Új kategória született: itt a szuperaszú

Borászportál
2020. december 15., 09:18


2020. október 29-én mérföldkő volt a Tokaji borvidék életében: ekkor került bemutatásra két 6 puttonyos szuperaszú. De mi is ez a két csúcsbor és hol tudod megkóstolni? Mutatjuk!
Új kategória született: itt a szuperaszú
Címlapfotó: Facebook/Szepsy
 
„A száraz bor tud a borvidék vezérterméke lenni, de a csúcstermék minden kétséget kizáróan az aszú. Igenis különbséget kell tenni a kettő között. A birtok jelenlegi szerkezete mellett mégis három évtized kellett ahhoz, hogy pontosan definiálhassuk a mi csúcstermékünket. Még ha kissé patetikusan is hangzik, de nincs még egy olyan természetes folyamat, ami ennyire képes lenne koncentrálni a föld és a nap energiáját. Botrytis cinerea nélkül más természetes módon ez a szint nem érhető el. Önmagában viszont attól, hogy a bogyó a nemespenész hatására összetöpped, még nem feltétlenül lesz különleges. Kell még termőhely, fajtaismeret, a hagyományos technológia rutinszerű alkalmazása és egy olyan évjárat, ahol minden energia egy irányba mutat.” – osztotta meg gondolatait ifjabb Szepsy István a szeptemberben megjelent Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor magazin oldalain. A teljes egészében általa írt cikkben felidézte a saját pincészetük és a Tokaji borvidék rendszerváltás utáni időszakának fejlődéstörténetét. Mintegy felvezetésképpen, hogy utána bejelenthesse az idáig megtett útjuk csúcstermékének megszületését.
 
 
De milyen is az a bor idősebb és ifjabb Szepsy István szerint, ami a családi pincészetük újkori történetének abszolút csúcsát jelenti. A válasz: parcellaszelektált 6 puttonyos aszú 100 százalék furmintból. Az általuk tökéletesnek gondolt bor elkészítésének összes feltétele 2017-ben állt össze először, ekkor született meg a mádi Szent Tamás dűlő 2503. parcellájából, illetve a Betsek dűlő 0132/3. parcellájából készített két 6 puttonyos furmint szuperaszú.
 

Itt egy szuper videó a mádi dűlőkből, ahol a két aszú készült
 
 
Itt egy rövid videó, mit is gondol apa és fia az elkészült borról
 
 
Szeretnéd megkóstolni ezt a két „folyékony aranyat”? Erre is van lehetőség! A Szepsy 6 puttonyos Tokaji Aszú Szent Tamás 2017 és a Szepsy 6 puttonyos Tokaji Aszú Betsek 2017 már megvásárolhatók a Winelovers webshopban. Ha december 16. éjfél előtt adod le a rendelésedet, akkor a webshop garantálja neked, hogy ez a két bor lesz nálatok az ünnep csúcspontja!
Winelovers borok az olvasás mellé