Így tisztítsd a dekantálót!

Borászportál
2016. október 12., 20:37


Arról, hogyan is kell szakszerűen tisztán tartani és kezelni a dekantálót, természetesen a legautentikusabb a Decanter magazint kérdezni. És tényleg: itt vannak a boros magazin válaszai!
Így tisztítsd a dekantálót!
A problémafelvetés - ha nem is ismerrős -, mindenképp érthető: a Decanter egyik olvasója nem tudta megfelelően tisztán tartani az antik dekanterét, így kénytelen volt venni egy újat, ólommentes kristályból. Egy ilyen tortúra után pedig jogos a kérdés, hogyan kell megfelelően tisztán tartani az eszközt, ja nem akarjuk, hogy elszíneződjön a folyamatos használat során.
 
1. Ne hagyjuk, hogy bármi beleszáradjon!
 
Ha szeretnénk, hogy a dekanterünk mindig csillogó és tiszta legyen, az első szabály, hogy sose hagyjunk benne bort, ami később beleszáradhat. Ha használat után egyből nem mossuk el, akkor töltsünk bele vizet, és hagyjuk egy éjszakán át ázni, majd másnap alaposan tisztítsuk ki. Amikor kézzel mossuk el a dekanterünket, mindig figyeljünk arra, hogy olyan lágy vízzel mosogassunk, melynek az ásványi anyag tartalma alacsony, így elkerülhetjük a vízkövet. Meleg vízzel öblítsük át a palackot, és lögyböljük körbe-körbe, majd öntsük ki. Ezt ismételjük meg párszor, a makacs foltokat pedig üvegtisztító gyöngyökkel tudjuk eltávolítani.
2. Polírozzuk!
 
A tökéletes ragyogásért tartsuk a dekantert egy nagyon forró vízzel teli tál fölé, hagyjuk, hogy a gőz átjárja, majd egy mikroszálas kendővel törölgessük addig, amíg a pára eltűnik.

3. Mit tegyünk a vízkővel?
 
Az üvegben felhalmozódhat a vízkő, és ezáltal porózussá válhat a textúrája, foltossá is válhat, ami ellen nehéz bármit tenni, hiszen ez egy visszafordíthatatlan folyamat, az pedig leginkább az üveg minőségétől függ, hogy a vízkövesedés mikor kezdődik el...
 
4. Ha foltos az üveg

A foltok képződése ellen azt javasolják, hogy semmiképp se hagyjunk folyadékot az üvegben hosszabb ideig, így nincs elég idő arra, hogy maradványok képződjenek benne.
 
5. Ha már menthetetlen...
 
Akkor a legjobb, ha vázának használjuk:
 
Winelovers borok az olvasás mellé