Így válassz bort a násznépnek

Ferenczi Csilla
2017. január 20., 20:00


Az esküvődre borral és pezsgővel mindenképpen számolnod kell, még akkor is, ha senki nem mond egy köszöntőt sem - de ez úgyis elképzelhetetlen.
Így válassz bort a násznépnek
Legtöbb esetben az a jellemző, hogy egyféle fehér- és egyféle vörösborral biztosan készülni kell egy esküvőre, de itt jönnek elő a legizzasztóbb kérdések: pontosan melyik borokat? Összesen mennyit? És mennyire számít az ár? Ezeket a kérdéseket (is) segítünk megválaszolni, hogy neked majd csak annyi dolgod legyen a nagy napon, hogy jól érezd magad!
 

Mennyiség

Az, hogy valakinek az esküvőjén elfogy a bor, az komoly nevetség (vagy épp szomorúság) tárgyává változtathatja a varázslatos eseményt. Tisztában kell lenned azzal, hogy lesz, aki csak egy pohárkával fogyaszt majd a vacsora közben, és olyan is lesz, aki végigborozza az éjszakát. Nehéz átlaggal számolni, de mivel mégis kell, így csináld: óránként 1 ember 1 italt biztosan meg fog inni. Érdemes az italokat 3 kategóriára bontsd: sör, bor (és pezsgő), illetve rövidek (vagy long drinkek). Mindhárom kategóriát ⅓-⅓-⅓ arányban szükséges beszerezned, legalábbis a tapasztalatok ezt mutatják.
 
Ha tehát 100 vendéged van, akkor óránként 30-40 pohár bor fog fogyni (hangsúlyozom, ez csak az átlag), ami nagyjából 8-10 palack bort jelent óránként (tegyük fel, hogy egy üvegből kb. 4 pohár bor jön ki). Ha tehát egy 3 órás állófogadással indul a buli, mindenképpen szükséged lesz kb. 4 karton, azaz 24 palack borra. Egy kör koccintásra pedig, amit biztosan mindenki pezsgővel szeretne megejteni, 12-13 üvegre van szükséged.
 
Tipp: mindig kerekíts felfelé! Az nem lehet, hogy elfogy a bor!
 
Így válassz bort a násznépnek

 

Minőség

A vörös-, rozé- és fehérborok között keresgélve a stílusok és ízek komoly kavalkádjával találkozhatsz (és akkor még nem is mentünk bele a pezsgők és desszertborok világába), de ne ijedj meg, segítünk választani! Ezekkel, szerintünk, biztosan nem fogsz mellélőni:
 
Vörösbor:
Merlot, syrah/shiraz, cabernet sauvignon, pinot noir
 
Rozé:
Grenache, kékfrankos, vagy a fent említettek rozéi
 
Fehérbor:
Sauvignon blanc, chardonnay, rizling, furmint, szürkebarát
 

Az ár, mint szempont 

Minden esküvőnek van egy kerete, amit rá lehet szánni, legyen az 1 vagy 10 millió forint. A bag-in-boxba csomagolt borok hírneve sokkal rosszabb, mint amilyenek ezek a borok valójában: általában szuper az ár-érték arányuk. Remekül használható megoldás ez friss borok esetében, például egy könnyed rozénál vagy újbornál. (Tény, hogy ezt reklámozni nem kell, különben végig magyarázkodhatsz, hogy ezzel miért nincsen semmi baj. Remek megoldás, ha eleve csak poharakban vagy karaffokban felszolgálva kínálják borral a vendégeket a pincérek.)
 
Persze ez az opció fel sem merülhet, ha kifejezett célod, hogy bemutasd a bor márkáját vendégeidnek (mert például egy borászatnál tartod esküvődet). Ebben az esetben ajánlott lehet az asztalokra is kitenni a palackokat, a vendégek szeme elé.
 

