Ízek és Borok fesztivál idén is

Németh Richárd
2012. november 13., 09:41


Programajánló - A szervezők főzőbemutatókkal, borkóstolókkal, koncertekkel készülnek, de azt megelőzően kihirdetik a fesztivál Hivatalos Főkóstolóját is. A cím a Facebookon nyerhető el, s általa díjmentes a kóstolás. A kiállítás igazgatójával, Faluközi Zsófiával beszélgettünk.
Ízek és Borok fesztivál idén is
 
Borászportál: Idén is megrendezésre kerül az Ízek és Borok fesztivál, mely a tavalyihoz hasonlóan sokféle programmal várja az érdeklődőket. Ezúttal is félig civil, félig szakmai rendezvényre lehet számítani?
Faluközi Zsófia: A Hungexpo szervezésében az Ízek és Borok az első nagyközönséget célzó gasztronómiai kiállítás. November 23. és 25. között rendezzük meg a Hungexpo Budapesti Vásárközpont G pavilonjában, ahol fedett, fűtött helyen kóstolhatnak és szórakozhatnak a látogatók. A tavalyi évhez hasonlóan a három nap alatt a koncertek és főzőbemutatók mellett lesznek programok, melyek a szakmaiság teljes birtokában a nagyközönséget célozzák. A borfogyasztással kapcsolatos ismereteiket bővíthetik a látogatók a hibás, beteg borok kóstolóján, ahol szakértők mutatják be a jellegzetes borhibákat ingyenes kóstolás keretében. De a Prestige Reserved Klub idén is nálunk, díjátadó keretében nyújtja át a Prestige Reserve védjegyeket a szakmai zsűri által választott borászatoknak.
 
BP.: Miben fog eltérni az idei rendezvény a tavalyitól? Történt-e változás a fesztivál szerkezetében, a programok összeállításában?
F. Zs.: A tematikai listánkat bővítettük, amely keretében főzőiskolák is megjelennek a kiállításon. Egyre népszerűbbek a főzőiskolai kurzusok, programok, nem csak a főzőtudományok elsajátítása, hanem szórakoztató, csapatépítő jellegük miatt is. Látványkonyhánkban több főzőbemutatóra kerül majd sor és a legizgalmasabb programnak a sztár-chef főzőverseny ígérkezik, melyet a kiállítás házigazdája Gianni „közvetít” majd.
Újdonság továbbá, hogy idén kiemelt vendéget fogadhatunk a kiállításon: Székelyföld közel 100 négyzetméteres standon mutatja be Sepsiszentgyörgy és Hargita megye kulináris, turisztikai valamint kulturális értékeit.
A színpadi programok közt a legnagyobb érdeklődés a koncerteket övezi: pénteken a Kerekes Band, szombaton a Vivat Bacchus és a Balkan Fanatik gondoskodik a fesztiválhangulatról. Gondoltunk a gyermekes családokra is így vasárnap az Alma együttes lép színpadra.
Az Ízek és Borok mellett először nyitja meg kapuit az új, Télköszöntő Vigasság kiállításunk, amely a Hó-Show és Spa&Wellness hagyományait tovább éltetve téli utazási és adventi vásári kínálattal várja az érdeklődőket. A két kiállításon az ünnepek előtt mind a bor és pezsgő készletet, mind a karácsonyi ajándékok nagy részét megvásárolhatják.
BP.: A Facebookra egy úgynevezett „Hivatalos Főkóstoló” applikációt is készítettek. Ennek mi a célja?
F. Zs.: A kiállítás célja a minőségi étel- és borfogyasztás népszerűsítése. Facebook kommunikációnk is ehhez kapcsolódik. A postjainkban a kiállítóinkról szóló információk mellett számos sommelier tanáccsal látjuk el rajongóinkat. Ezek után adta magát, hogy létrehozzunk egy felületet, ahol a játékosok felmérhetik tudásukat. A Hivatalos Főkóstoló játékunkban a gasztronómiával és borokkal kapcsolatos kérdésekre helyesen válaszolók közül 5 fő nyeri el a Hivatalos Főkóstolói címet. Ez azzal jár, hogy ingyenes belépést és fogyasztást biztosítunk Főkóstolóinknak és a 3 nap alatt Facebook oldalunkon számolnak be élményeikről, tapasztalataikról és ajánlhatják rendezvényünket.
Ízek és Borok fesztivál idén is
 
BP.: A Facebookon kívül okostelefonra is született egy applikáció.
F. Zs.: Igen, fejlesztettünk egy Ízek és Borok néven elérhető okostelefon alkalmazást, mely android és iOS store-okban elérhető. Az applikációban 200 bor és 50 étel szerepel. Az alkalmazás fő funkciója, hogy minden bortípus mellé több ételt is kínál. Az alkalmazás fejlesztésében szakmai tanácsadónk volt Fabók Mihány örökös magyar sommelier bajnok és Regős Péter, az XO Bistro chefje. Az alkalmazásból már megismert hazai és nemzetközi konyha ételeit és számos magyar bort megkóstolhatnak a kiállításon.
BP.: Kiknek ajánlanád a fesztivált?
F. Zs.: A tavalyi év felmérései alapján a legtöbb látogató baráti társasággal érkezett. Azt gondolom, hogy a gasztronómiára nyitott emberek kortól függetlenül fiatalosak, nyitottak és jókedélyűek. Ezért ha röviden szeretném megfogalmazni, akkor azoknak ajánlom a kiállítást, akik szeretik jó hangulatban tölteni a szabadidejüket, finom borok és ételek kíséretében.
BP.: Végül, hogy látod, mennyire tud gyökeret verni a 2011-ben létrejött Ízek és Borok fesztivál a magyarországi bor- és gasztrofesztiválok – még mindig – egyre növekvő erdejében?
F. Zs.: A Hungexpo Zrt. a magyar rendezvényszervező-piac vezető szereplője. Több éves tapasztalat és jelentős apparátus áll a kiállításaink hátterében. Az Ízek és Borok helyszíne, és időpontja, valamint a napjainkban jellemző trend alapján, miszerint a minőségi élelmiszerfogyasztás egyre fontosabb szerepet kap, azt gondoljuk van létjogosultsága a kiállításunknak. Eddigi tapasztalataink és a visszajelzések szerint számos lehetőség áll még előttünk, és azon dolgozunk, hogy sikeres rendezvényt tudhassunk a magunkénak.
További infók: www.izekesborok.hu
Winelovers borok az olvasás mellé