Idős korban jobban "fáj" a másnaposság

Borászportál - MediPress
2012. június 18., 12:07


Alkoholfogyasztás - Az alkoholszakértők is egyetértenek abban, hogy ahogy az ember öregszik, úgy veszti el a szervezete a képességét, hogy megbirkózzon az itallal. Az alkoholt lebontó enzimek hatékonysága az évek múlásával folyamatosan csökken.
Idős korban jobban \
 
Az említett enzimeket alkohol dehidratátnak (ALDH) és aldehid dehidratátnak (ADH) nevezik. Az előbbi az etanolt változtatja át acetaldehiddé, míg az utóbbi az acetaldehidet ecetsavvá, amely már nem mérgező. „Úgy gondoljuk, az acetaldehid a legfontosabb mérgező vegyület, amely meghatározza a másnaposság súlyosságát. Tehát minél kevesebb ADH található a szervezetünkben, annál kellemetlenebb lesz a másnap reggel.” – mondta a MediPressnek Jim Schaefner, a téma szakértője, egyben az amerikai Union Főiskola antropológiai professzora.
 
Még egy ok, amiért egy bizonyos koron túl nem érdemes úgy tenni, mintha még mindig a fiatal éveinket taposnánk: az olcsó italok fokozzák a másnaposságot. A minőségtelen sör, bor és likőrök ugyanis nagymértékben tartalmaznak olyan összetevőket, amelyek az erjesztés és a párolás után maradtak hátra.
„A drágább italokat általában átszűrik, és legalább háromszor párolják, így kevesebb szemét található bennük.” - mondja a szakértő. „Ahogy öregszünk, egyre kevésbé tudjuk kivédeni a májunkat támadó kémiai változásokat, ezért érdemes elkerülni a vacak italokat, amelyek garantálnák a másnapi emésztési problémákat.” - teszi hozzá Scaefner
Winelovers borok az olvasás mellé