Hungarikum lett a Gundel Étterem

Borászportál - MTI
2014. február 05., 14:51


ÖRÖKSÉG - Hat új elemmel bővítette a Magyar Értéktárba sorolt és további néggyel a Hungarikumok Gyűjteményébe tartozó nemzeti értékek körét csütörtökön a Hungarikum Bizottság - jelentette be a szervezet ülését követően a vidékfejlesztési miniszter, a döntéshozó testület elnöke Tápiószentmártonban.
Hungarikum lett a Gundel Étterem
 
Hungarikum lett a Gundel Étterem
fotó: Gundel Étterem / Facebook
Fazekas Sándor a Kincsem Lovasparkban tartott sajtótájékoztatón aláhúzta: a Hungarikum Bizottság olyan emblematikus kulturális, építészeti, gasztronómiai, egészségügyi, gazdasági, műszaki és agrár értékekkel gazdagította a két listát, amelyek a világ minden táján méltón jelenítik meg a magyar nemzet teljesítményét.    
A kiemelkedő nemzeti értékként kezelt Magyar Értéktárat a csütörtöki határozat összesen hat elemmel bővítette: a listára került gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka, a Zsolnai Kulturális Negyed, Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátó ipari öröksége a Gundel Étteremmel együtt, a klasszikus magyar nóta, a 100 tagú cigányzenekar művészi és hagyományőrző teljesítménye, valamint az Ilcsi szépítő füvek natúrkozmetikai termékek. 
 
A Hungarikumok Gyűjteménye további négy új elemmel gyarapodott, ezek: a halasi csipke, a Kürt Adatmentés, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény és a kalocsai népművészet, ezen belül az írás, a hímzés és a pingálás.    
Fazekas Sándor tájékoztatott arról, hogy a bizottság egyidejűleg csütörtökön jóváhagyta a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt pályázatot is. Erre a célra 144 millió forintot szán a kormány.
Winelovers borok az olvasás mellé