Gastroblues Fesztivál - a zene és a gasztronómia jegyében

MTI
2013. április 11., 11:18


Nyári program - A huszonegyedik fesztivál külföldi fellépői a blues, a rock, a progresszív rock, valamint a dzsessz műfaj képviselői. A koncertsorozat, amelyhez ezúttal is társul borbarát találkozó, illetve főzőverseny, július 1-től 7-ig tart. A zenét és gasztronómiát ötvöző rendezvényt július első hetében rendezik Pakson.
Gastroblues Fesztivál - a zene és a gasztronómia jegyében
 
Gastroblues Fesztivál - a zene és a gasztronómia jegyében
Al Di Meola lesz a paksi fesztivál sztárvendége
A világ egyik legjobb gitárosa is fellép az idei Gastroblues Fesztiválon; Al Di Meola legújabb műsorával érkezik Paksra. A virtuóz gitáros az év elején a londoni Abbey Road stúdióban rögzített néhány Beatles-szerzeményt, valamint az előttük tisztelgő saját kompozícióit. Pakson ezeket mutatja be egy másik gitáros és egy ütőhangszeres, valamint a Sturcz Quartet kíséretével. Al Di Meola legutóbb idén februárban lépett fel Magyarországon, Leslie Mandoki és barátai koncertjén a Művészetek Palotájában. Paksi koncertjét július 7-re, vasárnapra tervezik – közölte a Távirati Iroda.
 
Dana Fuchs személyében először jön tengerentúlról női előadó a fesztiválra. Zenekara, a The Dana Fuchs Band 2003-ban jelentette meg első CD-jét, az énekesnő közben egy Off Broadway musicalben, a Love, Janis-ben szerepelt. A szerephez nyolc nap alatt húsz Janis Joplin-dalt és egy 52 oldalas szövegkönyvet tanult meg. "Dana éneke felidézi a fülledt, érzéki Janis Joplint, a hatvanas évek végi Rolling Stones energiájával" - fogalmazott Gárdai György főszervező.
Szintén Paksra várják hetvenes években sikeres, nemrég újjáalakult szlovák progresszív rock zenekart, a Collegium Musicumot, amelynek tagjai klasszikus szerzők, többek között Bartók Béla műveit is feldolgozták. A csaknem négy évtized szünet után fellépő együttes koncertje igazi csemegének ígérkezik.
A tervek szerint július 6-án szombaton lép színpadra a Gastroblues-on a rekedtes hangú, igazi showman amerikai Eric Sardinas, akit a világ egyik legjobb blues slide gitárosaként tartanak számon. Várhatóan aznap játszik Pakson Andrea Braido olasz gitáros, aki már kétszer járt a fesztiválon: először nyolc évvel ezelőtt Jimi Hendrix-műsorral érkezett, a következő fesztiválon pedig a Twin Dragons zenekarral lépett fel. A csapat azóta újjászerveződött Nathaniel Peterson basszusgitáros-énekessel, Fulvio Feliciano gitárossal és Roberto Pirami dobossal.
A főszervező elmondta, hogy a program még nem végleges, több előadóval folynak a tárgyalások. Pakson játszott már például a Nashville Teens, a Spencer Davis Group, a Yardbirds, az Animals, a Nazareth, a Ten Years After, a Colosseum, Glenn Hughes, Mick Taylor, Keith Emerson, Chris Farlow, Ken Hensley, Rick Wakeman, valamint az azóta elhunyt Jon Lord.
Winelovers borok az olvasás mellé