Az évszak, mint szempont
 

A fent említett szempontokon kívül mindenképp vedd figyelembe az évszakot is, mégpedig azért, mert egy tavaszi, nyári, és különösen egy szabadtéri esküvőnél konkrétan kellemetlen lehet a vendégeknek, ha egy-egy sűrű, vaskos, nehéz bort kapnak. Ilyenkor inkább ropogós, friss, élénk fehérborokat válassz, míg ősszel és télen (pláne elegáns, ültetett vacsoráknál) az előbbieken érdemes gondolkozz. Képzeld el, hogy neked mi esne jól, ha vendég lennél! Ha épp egy fröccs jut eszedbe, szerintünk azzal sincs semmi gond, akkor sem, ha egy esküvőről van szó!
 

A menü, mint szempont

 
Totálisan érthető, ha az esküvőn felszolgált fogásokhoz szeretnéd igazítani a borsort is. Egy grillezős esküvőn például nyugodtan készülj több, testes, fűszeres vörösborral, ha pedig a fő fogás egy kiváló sült pisztráng lesz, akkor nyugodtan válassz hozzá friss fehérbort vagy rozét (és közben vedd figyelembe a köretet vagy mártást is).
 
Ha maradnál a 2000 forint/palack körüli határnál (amiért már tényleg kitűnő tételeket szerezhetsz be), akkor válogathatsz
 
  • a magyar finomságokon kívül chilei, argentin, dél-afrikai, portugál, spanyol vagy ausztrál vörösborok között
  • fehérboroknál sem kell feltétlenül a legdrágább chardonnay-t (pl. Mâconnais vagy Chablis) választanod, még akkor sem, ha a menü ezt a krémes finomságot követeli. Válassz inkább chardonnay-t Etyekről, a Balatonról, vagy Villányból.
  • pezsgőnél (ami a menüben is helyet kaphat, akár hamburger mellé) igény esetén helyettesítheted a drága champagne-t magyar habzóborral, spanyol cavával, vagy olasz proseccoval is!
 
Így válassz bort a násznépnek
 

Hol vásárolj?

 
Pénztárcabarát árakat találsz például a METRO-ban, ha a szerencsés kártyatulajdonosok között vagy te is. Szuper árakon találsz borokat a Borháló kereskedéseiben is, de a legnagyobb hipermarketek is remek árakkal szolgálnak, pláne ha jó előre megrendelitek az adott mennyiséget.
 
Különleges beszerzési forrást jelenthet ezeken kívül az is, ha egy borászatnál tartod az esküvőt, ilyenkor szerencsére semmiképp sem kell azon törd a fejed, hogy hol és hogyan veszed meg a borokat. Vedd viszont figyelembe, hogy biztosan nem kínálhatsz majd mást a pincészet saját borain kívül. (Hogyan is nézne ki…?)
 

Időzítés

 
Nem kell egyből a közepébe vágni: érkezéskor érdemes összesen 1-2 féle alkoholos italt kínálnod, és ez nem feltétlenül a pálinka kell, hogy legyen (akármennyire is szeretjük mi magyarok). Szóba jöhet egy könnyed (rizling) fröccs, egy laza (pinot noir) rozé, illatos (muskotály) habzóbor vagy egy nem túl magas alkoholtartalmú koktél, amiket a welcome falatkák mellé kortyolhatnak majd a vendégek anélkül, hogy bealudnának egy testes merlot-tól vagy berúgnának a délután 4-kor felszolgált Long Island Ice Tea-től.
 
Extra tipp: használd a bort dekorációként is! Fesd be színesre, kötözd át lazán madzagokkal a palackokat, tegyél beléjük virágokat, vagy gyertyákat! Készíts névtáblatartót a parafadugókból, rusztikus asztalt a hordókból, vagy adj ajándékba 1-1 palack bort szeretteidnek a buli végén. A lehetőségek száma tényleg végtelen!
 
Winelovers borok az olvasás mellé