
 
Úgyhogy hamarosan kiderül, hogy szépen öregednek-e a borok,
 
és az is, hogy hogy változik a színük, az illatuk és a szénsav tartalmuk, illetve milyen maga az összbenyomás.

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy az alapboroknak stabilnak és hosszan érlelhetőnek kell lenniük, és olyan karakterekkel kell rendelkezniük, mint pl. alacsony alkoholtartalom (10,5-11%), ami a másoderjedés során is maximum másfél százalékkal növekedhet. Emellett a savaknak szintén rendkívül nagy szerepe van, hiszen alacsony hőmérsékleten is tartaniuk kell magukat, és nem szabad lelágyulniuk. Az ízképnek egységesnek kell maradnia.
 
Mekkora potenciált látnak a magnum palackos pezsgőkben?  

Ezek a tételek elsősorban egy szűkebb réteget érdekelhetnek: azokat, akik szeretik a pezsgőket különleges minőségben élvezni. Szeretnénk nekik extra ajándékokkal és extra mérettel kedveskedni – ráadásul minden esetben évjáratos termékkel; nálunk csak ez a minőség kerülhet magnum palackba. A magnum palackos pezsgők tehát az extra igényeket elégítik ki, remek helyük van például a nyitó- vagy avatóünnepségeken, és a legnagyobb rendezvényeken is mindig hatalmas sikerük van. 
 
A versenyeken rendre szépen szerepelnek a Garamvári pezsgők. Tervezik a magnum palackos tételeket is megmérettetni?

Most fogjuk először benevezni az egyik magnum palackos tételt az angliai Pezsgő Világbajnokságra (Champagne and Sparkling Wine World Championship) május végén. Itt csak aranyról vagy ezüstről lehet szó, az az alatti szinteket nem is értékelik... én pedig nagyon bizakodom!
 
Folytatás következik! Cikkünk második részében a hazai ízlésvilágot, a különböző édességű pezsgőket és a pincészet jövőbeni terveit járjuk majd körül.
Winelovers borok az olvasás mellé