Interaktív borkiállítás, kóstoló a város alatt

Knap Gábor
2015. december 13., 21:54


Szekszárdi túránk egyik fontos állomása volt a Garay Élménypince, amelyet nevezhetnénk a borvidék enciklopédiájának, hiszen minden fontos információ megtalálható benne, amit a helyi borokról tudni érdemes. És, ami a legjobb, meg is lehet kóstolni azt, amiről a pincében berendezett kiállítás szól.
Interaktív borkiállítás, kóstoló a város alatt
Fotó: Garaypince.hu
Szekszárd belvárosa – konkrétan az egykori Vármegyeháza – alatt interaktív múzeum, borkóstoló terem és vinotéka üzemel. A Szekszárdra érkező borturistáknak nincs is ennél jobb hely arra, hogy megkezdjék a környékkel való ismerkedést! A Garay Élménypince programkoordinátorával, Vass Csabával beszélgettünk.

Egyáltalán nem általános, hogy egy borvidék központjában a környéket bemutató bormúzeum nyíljon…
 
A Garay Élménypince azért készült, mert a borvidéken a borászatok meglehetősen szétszórtan helyezkednek el, így nehéz a turistáknak alaposan körbejárni az egyes borkészítőket, ha pedig mindenhová el szeretnének menni, jó pár napot kellene rászánniuk. Mi igyekszünk egy helyen, a városközpontban megmutatni a borvidékből mindent, amit lehet. Jelenleg 34 partner pincénk van és két pálinkaházzal is együttműködünk, az ő tételeiket mind megtalálhatják nálunk a vendégek. Ez több mint 200 féle bort jelent.

A pincében azonban korántsem csak bort lehet inni és vásárolni…
 
A vásárlási lehetőség mellett a pince kiállítása bemutatja a borvidéket a látogatónak. A kiállítás egy komplex képet ad a turistáknak, aki korábban nem ismerkedett borokkal, annak is egy jól átlátható, és használható alapismeretet ad.

A borászatok nem mindig nyitnak ki, hogyha például csak két fő szeretne kóstolni náluk. Ezzel szemben a Garay Élménypince hétfőtől csütörtökig és vasárnap 11-től este 6-ig, pénteken és szombaton este 11-ig van nyitva és akár két embernek is csinálunk borkóstolókat. Ezzel igyekszünk megkönnyíteni a szekszárdi borászok dolgát. 
 
Interaktív borkiállítás, kóstoló a város alatt
 
Mit láthatnak a vendégek a kiállításon?
 
A Garay Élménypince tárlata jelenleg 780 négyzetméteren működik, és van egy 65 férőhelyes konferenciaterem is. Az interaktív kiállítás szinte teljes egészében akadálymentesített és három részből áll. Az elsőben a szőlő és borkészítés történetét, a másodikban a borkészítési technológiákat mutatjuk be, a harmadikban pedig a borkultúráról esik szó, általánosabb megközelítésben. A látogató nyomon követheti a borkészítés folyamatát a szőlő ősétől kezdve, a borok alkotóelemein át, a tároláson keresztül, az asztalra kerülésig. Bemutatjuk a hazai borvidékeket és persze Szekszárdra jellemző szőlőfajtákat, a borkészítés hagyományos és modern technológiáit, szekszárdi bikavér pedig külön figyelmet kap.
 
Interaktív borkiállítás, kóstoló a város alatt
Fotó: Garaypince.hu

Összesen 11 olyan interaktív felületünk van, ahol a látogatók játékosan ismerkedhetnek a borkultúrával. Van egy boros kvízünk, útvonaltervező a pincékhez, a borbírálói programban pedig mindenki értékelheti az éppen a poharában lévő bort. Emellett igen népszerűek a látogatók körében a dekantálókban elhelyezett illatminták, amelyek illatait a borokban is könnyedén felfedezheti a gyakorlott kóstoló.
 
Azon kívül, hogy a vinotékában megtalálhatóak a boraik, hogyan működtök együtt a szekszárdi borászokkal?
 
A tárlat anyagát is az ő, és a pécsi kutatóintézet közreműködésével állítottuk össze. Kisfilmeken mutatunk be egyébként számos borászt. A négy szekszárdi Az Év Bortermelőjével (Vesztergombi Ferenc, Takler Ferenc, Vida Péter, Dúzsi Tamás) épp most készítünk új riportfilmeket.
 
Interaktív borkiállítás, kóstoló a város alatt

A vinotékában és a borboltban egyébként a kis, családi pincészetek kínálata van többségben. A 34 partner pincétől 1-1 bort tartunk kóstolásra, ezeket havonta változtatjuk, és ezekből mindig lehet egy pohárral is kérni, belőlük állítjuk össze a borkóstolókat is. Jellemző egyébként, hogy a nagyobb csoportok egy-egy palack bort vesznek, együtt kóstolják, így akár 200 féléből választhatnak.

A 700 forintos múzeumbelépőhöz egyébként egy pohár bort, vagy kávét, ásványvízet adunk ajándékba, és jár hozzá természetesen az idegenvezetés is. Hiszen elsődleges célunk a borvidék megismertetése.
Winelovers borok az olvasás mellé