Ilyen volt a Disznókő Kapi Vineyard 2017 Tokaji 6 Puttonyos Aszú


2022. november 17., 15:18


Idén 30 éves a Disznókő Szőlőbirtok. A pincészet által eddig elért eredmények megünneplésére egy olyan borral készültek, amely a legszebben mutatja be a kivételes termőhelyben rejlő páratlan lehetőségeket, egyúttal az általuk képviselt minőség és a Disznókő stílus tökéletes kifejezése is, amit erőteljes minerális karakter és káprázatos frissesség jellemez.
Ilyen volt a Disznókő Kapi Vineyard 2017 Tokaji 6 Puttonyos Aszú
A kitűnő 2017-es évjáratból származó, dűlőszelektált Disznókő Kapi Vineyard Tokaji 6 Puttonyos Aszú immár ötödik évjárata a csak kivételes években, kis mennyiségben piacra kerülő, rendkívül ritka csúcsbornak.
 
A „Kapi Vineyard” a Disznókő déli fekvésű Kapi-dűlőjének felső harmadában, a tengerszint felett mintegy 150-180 méter magasságban található, gyönyörű aszúszemeket adó dűlő, mely borai élénkebb savaikkal, fűszeres és ásványos utóízükkel különlegesen elegánsak.
 
Ez az aszú csak olyankor készül, amikor a dűlőben termett szőlő minősége egészen kiemelkedő és kivételesen tiszta, strukturált, friss, hosszú aszú születhet az itt szüretelt aszúszemekből.
A Kapi nem véletlenül az ünnepek méltó bora.
A kizárólag a legtökéletesebb furmint aszúszemekből és alapmustból készült bort árulkodó arany szín jellemzi. Illata virágos-akácos, trópusi gyümölcsökben dúskáló. Ízében vibráló és gazdag, egyszerre élénk és selymes, koncentrált és légies. Krémesen telt, remek szerkezetű, izgalmasan fűszeres lecsengéssel.
 
Ripka Gergely a 2017-es évjáratról:
"Kellően hideg tél, szép tavasz, meleg, de nem sivatagias nyár után szép tavaszi idő jött a szüretre, melynek során a botrtitisz remekül tudott fejlődni, krémes textúrájú aszúszemekkel. Buja, komplex és csodás egyensúlyú aszúk születtek (sőt szárazakban is az egyik kedvencem, azaz minden tokaji bortípusban ideális esztendő 2017). Mennyiségben és minőségben is remek év. A 2016-osok magas savai után 2017 aszúi eleinte eléggé cukorhangsúlyosnak, krémesnek tűntek, de lehet látni, hogy igazán szépen érő tételek várnak minket a palackban. Kapkodni a Kapival tehát most sem kell: 2017 hosszabb érlelésre is ideális évjárat, érdemes lehet eltenni pár palackot (ha valaki megteheti). Elmondható az is, hogy mindegyik Kapi aszú máig szuper formában van (a 99-es nem különben), úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok, mai állapotát követően mivé fejlődik a 2017-es bor."
 
A Kapi két helyen is debütált. November 7-én, a legendás, patinás párizsi Divellec étteremben a sajtó és sommelier-k számára nagyszabású vertikális kóstoló keretében mutatta be Christian Seely, az AXA Millésimes vezérigazgatója és Mészáros László birtokigazgató. A bemutatót követő ebéden a tengeri ételeiről híres Michelin csillagos étterem chef-je természetesen a 2017-es Kapi mellé készítette el a főfogást, a rozmaringgal füstölt homárt, száraz szamorodni mártással és friss erdei gombákkal.
 
Ilyen volt a Disznókő Kapi Vineyard 2017 Tokaji 6 Puttonyos Aszú
 
A hazai bemutatónak a Gundel Palota Erzsébet Királyné Bálterme volt a helyszíne november 9-én, ahol nemcsak a Disznókő Kapi Vineyard 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2017, de ezzel egyidejűleg a megszűnt aszú eszencia folytatásának számító V.P.T.S. 2017 is bemutatkozott. Az állófogadáson a Gundel Cafe Pattisiere Restaurantnak köszönhetően a Disznókő boraival gyönyörűen harmonizáló falatkák tették még izgalmasabbá, komplexebbé a borkóstoló élményét.
 
A sommelierekből, borszakírókból, törzsvevőkből álló vendégek olyan borkülönlegességeket is kóstolhattak, mint a 1997-es Disznókő 6 Puttonyos és a 2007-es 5 Puttonyos Aszú, illetve a 2017-es Disznókő Kapi Vineyard 6 Puttonyos Aszú évjáratából származó 1413 Édes Szamorodni és magnum palackozású száraz furmint. A tancolomedve.hu borblogon a rendezvényen kóstolt borok mindegyikéről olvashatsz leírást.
 
Kitűnő lehetőség volt ez arra, hogy a különböző évjáratú borok fejlődését összehasonlítva bizonyítsuk, hogy olyan különleges, letisztult és harmonikus borok születnek nálunk, melyek hűen tükrözik a Disznókő Szőlőbirtok mottóját: „Pleasure of Purity", azaz a „Tisztaság öröme".
 
Ilyen volt a Disznókő Kapi Vineyard 2017 Tokaji 6 Puttonyos Aszú
 
Amennyiben a mindössze 5172 egyedileg sorszámozott és szignált palackkal készült Disznókő Kapi Vineyard 6 Puttonyos Tokaji Aszúból öt palackkal vásárolsz, december 15-ig további egy palackot ajándékba kapsz. Ezzel egyidejűleg a három különböző évjáratot tartalmazó Kapi Aszú Collection 15% kedvezménnyel kapható a birtok Borbutikjában és a borászat partnereinél.
 
Winelovers borok az olvasás mellé