Íme, a legizgalmasab EU-s fejlesztések Magyarországon

Borászportál - MTI
2014. március 28., 15:47


Nyílt nap - Budafok Borvárosában a település 250 éves borászati múltja és Európa leghosszabb pincerendszere tekinthető meg, így a borvárosi séta során az egykori barlanglakás és pestiskápolna maradványait, a muzeális hordósort, a mesterségek múzeumát és a borutcát is bejárhatják az oda érkezők.
Íme, a legizgalmasab EU-s fejlesztések Magyarországon
 
Íme, a legizgalmasab EU-s fejlesztések Magyarországon
Budafoki Borváros - még a gyerekeknek is tetszik (fotók: innen)
Március utolsó hétvégéjén a Közép-magyarországi régióban, Budapesten és környékén zárul az uniós fejlesztések nyílt napja sorozat, amelynek keretében a térségben európai uniós támogatásból megvalósult legizgalmasabb fejlesztések kulisszatitkaiba tekinthetnek be az érdeklődők.
Március 30-án Budapesten az Aquincumi Múzeum, az A38 Hajó és az ELTE Füvészkertje, Gödöllőn a királyi kastély, emellett a nagykátai gyógyfürdő, a visegrádi Mátyás Király Történelmi Játszópark, és a budafoki Borváros várja színes programokkal az érdeklődőket a program keretében – közölte a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai tájékoztatási főosztálya pénteken.
 
Aquincumi Múzeum
A budapesti Aquincumi Múzeumban az uniós támogatás segítségével csaknem két hektárral bővült a látogatók által bejárható terület: az úgynevezett Festőházban egy római lakóház rekonstrukciója készült el, létesült egy mitológiai játszótér és megújult a múzeumpedagógiai foglalkoztató is, valamint egy virtuális élménytérrel és új kronoszkóppal is gazdagodott a múzeum. A vasárnapi programon több alkalommal vezetett program keretében bemutatják a Festőházat és a régészeti parkot, a gyerekek pedig birtokba vehetik a mitológiai játszóteret vagy múzeumpedagógiai foglalkozás keretében a freskókészítés rejtelmeit sajátíthatják el. Az önfenntartó életmódot az interaktív játszóházban mutatják be és egész nap római légiósok és gladiátorok bemutatóit élvezheti a közönség.
Gödöllői királyi kastély
A gödöllői királyi kastélyban a nyílt nap keretében a látogatók megtekinthetik Erzsébet királyné egykori lovardáját, a barokk istállót, amelyben a legértékesebb királyi lovakat tartották. Az emeleti, egykori lovász szobákban kialakított interaktív tárlaton hologram lovakat lehet simogatni, illetve szemüveg nélküli 3D készülékek segítségével a főúri lótartási szokások is megelevenednek.
Nagykátai gyógyfürdő
A nagykátai gyógyfürdőben lehetőség nyílik kedvezményes jegyekkel kipróbálni a fedett fürdőt, a különleges szaunavilágot és a megújult kinti gyógymedencét is.
Mátyás Király Történelmi Játszópark
Visegrádon, a Mátyás Király Történelmi Játszópark elsősorban a gyerekeket várja, akik a város történelmi hagyományait és egyik legvirágzóbb korszakát, Mátyás uralkodásának idejét ismerhetik meg játékos formában. A létesítményben csaknem 2000 négyzetméteren elevenedik meg a 15. század második felének világa: az álruhás király labirintusa, Mátyás legendás hadihajója, a remetelak, a király háza, Beatrix királynő trónja is.
A38
Uniós forrásból újult meg a budapesti koncerthajó, az A38 is, amely egy új helyszínnel, új építménnyel bővült. Itt kiállítóterem és több kiszolgáló helyiség kapott helyet. A nyílt napon a kiállító- és rendezvényterem tekinthető meg egyénileg vagy csoportosan, amíg a koncertterem csoportosan látogatható.
Budafoki Borváros
Budafok Borvárosában a település 250 éves borászati múltja és Európa leghosszabb pincerendszere tekinthető meg, így a borvárosi séta során az egykori barlanglakás és pestiskápolna maradványait, a muzeális hordósort, a mesterségek múzeumát és a borutcát is bejárhatják az oda érkezők.
ELTE Füvészkert
A szabadba vágyók az ELTE Füvészkertjének programjain vehetnek részt, ahol vezetéssel megismerhetik a megújult botanikus kert felújított élőhelyeit, új trópusi, szubtrópusi és mediterrán gyűjteményét, valamint a műemléki védettségű Pálmaházat és környékét, a tematikus és gyűjteményes kertrészeket.
A 2013-ban útnak indult uniós fejlesztések nyílt napja programsorozathoz idén országszerte több mint 50 helyszín csatlakozott.
Winelovers borok az olvasás mellé